Zoogcompressen, welke zijn de beste?

Laatst bijgewerkt: 31 oktober 2021

Vrijwel alle vrouwen die borstvoeding geven hebben last van lekken. De beste oplossing hiervoor zijn zoogcompressen. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het zijn eigenlijk gewoon pads. Deze speciale pads zorgen ervoor dat de lekkende melk opgevangen en geabsorbeerd wordt. Zo heb je geen last meer van vlekken in je shirt of bh. Ben je nog niet bekend met zoogcompressen? Je leest hier hoe je ze gebruikt en welke soorten je kunt kopen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe werken zoogcompressen?

  Zoogcompressen zorgen er dus voor dat je geen melk lekt in je shirt of bh. Dit is ideaal voor als je borstvoeding geeft en even pauzeert of voor als je dagelijks last hebt van lekken. Zo blijft je kleding altijd droog. Zoogcompressen lijken een beetje op wattenschijfjes. Eigenlijk doen ze ook hetzelfde: ze absorberen het vocht. Het verschil is dat zoogcompressen gemakkelijk in de bh te schuiven zijn en daarnaast dat ze mild zijn voor de huid. Zoogcompressen worden gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband en er zit bij sommige ook een plakstrip op. Hierdoor blijven ze beter zitten.

  Je kunt naast wegwerp zoogcompressen ook kiezen voor de herbruikbare variant. Deze zijn gemaakt van katoen waardoor de zoogcompressen wasbaar zijn. Pas wel op dat ze niet in het filter van de wasmachine belanden. Gebruik eventueel een bh-netje om ze veilig in te wassen. De wegwerpvariant wordt overigens op meer plekken verkocht dan de herbruikbare variant.

  Beste zoogcompressen

  Wat de beste zoogcompressen zijn is voor iedere moeder anders. Wel is het een groot pluspunt als ze een plakrandje hebben. Zo blijven ze beter zitten. Daarnaast kun je voor een wat duurdere prijs beter absorberende pads verwachten. Kijk ook of er parfum in zit en of de pads dermatologisch getest zijn. Je wilt natuurlijk geen huidirritatie krijgen. Tepels zijn immers al heel gevoelig tijdens de borstvoeding. Goede zoogcompressen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je hoeft er niet te veel voor te betalen, maar je mag wel goed werkende pads verwachten die ook nog eens mild zijn voor de huid.

  Goedkope zoogcompressen van de drogisterij

  Je hebt al genoeg kosten aan alle benodigdheden voor je baby. Goedkope zoogcompressen zijn dan ook meer dan mooi meegenomen. Gelukkig kun je op allerlei plekken goede zoogcompressen scoren voor een klein prijsje. Om te beginnen kun je ze halen bij de drogist. Etos heeft zoogcompressen van het eigen huismerk en hetzelfde geldt voor de zoogcompressen van de Kruidvat. Beide hebben ongeveer dezelfde prijs, namelijk 2 euro voor 30 stuks. Het klinkt erg goedkoop, maar als je ze iedere dag gebruikt heb je er flink wat nodig. Gelukkig zijn er regelmatig aanbiedingen te vinden bij beide drogisterijen, ook online. Zo scoor je bij de Etos soms de 2e voor de halve prijs. Van beide drogisterijen mag je goede kwaliteit verwachten. Zowel de compressen van Etos als Kruidvat zijn zacht voor de huid en absorberen goed. Kijken we naar de beoordelingen, dan scoren ze ongeveer hetzelfde.  

  Zoogcompressen kopen bij de supermarkt

  Je bent helaas niet altijd in de buurt van een drogisterij. Gelukkig kun je in de meeste supermarkten ook gewoon zoogcompressen kopen. Zo zijn er zoogcompressen te koop bij de Jumbo en AH. Beide huismerken hebben hun best gedaan op goed voorgevormde pads die erg goed absorberen. Ze hebben allebei plakstrips voor meer houvast. Eigenlijk zijn er niet veel verschillen te benoemen. Voor 30 stuks betaal je ongeveer 2 euro. Dezelfde prijs als bij de drogisterij dus. De Albert Heijn geeft wel aan dat de pads goed ademen en dat ze een FSC keurmerk hebben. Wellicht een betere keuze als je graag aan het milieu denkt.

  Meest gekozen merken

  Er zijn drie merken die veel gekozen worden voor zoogcompressen: Natusan, Medela en Heltiq. Alle drie de merken hebben zo hun eigen voordelen. Zo heeft Medela zoogcompressen voor verschillende niveaus van lekken. De super zoogcompressen absorberen maximaal en zijn wat groter. Omdat ze groter zijn hebben ze een zeer goede pasvorm en wordt de kans op lekken geminimaliseerd. Ze zijn wel wat duurder dan andere zoogcompressen.

  Die van Heltiq zijn redelijk goedkoop en verkrijgbaar in een beige uitvoering. Ze zijn huidkleurig waardoor je ze niet ziet onder een wit shirt. Nog een voordeel is dat ze onwijs zacht zijn waardoor je er bijna geen last van hebt.

  De Natusan zoogcompressen werden vroeger ook veel verkocht. Hier heb je misschien wel eens van gehoord of je hebt ze misschien zelfs veel gebruikt. Veel moeders zoeken deze comfortabele pads nog, maar ze zijn helaas niet meer leverbaar in Nederland.

  Alternatief: siliconen zoogcompressen

  Er zijn nog veel meer bekende merken die zoogcompressen verkopen. Zo ook Philips Avent, Hema en Lily Padz. Lily Padz is het zeker waard om nog even te bespreken. Zij verkopen siliconen herbruikbare zoogcompressen. Het fijne is dat ze onzichtbaar zijn en ook nog eens wasbaar, wat overigens niet nodig is. Je kunt ze ook gewoon afspoelen. De pads absorberen namelijk niet, maar houden de melk tegen. Ze geven namelijk druk op de tepels waarmee het lekken tijdelijk wordt tegengehouden. Je kunt ze ook prima gebruiken zonder bh en ook tijdens het zwemmen. Het enige wat je hoeft te doen is de pad op de borst drukken waarna deze blijft plakken. Een zeer goed alternatief voor de wegwerp zoogcompressen dus.

  Veelgestelde vragen

  Hoe werken zoogcompressen?

  Met zoogcompressen heb je geen last meer van lekkende tepels. Het zijn een soort pads gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband waardoor ze de melk absorberen. Je kunt ze in je bh schuiven of met de plakstrip vastmaken. Je kunt ook kiezen voor siliconen herbruikbare pads. Deze houden het lekken tegen en kun je op je borst plakken.

  Wat voor soorten zoogcompressen zijn er?

  Je kunt kiezen tussen wegwerp zoogcompressen of de herbruikbare variant. De eerste zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband. Ze zijn dus zacht en absorberend. Herbruikbare zoogcompressen zijn gemaakt van katoen of siliconen en daardoor wasbaar. Siliconen pads werken op een andere manier: ze houden de melk tegen in plaats van dat ze het absorberen.

  Wat zijn de beste zoogcompressen?

  Dit is een persoonlijke kwestie. Sommige vrouwen vinden siliconen zoogcompressen lekkerder zitten dan katoen of polymeer en andersom. Siliconen compressen zijn wel extra handig: je kunt ze hergebruiken, wassen en zelfs dragen bij het zwemmen. Daarnaast zie je ze ook minder zitten omdat ze transparant zijn.

  Advertentie