4 tips voor het kopen van koffiebonen

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2023

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de smaak van je koffie te beïnvloeden, maar er gaat niets boven het kiezen van de juiste koffiebonen. Daarom moet je tijd investeren in het kiezen van de beste koffiebonen. In deze gids leggen we uit hoe je kunt kiezen welke koffiebonen je wilt kopen. Sommige koffiebonen hebben een korte houdbaarheid, dus houd hier rekening mee bij het kopen, sommige verliezen zelfs het grootste deel van hun smaak als ze niet goed worden bewaard. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van welke koffiebonen je wilt kopen:

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Ken de oorsprong van de koffiebonen 

  Koffie groeit niet overal, dus het is logisch dat zelfs waar het groeit, sommige regio’s betere koffie zullen produceren dan andere vanwege de aard van het bodemprofiel. Hoogte, zonlicht en regenval beïnvloeden de groei van de koffieboon en dus ook de uiteindelijke smaak van de koffie. Je koffiezak zou je moeten vertellen uit welke regio je boon is geproduceerd en als dat detail verborgen is, zou het een rode vlag moeten opwerpen. 

  Controleer de datum

  Geen enkele koffieboon behoudt zijn smaak voor het leven, vergeet wat de adverteerders zeggen. Het verschil in smaak tussen verse koffiebonen en zes maanden oude koffiebonen zal dit punt gemakkelijk bewijzen. Bonenbranden speelt een rol bij het verkorten van de houdbaarheid. Koffiebonen ondergaan na het branden een ontgassing. Bij het ontgassen komt kooldioxide uit de boon vrij. Het gebeurt meestal binnen een week na het roosteren. Kooldioxide in water is zuur, dus de afgifte ervan oxideert de oliën in je koffie en dit zal de smaak veranderen. Er is echter geen perfecte branddatum, maar je moet ervoor zorgen dat je geen koffie zet met koffiebonen die meer dan twee weken na het branden hebben gelegen.

  Ga voor biologische koffiebonen 

  Biologische producten zijn nu helemaal in de mode, als je het belangrijk vindt om boeren te belonen die het milieu beschermen waar hun koffiebonen worden geplant, dan zien USDA biologische koffiebonen eruit als iets dat je lekker zult vinden. Boeren verbouwen hier koffie terwijl ze de vervuiling tot een minimum beperken, zodat ze niet veel van de gebruikelijke pesticiden gebruiken of technieken gebruiken zoals ioniserende straling. Er is een lijst met chemicaliën die zijn goedgekeurd voor dit soort landbouw, dus biologische koffie kan chemicaliën bevatten, maar niet zoveel als degenen die voornamelijk met kunstmest worden verbouwd.

  Kijk naar het merk

  Als je al een tijdje koffiebonen koopt, kun je als je goed oplet een patroon ontdekken. Je kunt de branders leren kennen die goed zijn en de slechte vermijden. Er zijn veel branderwedstrijden in de buurt, dus als je er een kunt krijgen die hoog scoort, garandeert dit je meestal een betere ervaring. Koffietermen zoals light-roast koffie en dark-roast koffie zijn erg belangrijk, dus als je een koffiebrander kunt identificeren die daadwerkelijk light-roast koffie produceert, helpt dat je door de pluisjes heen te snijden. Licht gebrande koffiebonen hebben een hogere zuurgraad, meer smaken, meer cafeïne en weinig olie op het oppervlak van de bonen. Donker gebrande koffiebonen hebben meer olie op het oppervlak van de bonen, waardoor de oxidatie toeneemt en de smaak afneemt. Goede branders zullen de techniek specificeren die ze tijdens het braden hebben gebruikt.

  Advertentie