Wat zijn otoplastieken? 

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2023

Als je naar een festival of een concert gaat, doe je waarschijnlijk oordoppen in om je gehoor te beschermen tegen het harde geluid. Helaas passen veel simpele oordoppen vaak niet helemaal goed, waardoor ze op den duur vervelend gaan zitten. Deze oordoppen werken om die reden ook minder goed en bieden dus niet altijd de bescherming die jouw oren nodig hebben. Wil jij jouw oren echt goed beschermen? Kies dan voor otoplastieken!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Op maat gemaakte oordoppen 

  Otoplastieken zijn in principe op maat gemaakte oordoppen die zo’n vier tot vijf jaar meegaan. Hiermee heb je geen gedoe meer met oordoppen die niet of net niet passen en zorg je ervoor dat jouw oren goed worden beschermd. Een ander voordeel van otoplastieken is dat je ze bijna niet voelt zitten in je oren, aangezien ze zo goed aansluiten aan je oorschelp. Er zijn diverse soorten op maat gemaakte oordoppen te krijgen, ieder geschikt voor een ander doel. Denk bijvoorbeeld aan oordoppen voor muziek, communicatie, schietsport, vliegen en slapen, maar ook voor op de motor of cabrio, als bescherming tegen de windvlagen. Ze hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen die voor een andere soort bescherming zorgen. Zo beschermt de één voornamelijk tegen harde geluiden en de ander juist weer tegen druk op de oren. 

  Waarom op maat gemaakte oordoppen? 

  Ieder oor heeft een compleet unieke vorm. Als je goed kijkt, zul je zelfs zien dat jouw twee oren niet hetzelfde zijn. Daarom is het natuurlijk logisch dat universele oordoppen nooit helemaal goed passen. Dit is de voornaamste reden dat otoplastieken zo belangrijk zijn. Voor een optimale bescherming moeten beide oordoppen naar het oor gevormd worden, anders zullen ze nog steeds geluid of druk doorlaten. Ga je oordoppen aan laten meten, dan raden we je aan dit wel bij een echte specialist te doen, zoals Hearings. Zo weet je zeker dat de oordoppen nauwkeurig aan worden gemeten en dat er geen lekkage van geluiden of druk kan plaatsvinden. 

  Welk materiaal kies je voor je otoplastieken?

  Op maat gemaakte oordoppen worden van diverse materialen gemaakt. Siliconen en acrylaat zijn de meest populaire opties. Oordoppen van siliconen zijn natuurlijk een stuk zachter dan oordoppen van acrylaat. Wat fijner zit in je oor, hangt af van jouw voorkeuren. De één vindt siliconen oordoppen fijner en de ander zweert bij oordoppen van acrylaat. Acrylaat dempt over het algemeen wel net wat beter dan siliconen. 

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn otoplastieken?
  Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen die naar jouw oren aan worden gemeten. Ze bieden de optimale gehoorbescherming tegen harde geluiden en druk.

  Wat kosten otoplastieken?
  Gemiddeld gezien kosten otoplastieken tussen de 100 en 150 euro inclusief het aanmeten en het afdichten van de oordoppen. Als je regelmatig naar festivals of concerten gaat, zijn ze het geld zeker waard.

  Hoelang blijven otoplastieken goed?
  Otoplastieken gaan gemiddeld vier tot vijf jaar mee, daarna wordt aangeraden om ze weer te vervangen.

  Advertentie