Wijnglazen graveren als slimme bespaartruc

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2024

Er zijn allerlei manieren om geld te besparen als ondernemer. Wijnglazen graveren lijkt niet de meest voor de hand liggende optie te zijn, maar is zeker een manier om geld te besparen voor horecaondernemers. Hoe gaat het graveren van wijnglazen in zijn werk en op welke manier zorgt dit voor een kostenbesparing? Je leest het hier.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe gaat het in zijn werk?

  Het graveren van wijnglazen zorgt voor een permanente afdruk in het glas. Deze is in het glas ontstaan en kan daardoor ook niet slijten. Het graveren kan niet in een kleur. Het eindresultaat is daardoor een mooi subtiel logo of een slogan dat wit uitslaat op het doorzichtige glas. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Zo kan het glas geëtst worden, maar laseren hoort ook bij de opties.

  Wijnglazen etsen

  Etsen is een techniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Bepaalde stoffen worden met behulp van een mal op het glas aangebracht, in de vorm van het gewenste logo. Door het glas vervolgens in zuur te leggen, ontstaat er een bijtende reactie. Hierdoor komt er een afdruk in het glas terecht. Etsen is niet meer een gebruikelijke methode, doordat er met gevaarlijke chemicaliën gewerkt moet worden.

  Wijnglazen laseren

  Een modernere manier om wijnglazen te graveren, is door het glas te laseren. Moderne lasers zijn in staat om zeer gedetailleerde afbeeldingen te maken, waarbij ze een logo secuur aanbrengen op het glas. Het is een milieuvriendelijke optie die bovendien weinig tijd in beslag neemt. Zodra het logo in de lasermachine is geladen, kan deze op topsnelheid op meerdere glazen gezet worden.

  Kostenbesparingen door gegraveerde wijnglazen

  Het graveren van wijnglazen is niet alleen een mooie manier om de glazen te personaliseren. Het is voor ondernemers ook een goede manier om hun marges te optimaliseren. Dat geldt voornamelijk in de horeca. Het inschenken van wijnglazen blijft mensenwerk, dat lang niet altijd even consequent gedaan wordt. De ene keer krijgt een gast 5% meer dan een standaardglas, de volgende keer misschien wel 15%. Al die percentages tikken na verloop van tijd aan. Daardoor gaat een fles wijn aanzienlijk minder lang mee en zijn de marges kleiner. 

  Door een logo of slogan op het glas te laten graveren, ziet personeel precies tot welk punt het glas ingeschonken moet worden. Dat is een subtiele manier om het standaardglas ook echt standaard te houden, terwijl het glas ook op een stijlvolle manier is gedecoreerd. Dit is overigens mogelijk voor alle soorten wijnglazen, van glazen voor rode wijn of witte wijn tot champagneglazen.

  Wat zijn de voordelen van wijnglazen graveren tegenover bedrukken?

  Er zijn verschillende manieren om glaswerk van een opdruk te voorzien. Bedrukken met behulp van een zeefdruk is een gebruikelijke optie. Het kan in verschillende kleuren en ook op een vrij gedetailleerde manier, zodat het logo in huiskleuren gedrukt kan worden. Het nadeel van deze optie is dat de opdruk op het glas en niet zozeer in het glas zit. 

  Dat is anders bij graveren. De laser snijdt in het glas en maakt zo een prachtige afbeelding die niet kan slijten. Er zijn geen kleuropties, maar graveren blijft een luxe en tijdloze uitstraling hebben. Dat geeft de wijnglazen meteen een verfijnd uiterlijk, zeker wanneer alle glazen van een horecagelegenheid op deze manier gepersonaliseerd zijn. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die beide opties aanbieden, zoals Wijnwinst. In dat geval is het mogelijk om per situatie te bekijken welke methode de beste is. De ene keer zal dat bedrukken zijn, terwijl graveren de volgende keer juist de betere optie is.

  Advertentie