Laatst bijgewerkt: 27 augustus 2022
De betere batterij is niet de ouderwetse wegwerpbatterij, maar degene die je weer kunt opladen. De prijzen voor deze variant liggen weliswaar wat hoger, maar weet wel dat ze ook langer meegaan. Volgens Milieu Centraal kopen we per persoon 22 batterijen per jaar, en die worden ook weer weggegooid. Koop je een batterij oplaadbaar, dan is dat voor de langere termijn goed voor je bankrekening én moeder aarde. Maar voor welke sterke oplaadbare batterijen moet je kiezen? Het assortiment is inmiddels flink uitgebreid, dus het kan lastig zijn om de beste oplaadbare batterijen eruit te pikken. In dit artikel helpen we je een handje op weg met advies over goede en sterke oplaadbare batterijen.
Bij het kiezen van de beste oplaadbare batterijen is kennis over de verschillende type batterijen belangrijk. Momenteel zijn er drie type oplaadbare batterijen op de markt: NiCd (Nikkel-Cadmium), NiMH (Nikkel-metaalhybride) en Li-ion (Lithium-ion). NiCd staat bekend om zijn betrouwbare prestaties, maar ze zijn helaas niet meer leverbaar binnen de Europese Unie vanwege de verboden stof cadmium.
De meeste oplaadbare batterijen maken tegenwoordig gebruik van NiMH-technologie. Deze batterijen hebben weinig last van ‘zelfontlading’ (leeglopen wanneer niet in gebruik), waardoor dit de beste oplaadbare batterijen zijn. Tot slot, de Li-ion batterijen hebben een grotere capaciteit dan NiMH, maar je hebt wel een speciale lader nodig om ze op te laden.
Bij het aanschaffen van sterke oplaadbare batterijen moet je ook kijken naar de capaciteit (gemeten in milliampère per uur, mAh) en het geheugeneffect. Dit laatste is een eigenschap waarbij de batterij het laatste ontladingsniveau onthoudt en bij het volgende oplaadmoment tot dat niveau oplaadt. Door verbeteringen is dit probleem bij de modernere NiMH-batterijen verholpen.
Jarenlang was het tegenargument voor oplaadbare batterijen dat ze sneller leeglopen dan alkalinebatterijen (wegwerp), maar dat is inmiddels verleden tijd. Er zijn nu prima sterke oplaadbare batterijen op de markt die nauwelijks tot geen zelfontlading hebben.
Om de beste oplaadbare batterijen te kiezen die het langst meegaan, moet je de volgende stelregel onthouden. Hoe hoger de mAh, hoe langer de batterij door kan gaan. Uiteraard heeft het soort apparaat ook invloed. Verbruikt het veel energie, dan zal de batterij ook minder lang meegaan. Zo hebben fototoestellen meer piekmomenten in stroomverbruik dan een afstandsbediening.
Is gebruiksduur belangrijk voor je? Kijk dan eens naar de sterke oplaadbare batterijen van ReCycko. De Recycko Pro batterijen bijvoorbeeld kunnen tot wel 1500 keer opgeladen worden. Ideaal voor camera’s, kinderspeelgoed, game controllers en zaklampen.
Door de voortschrijdende technologie zijn oplaadbare batterijen in steeds meer apparaten te gebruiken. Juist ook in de apparaten die je vaak gebruikt. Toch wordt soms nog wel aangeraden om in veiligheidsapparaten zoals een rookmelder een alkalinebatterij te gebruiken.
AAA oplaadbare batterijen heb je in verschillende sterktes. Over het algemeen wordt gezegd dat de capaciteitsklasse 400-800 mAh de lage tot gemiddelde capaciteitsklasse is en 950-1100 mAh de hogere capaciteitsklasse is. Hogere mAh betekent meer kracht maar ook een hoger prijskaartje. Bovendien is het niet altijd nodig. De keuze voor een bepaalde AAA batterij hangt af van het apparaat waarvoor je het zoekt en of er piekmomenten zijn in het gebruik.
De meest verkochte batterijen oplaadbaar is de AAA batterij van 800 mAh. Deze past in vrijwel ieder apparaat. Qua merk kun je bijvoorbeeld gaan voor de AAA batterij van 100% Peak Power. Deze NiMH-batterij is voorzien van een Low Self Discharge-technologie, waardoor ze minder snel leeglopen. Ook verkopen ze de batterij in grotere hoeveelheden (12 stuks) dan andere merken. Erg handig!
Is gebruiksduur voor jou de belangrijkste selectiecriteria? Let dan op hoe vaak de batterij op te laden is. Gemiddeld is een oplaadbare batterij tussen 300 tot 1500 keer oplaadbaar. Kies ook altijd voor merk in plaats een merkloze AAA batterij. Duracell oplaadbare batterijen springen eruit met bijvoorbeeld de Duracell Recharge Ultra AAA. Deze batterij kan 400 keer opgeladen worden en heeft een ingebouwde Duralock-technologie waardoor de batterij nauwelijks leegloopt.
Niet geheel verrassend komt al jaren de Duracell oplaadbare batterijen als beste uit de onderzoeken. Je kent het bedrijf van de reclames met het roze konijntje dat altijd nog genoeg energie heeft.
Voordelen van de Duracell oplaadbare batterijen zijn de levensduur van minimaal vijf jaar en de lage tot geen zelfontlading. Ongebruikt blijven ze tot wel een jaar 100% van hun capaciteit behouden. Nadeel is de prijs. Duracell is één van de duurdere batterijen op de markt.
De tweede plek wordt gevuld door Varta AA batterijen oplaadbaar. In vergelijking met de Duracell oplaadbare batterijen houden ze ongebruikt minder goed hun capaciteit vast (80%), maar ze zijn vaak net iets goedkoper dan de Duracell oplaadbare batterijen.
Om deze top drie af te sluiten noemen we ook de Philips AA oplaadbare batterijen. Vergelijkbaar met de Varta batterijen, maar met de aankoop hiervan steun je wel een bedrijf van eigen bodem.
Alkaline batterijen gooi je (nadat ze op zijn) weg waardoor ze logischerwijs voor meer afval zorgen. Oplaadbare batterijen kun je daarentegen voor een langere duur gebruiken. Dit maakt ze milieuvriendelijker.
Voor het opladen van de batterijen moet je een oplader kopen. Het is aan te raden om te kijken naar slimmer batterijladers. Deze stoppen met laden als de batterij vol is en voorkomen dus overlading. Handig als jij je batterijen ’s nachts wilt opladen.
Nee, dit is een fabel. Het kan zelfs zorgen voor een gevaarlijke situatie zoals oververhitting en het vrijkomen van chemische stoffen.