Wat is shilajit?

Laatst bijgewerkt: 18 december 2023

Shilajit is een natuurlijke stof die voornamelijk wordt gevonden in de rotsen van de Himalaya en andere bergketens, wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende traditionele geneeswijzen, waaronder de Tibetaanse geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde, het oude holistische Indiase medische systeem met een natuurlijke benadering van lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Tegenwoordig wint shilajit aan populariteit in Nederland vanwege de vele (veronderstelde) voordelen. Onderzoek naar de werkzaamheid van deze gezondheidsclaims is echter nog gaande. Lees verder voor meer informatie over shilajit, waaronder de mogelijke voordelen voor de gezondheid, het gebruik, een veilige dosering en meer.

  Waar is shilajit goed voor?

  Shilajit wordt gebruikt in traditionele Ayurvedische, Siddha en Tibetaanse geneeswijzen vanwege zijn rijke mineralengehalte en 15% tot 20% concentratie fulvinezuur, een natuurlijk bijproduct van de afbraak van organisch materiaal waarvan wordt aangenomen dat het positieve effecten heeft op het immuunsysteem (waaronder zowel ontstekingsremmend als ontstekingsbevorderend), oxidatieve stress in verband met chronische ontstekingsaandoeningen en meer.

  Shilajit wordt gevormd uit de ontbinding van organisch plantaardig materiaal dat duizenden jaren onder rotslagen is samengeperst. Tijdens de warme zomermaanden wordt shilajit minder kleverig en dik en stroomt het tussen de lagen rotsen naar buiten.

  Shilajit wordt verondersteld potentiële voordelen voor de gezondheid te hebben, voornamelijk vanwege de hoge concentratie fulvozuur en andere mineralen. Klinisch onderzoek naar de effecten van shilajit is echter beperkt.

  Voor deze onderwerpen wordt shilajit op dit moment onderzocht:

  • Botversterkende eigenschappen. Met onderzoekt of shilajit de aanmaak van collageen kan bevorderen, de botvorming kan verbeteren en kan helpen bij de genezing van botbreuken.
  • Ontstekingsremmende effecten. Er wordt onderzocht of fulvinezuur een ontstekingsremmend effect heeft op het lichaam door de afgifte van pro-inflammatoire markers te verminderen. 
  • Verbeterde trainingsprestaties. Men test of suppletie met shilajit het behoud van maximale spierkracht na een fysiek vermoeiende taak kan verbeteren.
  • Cognitieve gezondheid. Het hoofdbestanddeel fulvozuur van shilajit heeft mogelijk antioxiderende eigenschappen die het geheugen kunnen verbeteren, mogelijk door de ophoping van overmatig tau eiwit te remmen.

  Hoe wordt Shilajit gebruikt?

  Shilajit wordt voornamelijk oraal ingenomen en is in vier hoofdvormen van shilajit verkrijgbaar, die kunnen variëren in kleur en smaak:

  • Rauwe shilajit, dat is shilajit in zijn puurste, onbewerkte vorm
  • Shilajit poeder, dat vaak in capsules zit of in dranken kan worden gemengd
  • Shilajit hars, een semi-vloeibare vorm die over het algemeen als meest authentiek en krachtig wordt beschouwd
  • Shilajit extract, dat verkrijgbaar is in poeder-, capsule- of vloeibare vorm en vaak gestandaardiseerd is op bepaalde gehaltes fulvozuur.

  De harsvorm is misschien gebruikelijker in traditionele omgevingen, terwijl poeders en capsules op grotere schaal commercieel verkrijgbaar zijn.

  Veilige dosering van shilajit

  Er is momenteel niet genoeg onderzoek gedaan om standaard doseringen van shilajit vast te stellen zonder de juiste medische begeleiding. Dosering is afhankelijk van veel factoren, zoals lichaamstype, sterkte van de ziekte of het gezondheidsprobleem, sterkte van de patiënt en leeftijd. 

  Door nauw samen te werken met een expert kun je er zeker van zijn dat de dosering veilig is op basis van je gezondheidsproblemen en specifieke behoeften, voegt hij eraan toe. In de meeste gevallen raden holistische beoefenaars aan om te beginnen met een kleinere hoeveelheid shilajit en de dosering geleidelijk te verhogen terwijl je let op eventuele bijwerkingen, zoals diarree of overgeven.

  Shilajit bijwerkingen 

  Hoewel shilajit over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er zeker enkele shilajit bijwerkingen bekend zoals allergische reacties en maagdarmklachten, zoals diarree of overgeven. Er is daarom nog aanvullend onderzoek nodig naar de veiligheid en bijwerkingen van shilajit. 

  Kortom 

  Concluderend kan gesteld worden dat shilajit, een natuurlijke stof die vereerd wordt in traditionele geneeswijzen, rijk aan fulvozuur en mineralen is en er wordt aangenomen dat het een scala aan potentiële voordelen biedt. Shilajit is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals ruw, poeder, hars en extract, elk met verschillende eigenschappen. 

  Advertentie