Kniekussen: effectief bij kniepijn, rugpijn of zere bekken

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Heb jij ‘s nachts wel eens last van kniepijn, rugpijn of zere bekken? Dan kan een kniekussen een ideale oplossing zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders hinder ondervinden in hun slaapritme door pijn in de rug, bekken of knieën. Gelukkig zijn deze problemen dus prima te verhelpen door het gebruiken van een orthopedisch kniekussen. Maar hoe helpt een kniekussen dan tegen deze pijn en hoe kun je dan slapen met zo’n kniekussen? Wij begrijpen dat je waarschijnlijk een hoop vragen hebt over dit onderwerp. Wij proberen ze allemaal voor je te beantwoorden in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De voordelen van slapen met een kniekussen

  Het grootste voordeel van een kniekussen is dat het mensen die ‘s nachts kniepijn, rugpijn of pijn aan de bekken ondervinden een betere nachtrust biedt. Ook voor mensen die op hun zij slapen en die hun knieën dan niet goed kwijt kunnen, kan een kniekussen een goede uitkomst bieden om beter te slapen. Zo’n kussen is namelijk speciaal ontworpen om de druk op je rug, bekken en knieën te verminderen tijdens het slapen. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden door mensen die dit soort pijn niet ervaren, bijvoorbeeld voor meer slaapcomfort of juist om dit soort pijn of andere problemen in de toekomst te voorkomen. Mensen die op hun zij slapen kunnen uiteindelijk rugproblemen krijgen. Dit komt doordat hun ruggengraat uit de rechte lijn komt die hij hoort te hebben. Een kniekussen zorgt dat de ruggengraat recht blijft en dat eventuele rugpijn wordt voorkomen. Uit onderzoek blijft dat we maar liefst 40 procent van onze levens doorbrengen in bed. Nogal logisch dat dit veel impact heeft op het lichaam dus.

  Wat is het beste kniekussen dat je kunt kopen?

  Er bestaan veel verschillende soorten kniekussens, maar natuurlijk niet allemaal van dezelfde prijs en kwaliteit. Je kunt een kniekussen kopen van de Action, maar dan weet je natuurlijk dat deze niet van dezelfde kwaliteit is als een kniekussen van een orthopedisch merk. Mocht je het kussen vooral willen voor extra comfort, dan hoef je ook niet de allerhoogste kwaliteit te hebben. Je kunt dan prima een kniekussen kopen bij een winkel als de Blokker. Maar als je echt rugpijn of kniepijn ervaart, raden wij je wel aan om echt voor een orthopedisch kniekussen te gaan. Wat het beste kniekussen voor jou is, is dus nogal afhankelijk van het doel en jouw situatie. Als je last hebt van pijn bij het slapen, dan zijn kniekussens van de merken ComfyCentre en Sleeptight erg geschikt. Dat is anders als je alleen een kniekussen wil voor comfort, of voor als je in de zomer bijvoorbeeld in de tuin wil gaan liggen. In dat geval kun je ook gewoon een kniekussen kopen bij de Lidl. In sommige gevallen kun je een kniekussen met orthopedische kwaliteit ook tegen een betere prijs kopen, bijvoorbeeld via actievandedag.nl. Hier vind je producten van bekende merken tijdelijk tegen hoge kortingen. Hiervoor zou je ook kunnen kijken op websites als vakantieveilingen of Groupon.

  Waar moet je op letten bij jouw aankoop?

  Als je op zoek gaat naar een geschikt kniekussen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is de vorm van het kussen erg belangrijk. Veel kniekussens zijn namelijk zo gevormd dat ze gemakkelijk tussen je benen passen. Kussens die zijn ontworpen voor zijslapers hebben weer net een andere vorm. Hou dus in de gaten dat de vorm van het kussen aansluit op jouw reden van aankoop. Ook de stevigheid van het kussen is belangrijk. Dit is echter vaak wel erg subjectief. Je kunt het beste zelf een aantal kussens uitproberen om uit te vinden welke je stevig genoeg vindt. Als je op zoek gaat naar een orthopedisch kniekussen, moet je ook goed kijken naar de ondersteuning die het kussen biedt. Dit is vaak nauw verbonden met de stevigheid en dikte van het beenkussen. Wat voor kussen je nodig hebt, hangt af van je gewicht. Als je een lichtgewicht bent, biedt een dun en zacht orthopedisch kussen genoeg ondersteuning. Ten slotte moet je letten op de drukontlasting die een kussen biedt. Ieder kussen verlicht druk op andere plekken en in verschillende gradaties.

  Wat kunnen de nadelen zijn van een kniekussen?

  Helaas zijn er maar weinig dingen die enkel voordelen hebben. Het gebruiken van een kniekussen kan ook een aantal nadelen hebben. Als je bijvoorbeeld voornamelijk op je buik slaapt, heb je eigenlijk niet veel aan zo’n kussen. Slapen op je buik zorgt over het algemeen al voor een minder goede ondersteuning van het lichaam. In dit geval kan een kniekussen je ook niet veel extra ondersteuning bieden. Daarnaast zijn de meeste kniekussens van traagschuim gemaakt, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam meer warmte gaat opbouwen. Daardoor zou je ‘s nachts wakker kunnen worden. Als je hier veel last van hebt, kun je beter kiezen voor een kussen met gel, schuim of open cellen. Ten slotte kan het kussen van zijn plek raken als je veel beweegt in je slaap. In dat geval vallen de voordelen die het kniekussen biedt natuurlijk weg. Hier is gelukkig wel een oplossing voor, namelijk een kniekussen met band. Zo’n kussen zal beter blijven zitten, ook als je veel draait en beweegt in je slaap.

  Veelgestelde vragen

  Waar kun je een kniekussen kopen?

  Je kunt een kniekussen kopen bij veel online slaapwinkels of orthopedische winkels, zoals ComfyCentre en podobrace.nl. Daarnaast vind je ook wel eens goedkopere varianten bij winkels zoals de Action of de Blokker.

  Wat is het beste kniekussen?

  Wat het beste kniekussen is voor jou, hangt af van het doel en jouw situatie. Bij een orthopedisch probleem raden we je aan een orthopedisch kniekussen van hoge kwaliteit te nemen.

  Wanneer heb ik een orthopedisch kniekussen nodig?

  Je kunt zo’n kniekussen gebruiken als je ‘s nachts last hebt van pijn in de rug, knieën of bekken of als je net een operatie achter de rug hebt en het herstel wilt stimuleren. Ook zwangere vrouwen gebruiken regelmatig kniekussens bij het slapen.

  Advertentie