Speedtest KPN: Meten hoe snel en stabiel jouw netwerk van KPN is

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Wil je graag meten hoe snel jouw internet vanuit KPN is? Dit kan om meerdere redenen handig zijn om te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een nieuw abonnement of het meten of de maximale snelheid benut wordt. Gelukkig kun je dit op een relatief eenvoudige manier doen, namelijk met een speedtest op de website van KPN. Hiermee wordt de huidige maximale upload- en downloadsnelheid en ping van jouw netwerk gemeten. Moet je vanuit huis werken en heb je daar een bepaalde internetsnelheid voor nodig? Dan kun je zo simpel meten of jouw netwerk hieraan voldoet ja of nee!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter KPN

  Het eerste telefoongesprek ooit in Nederland vond plaats in het gebouw De Groote Club in het jaar 1881. Dit gebouw werd in 1912 afgebroken. In 1893 werd de Administratie der Posterijen en Telegrafie opgericht in ons land. Dit was een zelfstandige organisatie die onder de departementsbegroting viel van het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid. In 1904 ontstond de Telecomwet, waardoor steeds meer Nederlanders een telefoonaansluiting krijgen. In 1915 zijn er al 75.000 abonnees aangesloten op het telefoonnet. In die tijd legde een telefoniste de verbinding voor hen. Een nieuwe wet in 1928 brengt eigenlijk alleen een naamsverandering met zich mee voor de APT. De nieuwe naam wordt Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (de PTT). Op 1 januari 1989 krijgt de PTT weer een nieuwe naam, namelijk de Koninklijke PTT Nederland, ofwel KPN. In 1993 deed het internet zijn intrede in Nederland. Voor het eerst is het mogelijk om elektronische berichten te versturen: e-mails. Nog geen jaar later ontstaat ook het GSM netwerk dat mobiel bellen mogelijk maakt. Hier gaat KPN natuurlijk meteen in mee. Datzelfde jaar wordt ook het aandeel KPN uitgegeven op de beurs in Amsterdam.

  Je internetsnelheid testen met een KPN speedtest

  Je kunt op ieder moment de internetsnelheid van jouw netwerk testen door middel van een speedtest op de website van KPN. Dit kun je doen op de speciale speedtest-pagina van de website. Zo weet je meteen wat de maximale upload- en downloadsnelheid van jouw netwerk op dat moment is. Daarnaast kun je op die pagina tips en oplossingen vinden voor problemen met jouw netwerk en manieren om de snelheid een boost te geven. Voordat je de test gaat doen, is het verstandig om het apparaat aan de sluiten met een internetkabel in plaats van via de WiFi, aangezien dit altijd sneller internet geeft. Daarnaast kun je de test het beste uitvoeren in de Google Chrome browser of in Mozilla Firefox. De test laat zien met welke snelheid jouw netwerk gegevens upload en download en wat de huidige ping van het netwerk is. De ping is de snelheid waarmee het netwerk gegevens uitwist met apparaten en servers.

  De snelheid van jouw netwerk vergroten

  Als je klant bent van KPN, kun je via de Producten-pagina tips vinden voor het verhogen van de snelheid van jouw netwerk. Klap het kopje ‘Internet’ uit en kies één van de Sneller Internet-opties. Daarna kun jij een bestelling plaatsen of op een andere manier proberen de netwerksnelheid te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement afsluiten op de KPN SuperWiFi. Als je jouw internet echt sterk wil verbeteren, is glasvezel de beste optie. Hiermee heb je namelijk razendsnel internet van wel 1 Gbit/s glasvezel. Je kunt kiezen uit verschillende snelheden: Glasvezel 50 Mbit/s, Glasvezel 100 Mbit/s, Glasvezel 200 Mbit/s en Glasvezel 1 Gbit/s. Je kunt op de website van KPN checken of jouw woonadres in aanmerking komt voor Glasvezel. Het enige dat je hoeft te doen is jouw postcode en huisnummer in te vullen en je krijgt meteen te zien of je wel of geen Glasvezel kunt aanvragen.

  Problemen met de KPN WiFi verbinding uit de KPN speedtest

  Heb je problemen met jouw WiFi verbinding van KPN? Bijvoorbeeld een storing in de verbinding of sloom internet. Dan kun je gebruik maken van de Wifihulp op de website van de provider. De Wifihulp neemt je mee door een paar stappen om erachter te komen wat de oorzaak is van het probleem in de Wifi verbinding. Mochten de problemen hierna nog niet opgelost zijn, dan kun je een afspraak maken met een KPN monteur die op locatie komt kijken. Zo weet je zeker dat jouw probleem uiteindelijk op wordt gelost. KPN heeft onlangs Wifi 6 aangekondigd, de nieuwste Wifi technologie. Hierdoor is er een efficiënter netwerk ontstaan met minder storingen en een betere en sterkere verbinding. Daarnaast is de beveiliging van de nieuwe Wifi netwerken een stuk sterker en is de kans dat hackers erin kunnen komen veel kleiner.

  Een ping test doen bij KPN

  Met de test van KPN kun je ook de ping van jouw netwerk meten. De ping van een netwerk is vooral erg belangrijk voor gamers, zodat ze een stabiele verbinding hebben met de servers. Een te hoge ping zorgt vaak voor een slechte verbinding met de gameserver, waardoor jouw game achterloopt op die van de rest. De grootste ergernis van iedere gamer. Ping is de reactietijd van jouw computer. De tijd die een pc of laptop nodig heeft om te reageren op informatie van andere netwerken. Als die ping dus hoog is, krijg je vertraging in online gameplay. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf de ping van jouw netwerk te kunnen verlagen. Kijk bijvoorbeeld goed of je geen programma’s of tabbladen open hebt staan die je niet gebruikt. Als je deze allemaal sluit, kan dit al veel doen met de ping. Ook de afstand tot het modem verkleinen kan helpen, of jouw apparaat met een internetkabel aansluiten in plaats van gebruik te maken van Wifi.

  Veelgestelde vragen

  Wat meet de KPN speedtest?

  De KPN speedtest meet de upload- en downloadsnelheid van een netwerk en de huidige ping.

  Waar kun je de KPN speedtest uitvoeren?

  Je kunt de KPN speedtest gewoon eenvoudig uitvoeren via de website van de provider. Doe dit bij voorkeur in Google Chrome of Mozilla Firefox, niet in een andere browser.

  Waarom is ping belangrijk?

  Ping is belangrijk voor de stabiliteit en het reactievermogen van een netwerk. Vooral voor mensen die online gamen is dit belangrijk. 

  Advertentie