Welk voer is het beste voor jouw kitten?

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Welk voer is het beste voor jouw kitten? Kittens zijn niet alleen schattig en knuffelig, ze moeten ook goed eten. Kittens worden geboren met veel energie en hebben voeding nodig die hun snelle stofwisseling kan bijhouden. Het dieet van een kitten moet veel eiwitten, vetten en calorieën bevatten. Ze hebben ook meer vitamines nodig dan volwassen katten omdat ze nog in de groei zijn. Goed eten is voor kittens belangrijk om groot en sterk te kunnen worden. Daarom heeft Royal Canin kattenvoer ontwikkeld dat speciaal is samengesteld voor kittens.

Royal canin kattenvoer kopen? Klik hier voor Royal canin kitten.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is kittenvoer precies?

  We weten allemaal dat katten carnivoren zijn, dus ze hebben vlees en dierlijke eiwitten nodig. Maar wat is kittenvoeding precies? Kittenvoeding is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van kittens. Het is meestal een combinatie van vlees, dierlijke eiwitten en andere voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je kitten gezond opgroeit. Hiernaast is kittenvoer voorzien van aanvullende mineralen en vitaminen, waardoor de algemene gezondheid van je kitten ondersteund wordt tijdens de groei.

  Welk voer is het beste voor jouw kitten?

  Droge brokjes zijn een zeer populaire keuze omdat het gemakkelijk op te bergen is, niet duur is en een uitgebalanceerd dieet voor je kitten biedt. Het enige nadeel van dit soort voer is dat kittens droge brokjes in het begin moeilijk kunnen verwerken. Dit kan worden opgelost door nat of ingeblikt kattenvoer te mengen met de droge brokjes, waardoor de maaltijd vochtiger en gemakkelijker te eten voor uw kitten wordt. Je kunt ook wat water aan de brokjes toevoegen om ze zachter en gemakkelijker te verteren te maken.

  Kattenvoer uit blik of nat voer is vaak wat duurder dan droge brokken, maar ze hebben ook veel voordelen voor uw huisdier. Met nat voer hebben kittens bijvoorbeeld een lager risico op diabetes, obesitas en urinewegproblemen. Kittens stoppen met spenen rond 8 weken, maar knabbelen vanaf 4 weken vaak al op de brokken van de moederpoes. Vanaf dit moment is het dan ook slim om speciaal kittenvoer in huis te halen.

  Wanneer beginnen kittens met zelfstandig eten?

  Kittens worden geboren met gesloten ogen en beginnen ze na ongeveer twee weken te openen. Dit is wanneer de kittens hun omgeving beginnen te verkennen en leren hoe ze op voedsel moeten jagen. Kittens drinken meestal moedermelk tot ze oud genoeg zijn om vast voedsel te eten, meestal rond de leeftijd van zes weken. Sommige kittens beginnen eerder met experimenteren en zullen na 4 weken al op zoek gaan naar brokjes of nat voer. Dit is niet erg, maar het is op dit moment wel slim om speciaal kittenvoer in huis te halen. Op die manier weet je zeker dat kittens voldoende voedingstoffen, mineralen en vitaminen binnen krijgen als de moederpoes stopt met melk geven.

  Voedsel allergieën bij kittens

  Kittens kunnen net als mensen voedselallergieën hebben. Ze komen niet zo vaak voor, maar ze bestaan wel. Kittens hebben meer kans op voedselallergieën dan volwassen katten omdat ze nog in de groei zijn en hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Een voedselallergie is wanneer het lichaam van uw huisdier ten onrechte een bepaald eiwit in hun dieet als schadelijk identificeert en reageert door er antilichamen tegen aan te maken.

  De volgende keer dat ze in contact komen met het allergeen, zullen deze antistoffen zeer snel reageren en een allergische reactie veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van een kitten met een voedselallergie zijn: braken, diarree, huiduitslag, infecties, chronische jeuk of krassen op de huid (atopische dermatitis), haaruitval (alopecia), chronisch hoesten of niezen. Merk je dat je kitten hier last van heeft na het eten van kittenvoer? Dan is de kans groot dat je kitten allergisch of overgevoelig is voor één van de ingrediënten in het voer.

  Brokjes voor de gevoelige maag

  Katten staan bekend als een van de meest populaire huisdieren ter wereld. Het zijn niet alleen schattige, maar ook intelligente en onafhankelijke dieren. Als het echter om voedsel gaat, kunnen ze erg kieskeurig zijn en veel allergieën hebben. Kittens met allergieën hebben moeite om voedsel te vinden dat zowel gezond voor hen is als dat ze lekker vinden. Maar er is hoop! Er zijn bepaalde brokken die speciaal zijn gemaakt voor kittens met allergieën. Denk bijvoorbeeld aan Hill’s Science Diet Kitten Food Sensitive Maag & Huid Formule Droog Kattenvoer of het Royal Canin Veterinary Feline Anallergenic Kattenvoer.

  Heeft je kitten last van voedsel allergieën of overgevoeligheden, dan kun je ook tijd steken in het maken van kattenvoer. Er bestaan verschillende recepten die je online kunt vinden voor het maken van vers kittenvoer. Je moet hiervoor wel even tijd steken in het bereiden van de maaltijden voor je kitten. Vergeet hierbij niet om supplementen toe te voegen aan het verse voer.

  Veelgestelde vragen

  Wat moet je een kitten te eten geven?

  Het is het beste om je kitten een combinatie van nat voer en droge brokken te geven. Dit zorgt ervoor dat je kitten geïntroduceerd wordt aan verschillende structuren, waardoor het eten leuker is. Dit zorgt er bovendien voor dat lastige eters de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

  Wat mag een kitten nooit eten?

  Er zijn een aantal dingen die je een kitten nooit te eten mag geven. Denk hierbij aan uien, gekookte botten, uienpoeder, knoflook, koffie of frisdrank met cafeïne, rauwe aardappelen, fruitpitten, beschimmeld eten, avocado’s, druiven, champignons, tomaten en chocola.

  Hoeveel gram mag een kitten per dag eten?

  Houd voor een kitten ongeveer 25 gram tot 50 gram per kilo lichaamsgewicht aan. Je geeft je kitten twee keer per dag te eten. Weegt jouw kitten dus 1 kilogram dan geef je ongeveer 100 gram voer per dag. Dit is voor elke kitten echter anders en daarom is het goed om altijd na te vragen hoeveel voer je kitten nodig heeft bij de dierenarts.

  Advertentie