Wat is relatiecoaching en wat is het verschil met relatietherapie? 

Laatst bijgewerkt: 29 februari 2024

Als een stel problemen heeft in de relatie zeggen ze vaak dat ze in relatietherapie gaan. Er zijn echter een hoop verschillende methodes om dit aan te vliegen, dus de term ‘relatietherapie’ is eigenlijk nog heel algemeen. Hoe een therapeut of coach dit precies op wil gaan lossen, hangt natuurlijk af van de aard van de problemen in de relatie en de soort problemen die het stel ondervindt. Er is wel een verschil tussen het raadplegen van een relatietherapeut of een relatiecoach. In dit artikel leggen we je uit wat dit verschil is en vertellen we je meer over relatiecoaching!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Relatietherapie en relatiecoaching 

  Een relatietherapeut is echt een behandelaar. Een therapeut behandelt symptomen of andere dingen waar je last van hebt. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut die je behandelt bij klachten aan je lijf. Mensen gaan dus ook naar een relatietherapeut om ‘klachten binnen de relatie’ te behandelen. De aanpak is vaak wat klinischer, wat eigenlijk niet helemaal past bij een liefdesrelatie. Mindere periodes horen er immers soms bij, dit hoeft niet meteen een probleem te zijn. De relatiecoach richt zich meer op het geven van handvatten om samen door problemen heen te komen. Om meer een team te worden, zodat je geen derde persoon nodig hebt om dingen op te lossen. Een coach werkt dus samen met jullie aan het versterken van jullie communicatie en verbinding. Het grootste verschil is eigenlijk dat een therapeut werkt vanuit het feit dat er ‘iets mis is’ en dat een coach iets dat al goed is simpelweg nog beter wil maken. 

  Met wat voor problemen ga je naar een relatiecoach? 

  Wil je graag naar een relatiecoach, dan kun je dat op diverse manieren aanpakken. Je kunt naar een zelfstandige coach gaan, maar je kunt dit ook via een vereniging of bedrijf doen, zoals No Nonsense Coaching. Het voordeel van die tweede optie is dat je altijd een coach krijgt die gediplomeerd is. Coach is namelijk een vrij beroep, wat betekent dat iedereen zelfstandig als coach aan de slag kan zonder diploma of certificaat. Beroepsverenigingen stellen hier wel hogere eisen aan. Als je graag in relatiecoaching wil gaan, raden we je dus aan om een relatiecoach van nonons.nl of een soortgelijke vereniging te kiezen. 

  Veelgestelde vragen

  Wat doet een relatie coach?
  Een relatiecoach helpt jou en je partner om de communicatie en verbinding tussen jullie te versterken, zodat je problemen samen goed kunt oplossen. Net als een lifestyle coach gaat een relatiecoach dus uit van het positieve. 

  Wat is het doel van relatietherapie?
  Je relatie met je partner versterken en eventuele problemen tussen jullie oplossen, of jullie helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan als dit de enige oplossing blijkt te zijn.

  Wat zijn de kosten van relatietherapie? 
  De gemiddelde kosten van een geheel traject binnen de relatietherapie liggen tussen de 850 en 2250 euro. Gemiddeld heeft men 5 tot 15 sessies nodig in een traject.

  Advertentie