Vind de beste uiensnijder om jouw leven makkelijker te maken

Tips om de beste uiensnijder te vinden

Laatst bijgewerkt: 22 augustus 2022

De ui is een standaard ingrediënt in iedere keuken. We voegen het toe als smaakmaker in gerechten, maken er een frisse salade mee of gebruiken het voor de saus van een patatje speciaal. Maar dat snijden met een mes, dat is toch altijd wel een klusje. Laat staan het gevaar dat die glibberige ui uit je handen wegschiet en jij je in je vingers snijdt. Gelukkig kan dit veel makkelijker. Met een uiensnijder zorg je ervoor dat je ui netter, sneller en veiliger gesneden wordt. Maar welke uiensnijder kun je het beste kopen? In dit artikel tippen we een aantal toppers en delen we ook praktische tips.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is een uiensnijder?

    Een uiensnijder is een handig hulpmiddel waarmee je een uitje in één keer in blokjes of snippers snijdt. Het is met name interessant als je weinig tijd hebt voor koken maar wel lekker gezond wil eten. Uiensnijders zijn er in meerdere modellen. Je hebt vrij simpele tools zoals een uienkammetje maar ook uitgebreide apparaten zoals een hefboomsnijder met een opvangbak. Er zijn zelfs elektrische uiensnijders te koop. Oftewel, er is een uiensnijder voor iedereen. 

    Wat is de beste uiensnijder?

    De keuze voor de beste uiensnijder voor jouw keuken hangt af van wat hoe uitgebreid je het wilt hebben. Volgens Chefcheck.nl zijn de volgende uiensnijders de crème de la crème.

    • Beste lichtgewicht uiensnijder: de Tefal 5 Second Chopper. Deze snijder bestaat uit een simpele mengkom van 900 ml met daarop een deksel en een koord. Trek aan het koord en de RVS-messen in de kom gaan draaien. De set is bovendien multifunctioneel en wordt geleverd met vier accessoires bijvoorbeeld om groenten te pureren of om slagroom op te kloppen. Nadeel is wel dat de deksel niet in de vaatwasser mee kan.
    • Beste uiensnijder voor grote hoeveelheden: Seventeen Ways Mandoline Slicer. Dit is keukensnijder bestaande uit een vierkante opvangbak, een hefboom en maar liefst zeven snijroosters. Het enige nadeel is misschien dat de snijroosters niet zo makkelijk schoon te maken zijn. 
    • Beste elektrische uiensnijder: de Cecotec. Een middelgroot hakmodel die niet alleen uien perfect snijdt, maar ook groenten en zelf ijs een kopje kleiner maakt. Het apparaat is simpel aan te sturen met een grote drukknop bovenop. De glazen kom waar alles in terecht komt, heeft ook nog eens een inhoud van 1 liter. Nadeel is wel dat je niet iets anders kunt doen tijdens het snijden.

    Hoe moet je een ui snijden?

    Als eerste moet je de schil verwijderen. Dit is het makkelijkst door de ‘kontjes’ (stukje van beide kanten) eraf te snijden. Zo is de schil er moeiteloos af te rollen. Ook kun je de buitenste ring en de wortel verwijderen. Deze delen zijn niet zo lekker. Vervolgens bestaan er twee routes: óf je pakt een scherp koksmes erbij en gaat de ui snijden óf je maakt gebruik van jouw nieuwe uiensnijder. Voor sommige uiensnijders moet je de ui eerst halveren, voor andere snijd je het grof in stukken voordat je het in de kom gooit.

    Hoe snij je een ui zonder te huilen?

    Het voordeel van een uiensnijder is niet alleen de snelheid van het snijden maar ook dat je tranen verleden tijd zijn. Waarom zijn uien überhaupt tranentrekkers? Dat zit zo: uien laten zwavel vrij tijdens het snijden en dat is de stof die de vocht oproept in je ogen. De zwavel reageert weer op deze tranen waardoor er meer zwavel vrij komt. Zwavel – tranen – zwavel – tranen. Een vicieuze cirkel dus. Met een uiensnijder heb je daar geen last meer van, want de gesneden uien zitten in een afgesloten kom of opvangbak. 

    Ga je toch liever voor de ouderwetse manier van uien snijden? Dan zijn er trucjes om tranende ogen te vermijden. Tip één is de uien 15 minuten in de diepvries te leggen, eruit te halen en als ze op kamertemperatuur zijn te snijden. Zo komt de zwavel minder snel vrij. Tip twee is de snijplank en het mes nat te houden. Zwavel houdt van water en gaat daar dan naar toe (en niet naar je ogen).  

    Welke snijtechnieken zijn er? 

    Het kennen van meerdere snijtechnieken zorgt er niet alleen voor dat je uien en andere groenten netjes kunt snijden, maar ook dat je ze veilig kunt snijden. Je hebt immers meer controle over het mes. Ten eerste is het belangrijk om de klauwtechniek te beheersen. Dit is niet zozeer een snijtechniek, maar een manier om te zorgen dat het product dat je wilt snijden ook goed vasthoudt. 

    De meest gebruikte snijtechnieken zijn:

    • Snipperen, waarbij je sneden maakt maar niet helemaal doorsnijdt.
    • Ciseleren, waarbij je snel op en neer plakjes snijdt.
    • Julienne, waarbij je alles in lange reepjes snijdt.
    • Chinoise, waarbij je de groenten in ruitjes snijdt.

    Welke snijtechniek je ook gebruikt, het gebruikte mes is net zo belangrijk. Het is essentieel dat deze scherp genoeg is.

    Veelgestelde vragen

    Is een uiensnijder vaatwasserbestendig?

    Nee, niet alle uiensnijders zijn vaatwasserbestendig. Sommige onderdelen kunnen namelijk beschadigd raken tijdens de wasbeurt. Het met de hand schoonmaken van het snijrooster kan een vervelend klusje zijn. De voedselresten in de hoekjes kunnen moeilijk te bereiken zijn. Let er dus goed op bij de aankoop of je alles in de vaatwasser kan doen of niet.

    Is een uiensnijder duur?

    De prijs van een uiensnijder hangt af van je wensen. Een simpele uiensnijder vind je al voor minder dan €20, maar het prijskaartje voor een elektrische uiensnijder kan oplopen tot €50.

    Voor wie is een uiensnijder bedoeld?

    Iedereen kan een uiensnijder gebruiken, maar het is vooral bedoeld voor mensen die weinig tijd hebben om te koken of regelmatig veel groenten snijden. In dit soort situaties kan een uiensnijder je leven makkelijker maken.

    Advertentie