Wat is een fulfillment center?

Laatst bijgewerkt: 21 december 2022

Je hoort het vandaag de dag veel voorbij komen: de term fulfillment center. Maar wat is een fulfillment center eigenlijk en wat doet het? We kunnen ons voorstellen dat jij je dat afvraagt. In dit artikel gaan we verder in op wat een fulfillment center is en waar het voor dient!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een fulfillment center verzorgt de logistiek voor webshops. Wanneer er een bestelling binnenkomt, zorg zo’n center ervoor dat de bestelling wordt ingepakt en verzonden. Daarnaast houdt een fulfillment center in sommige gevallen de voorraad van een webshop bij. Zo’n centrum is dus verantwoordelijk voor de gehele logistiek achter een webshop, van de orderverwerking tot het eventuele retouren van producten. Veel webshops kiezen ervoor om fulfillment uit te besteden zodat ze meer tijd overhouden voor andere werkzaamheden, vooral wanneer een webshop begint te groeien. 

  Wat doet een fulfillment center?

  Een fulfillment center is dus een specialist op het gebied van logistiek voor webshops. Een fulfillment bedrijf neemt het hele logistieke proces van een webshop over, zodat de medewerkers van de webshop hier niet meer naar om hoeven te kijken. Als eigenaar of medewerker bij de webshop hou je dus meer tijd over voor het ontwikkelen en laten groeien van de webshop, bijvoorbeeld door middel van marketing. Wil je als webshop gebruik maken van een fulfillment center, dan kun je vaak kiezen uit verschillende pakketten, afhankelijk van de hoeveelheid orders die je maandelijks ontvangt en of je speciale dingen aanbiedt, zoals cadeauverpakkingen of handgeschreven berichten. 

  De voordelen van een fulfillment center

  Een fulfillment center heeft dus veel voordelen voor de groeiende webshop. Het bespaart een hoop tijd, bestellingen worden sneller bij de klant geleverd, wat ook weer helpt bij de groei, er zijn duidelijke afspraken met vervoerders, je bestellingen worden altijd professioneel afgehandeld en je hoeft geen stress meer te hebben wanneer je meer bestellingen binnenkrijgt dan je had verwacht of dan je aankan, bijvoorbeeld rond de feestdagen. Ook wordt het beheer van je voorraad voor je gedaan, zodat je niet zelf meer bij hoeft te houden wanneer je nieuwe producten moet bestellen. Zo weet je zeker dat je geen producten meer verkoopt die niet op voorraad zijn. 

  Veelgestelde vragen

  Wat houdt fulfillment in?

  Fulfillment is het gehele logistieke proces achter een webshop, van het verwerken van een bestelling tot het afhandelen van retouren.

  Waarom fulfillment uitbesteden?

  Het uitbesteden van fulfillment heeft veel voordelen: je bespaart tijd, bestellingen worden sneller geleverd, bestellingen worden professioneel afgehandeld en je voorraad wordt altijd accuraat bijgehouden.

  Hoe werkt een fulfillment center?

  Een fulfillment center verzorgd alle logistieke werkzaamheden rondom een webshop, zoals het verwerken en verzenden van bestellingen.

  Advertentie