Smart Casual: De dresscode voor een nette look

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

De naam van de dresscode zegt het eigenlijk al een beetje; je kleedt je casual, maar met een chique tintje. Het woord ‘Smart’ staat dus eigenlijk voor ‘netjes’. De kledingkeuze is bij de Smart Casual dresscode behoorlijk vrij, als je outfit maar modieus, elegant en netjes is. Deze dresscode kom je op verschillende plekken tegen, waaronder creatieve bedrijven of bij semi-formele gelegenheden, zoals een netwerkborrel of een bruiloft. Weet jij niet zo goed hoe jij je moet kleden om voor een Smart Casual stijl te gaan? Wij geven je graag wat meer informatie over deze dresscode!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter de Smart Casual dresscode

  We willen als eerste even stilstaan bij de manier waarop Smart Casual is ontstaan en de tijd waarin hij is ontstaan. Vroeger liepen mannen altijd rond in pak, niet alleen op hun werk maar ook in hun vrije tijd. Die traditionele kledingvoorschriften werden door de tijd heen steeds meer losgelaten en zo ontstond uiteindelijk deze stijl. Mannen wilden steeds meer laten zien wie ze echt zijn en begonnen meer een eigen stijl te creëren. Hierdoor ontstonden soms ook weer problemen, omdat er regels kwamen voor werknemers om zich nonchalant te kleden, maar ook weer niet te nonchalant. Dat zorgde natuurlijk nogal voor verwarring in het begin, want iedereen vat zo’n voorschrift anders op. Zo liepen er mannen in een net jasje rond, maar ook mannen met een shirt met grote open hals. Dat het redelijk open is, is eigenlijk ook juist de bedoeling van de Smart Casual stijl, maar het kan het soms ook een beetje lastig maken. Voor vrouwen kwam de dresscode op de werkvloer helaas pas later, maar het is ook vandaag de dag nog een groot succes in allerlei bedrijven.

  De look voor heren

  Zoals we net al benoemden, wordt deze stijl door iedereen op een eigen manier opgevat en uitgevoerd. In sommige situaties is het toch wel fijn om wat meer een richtlijn te hebben, zodat je de plank niet misslaat. Smart Casual is een nette, maar niet al te stijve stijl. Het is prima als je wat meer bewegingsvrijheid hebt in je outfit dan wanneer je strak in pak loopt. Toch zijn een hoodie en een jeans dan weer te casual. Je kunt dan bijvoorbeeld in plaats van die trui een overhemd dragen op je spijkerbroek, of je ruilt je jeans in voor een pantalon en draagt hier een fijngebreide trui of een coltrui op. Dan ben jij volgens het voorschrift gekleed. De gelegenheid waarvoor je de dresscode moet aanhouden, heeft ook nog invloed op wat je wel en niet kunt dragen. Probeer in te schatten hoe de meeste mensen zich zullen kleden op het evenement of kantoor. Als het een zakelijk evenement is, kun je misschien beter niet voor een jeans gaan, of je moet er een net jasje op dragen.

  De Smart Casual look voor dames

  Ook voor dames is de Smart Casual dresscode redelijk vrij te interpreteren. Het is casual kleding met een slimme twist. Als vrouw kun je het beste kiezen voor een semi-nette outfit, zodat je op alles voorbereid bent. Voor dames is een spijkerbroek eigenlijk bijna altijd te casual voor een Smart Casual stijl. De outfit moet geschikt zijn voor op je werk, of bijvoorbeeld een eerste afspraakje. Als je een outfit nooit in die situaties zou dragen, is het zeker geen Smart Casual outfit. Denk bijvoorbeeld aan een mooie, hippe jurk of een moderne jumpsuit met een blazer of een jasje. Een andere optie is een nette zwarte broek of een spijkerbroek met een classy blouse of tuniek erop dragen. Een denim jeans kun je beter achterwege laten bij Smart Casual. Op het gebied van accessoires kun je het beste gaan voor subtiel en netjes. Dus geen overdreven bling bling of felgekleurde sieraden. Draag ten slotte geen sneakers, maar eerder pumps of nette instappers. Zorg ervoor dat je outfit rust uitstraalt en dat het niet te schreeuwerig is, bijvoorbeeld door drukke prints of felle kleuren.

  Smart Casual op een bruiloft en andere gelegenheden

  Op een bruiloft wordt ook wel eens gebruik gemaakt van Smart Casual kledingvoorschrift. Je kunt in dit geval eigenlijk dragen wat je wil, zolang het er maar netjes en verzorgd uitziet. Dus eigenlijk een net wat chiquere versie van je dagelijkse look. Zo kan iedereen lekker zichzelf zijn, maar ziet het er in zijn geheel toch netjes en chique uit, zoals je ook wil op een bruiloft. Naast bepaalde gelegenheden wordt de look ook vaak op bepaalde plekken toegepast. Een plek waar vaak een Smart Casual kledingstijl wordt verwacht, is een airport lounge. Dit is vandaag de dag niet overal meer het geval, maar in sommige landen is dit nog steeds erg normaal. Dit wordt vaak juist gedaan om het voor alle reizigers zo comfortabel mogelijk te maken. Niemand kan zich storen aan elkaars kleding en niemand kan een ander beledigen met ongepaste kleding of slogans. Als je erover nadenkt is het dus eigenlijk helemaal niet zo vreemd dat dit op veel vliegvelden de norm is.

  Veelgestelde vragen

  Wat is de Smart Casual dresscode?

  De Smart Casual dresscode is een kledingvoorschrift waarbij je eigenlijk een chiquere versie van je dagelijkse outfits draagt. Je kleedt je dus gewoon casual, maar dan met een chique tintje. Het voorschrift is op veel manieren te interpreteren.

  Waar geldt de Smart Casual dresscode?

  De Smart Casual dresscode wordt soms gebruikt voor bruiloften maar geldt vaak ook in een airport lounge of op creatieve bedrijven, zoals een marketingbureau of een designbureau.

  Wat moet je dragen bij een Smart Casual dresscode?

  Dat is heel verschillend en je kunt eigenlijk uit van alles kiezen. Wat je draagt hangt ook af naar de gelegenheid waarvoor jij je Smart Casual moet kleden. In principe is bijna alles goed, als het er maar netjes en verzorgd uitziet. Over het algemeen kun je denim jeans en sneakers het beste achterwege laten als je met de Smart Casual dresscode te maken hebt.

  Advertentie