Waarom je in 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mag aanschaffen

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2024

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 huishoudens geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent en hoe je je huis dan kunt verwarmen.

Geen zorgen! Je hoeft niet meteen afscheid te nemen van je vertrouwde cv-ketel in 2026. Je vervangt hem pas als dat nodig is, maar eerder mag natuurlijk ook. Stel hij gaat kapot, of de onderhoudskosten worden te hoog.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat als er geen cv-ketel meer is? Hoe houd ik mijn huis warm? 

  Als je cv-ketel kapot gaat, moet je een duurzamer alternatief kiezen, zoals een hybride warmtepomp die samenwerkt met jouw cv-ketel of een volledig elektrische warmtepomp. Het moet wel praktisch mogelijk zijn in je huis, en de investering moet binnen een redelijke tijd terug te verdienen zijn. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor huizen die niet geschikt zijn voor zo’n warmtepomp.

  • Je moet de investering in de warmtepomp binnen zeven jaar kunnen terugverdienen.
  • Deze regel geldt niet voor appartementen en monumenten.
  • Het buitendeel van de warmtepomp moet zo geplaatst worden dat het geen geluidsoverlast veroorzaakt voor de buren.
  • Als er binnen tien jaar een warmtenet gepland staat voor jouw buurt, hoef je geen warmtepomp te nemen.

  Dus, niet iedereen zal verplicht zijn om een (hybride) warmtepomp te nemen, alleen als het echt geschikt is voor jouw huishouden.

  Hoe werkt een hybride warmtepomp?

  Een hybride warmtepomp combineert een traditionele gasgestookte cv-ketel met een elektrische warmtepomp. De elektrische warmtepomp is verantwoordelijk voor de meeste verwarming van het huis. Echter, op zeer koude dagen kan de cv-ketel bijspringen om extra warmte te leveren. Daarnaast voorziet de cv-ketel in het verwarmen van het water voor gebruik in de kraan. Bij het overwegen van de aanschaf van een hybride warmtepomp is het van groot belang om grondig te evalueren hoeveel energie jouw huis nodig heeft, waarbij je rekening houdt met de isolatie. Dit stelt je in staat een geschikt systeem te kiezen dat aansluit bij de specifieke behoeften van je woning. Dit betekend dus dat je na 2026 alleen nog maar een cv-ketel kan aanschaffen als deze gecombineerd is met een hybride warmtepomp. 

  Het kabinet bundelt krachten met fabrikanten en installateurs om meer monteurs op te leiden voor de installatie en reparatie van warmtepompen. Tegelijkertijd wordt gestreefd naar een opschaling van de productie van warmtepompen in Nederland. Een bijkomend doel is om hybride warmtepompen toegankelijker, gebruiksvriendelijker en uniformer te maken. Hierdoor ontstaan betaalbare apparaten die eenvoudiger te installeren zijn.

  Advertentie