Top 10 smoesjes om niet te werken in 2022

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Werk is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je dingen in het leven voor elkaar wilt krijgen, dan hoort werk er simpelweg bij. Toch hebben we allemaal wel eens dagen dat we niet willen werken. Wat vertellen we dan aan de baas? Eerlijk toegegeven zijn er maar een paar excuses die acceptabel zijn om niet te werken. Desondanks zijn mensen creatieve wezens en bedenken allerlei smoesjes om niet te hoeven werken in 2022. Welke dat zijn? Je ontdekt de beste smoesjes in dit artikel! 

Disclaimer: Nugevonden moedigt het verzinnen van smoesjes om onder je werk uit te komen niet aan!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Goede smoesjes om niet te werken

  Smoesjes om niet te hoeven werken. Ze komen al jarenlang voor en ze worden ook steeds vindingrijker. Afhankelijk van wat er in de wereld aan de hand is, bedenken mensen de gekste smoesjes om maar niet aan het werk te hoeven. 

  Wat is een goede smoes? 

  Een goede smoes is er eentje die geloofwaardig is en niet te veel vragen oproept. Het moet iets zijn dat je, mocht het nodig zijn, kan onderbouwen met bewijs. De beste excuses zijn verhalen die niet te bizar of ongeloofwaardig zijn. Ze moeten klinken als een plausibel scenario voor de persoon die het vertelt, bijvoorbeeld als iemand te laat op zijn werk komt omdat hij/zij zich heeft verslapen, dan zou een goed excuus kunnen zijn om te zeggen dat hij/zij door de wekker heen heeft geslapen. Waar veel mensen de mist in gaan, is het uitbreiden van het scenario. Bijvoorbeeld: eerst ging de wekker niet af en toen stond de brug open! Het is ongeloofwaardig dat je zo veel pech hebt op één ochtend. 

  Wat moet je zeggen om je ziek te melden? 

  Volgens de wet hoef je helemaal niets over de ernst of de achtergrond van het ziek zijn te vertellen. Je moet je werkgever simpelweg op de hoogte stellen van de ziekmelding, maar je bent niet verplicht om te vertellen waarom je je ziek meldt. Blijf je hier echter mysterieus over en ben je langer dan drie dagen ziek, dan wordt de arbeidsarts ingeschakeld. Aan deze arts moet je wel vertellen wat er aan de hand is. 

  Wat te zeggen als je te laat op werk komt? 

  Als je te laat bent, dan kun je je het beste verontschuldigen en uitleggen waarom. Komt het te laat komen bijvoorbeeld door een wekker die niet is afgegaan, dan kun je dit gerust delen met je werkgever. Is de reden echter persoonlijker, dan is het aan jou om te bepalen of je iets hierover wil vertellen of niet. Als je te laat bent voor een afspraak, laat dan de andere persoon weten dat je later bent en bied aan om een nieuwe afspraak te maken. Het is nooit een goed idee om te liegen over op tijd zijn. Dit maakt je alleen maar onbetrouwbaar.

  Wat kun je aangeven om thuis te mogen werken? 

  Thuiswerken kan een geweldige manier zijn om wat werk gedaan te krijgen terwijl je toch van je vrije tijd kunt genieten. Als je op zoek bent naar een goede reden om vanuit huis te werken, dan zijn er tegenwoordig verschillende smoesjes die je kunt bedenken. Allereerst kun je de hoge benzineprijzen als compromis gebruiken. Werk gedeeltelijk thuis om benzinekosten en daarmee reiskosten voor je werkgever te besparen! Ben je op zoek naar traditionele smoesjes? Ga dan voor een van deze smoesjes.

  10 smoesjes om niet te werken

  1. Ik heb corona! Omdat er steeds minder bedrijven zijn die naar de uitslag van een coronatest vragen is dit op dit moment de perfecte smoes om een paar dagen vrij te krijgen. 
  2. Ik heb last van een buikgriep. Overgeven op werk lijkt me niet zo’n goed idee. 
  3. Ik ben vanmorgen van de trap gevallen en moet straks even naar de dokter om te controleren of er niets gebroken is. Ik wil me voor vandaag daarom ziek melden. 
  4. Ik was van plan om weg te rijden, maar de auto start niet. De ANWB is gebeld, maar de kans is groot dat ik het vandaag niet red om naar kantoor te komen. 
  5. Er ligt een boomstam in de voortuin door de storm van vannacht. Er is iemand onderweg, maar ik red het niet om naar werk te komen vandaag. Ik heb ook geen wifi verbinding, anders zou ik je een foto toesturen via WhatsApp. 
  6. Ik kan niet komen werken door onvoorziene omstandigheden. Je neemt in dit geval gewoon een snipperdag op en je werkgever hoeft op deze manier geen smoesjes te incasseren. 
  7. Er wordt onderhoud gepleegd aan mijn huis, en daarvoor moet ik thuis zijn. 
  8. Ik heb een “mental health day” nodig. Volgens veel bedrijven komt deze smoes onder Gen-Z werknemers steeds vaker voor. 
  9. Ik heb last van luizen en wil het team liever niet besmetten! 
  10. Geen oog dichtgedaan vannacht, ik neem een vrije dag. 

  Veelgestelde vragen

  Wat als je baas ontdekt dat je liegt over ziek zijn?

  In het ergste geval ontvang je een officiële waarschuwing en moet je de dagen dat je zogenaamd ziek was inhalen of opnemen als vakantiedagen. In sommige functies kan een valse ziekmelding voor ontslag op staande voet zorgen, maar dit is lastig aan te tonen en gebeurt daarom vrijwel nooit.

  Wat is het meest gebruikte smoesje om niet te werken in 2022?

  Wij vermoeden dat dit de “ik heb corona”-smoes of iets in die trant is. Hebben je gezinsleden namelijk last van een coronabesmetting, dan zal je baas al snel zeggen dat je vanuit huis moet werken. En voor veel mensen voelt vanuit huis werken als een gedeeltelijke vrije dag.

  Hoe zeg je sorry zonder sorry te zeggen?

  De beste manier om sorry te zeggen, bijvoorbeeld omdat je je onterecht ziek heb gemeld, is door gewoon sorry te zeggen. Hier kom je het verst mee. Er is dus geen manier om sorry te zeggen zonder het woord sorry te gebruiken!

  Advertentie