Een petroleumkachel in huis: Wel of niet doen?

Een petroleumkachel in je huis: Gezellig en comfortabel of gevaarlijk en ongezond

Laatst bijgewerkt: 20 oktober 2022

Een petroleumkachel wordt vaak ingezet om een huis bij te verwarmen om gas en energie te besparen. Vooral in tijden dat de gasprijs erg hoog ligt, is dit een populaire oplossing. De aardgasvoorraden zijn immers niet oneindig, vooral in Nederland is dit in de afgelopen jaren steeds meer een probleem geworden. Er zijn echter veel mensen die denken dat petroleumkachels gevaarlijk of slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Is dat echt zo, of valt dat eigenlijk wel mee? Wij vertellen je er alles over in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is een petroleumkachel?

    Een petroleumkachel is simpel gezegd een kachel die petroleum gebruikt als brandstof. Dit soort kachels hebben meestal een ingebouwd reservoir om de brandstof in op te slaan en lozen vaak de verbrandingsproducten direct in de ruimte waar ze in staan. Deze kachels worden vaak als mobiele verwarmingsoplossing gebruikt, samen met elektrische kachels en verplaatsbare gaskachels. Er bestaan twee soorten petroleumkachels: een kouskachel, die werkt zonder stroomaansluiting, en een laserkachel, die een minimum aan stroom nodig hebben om te kunnen functioneren. Voor een laserkachel moet je dus alsnog stroom verbruiken, maar deze kachels bieden vaak wel meer comfort dan kouskachels. De petroleumkachel is eigenlijk al een vrij oud product, dat vroeger vooral werd gebruikt bij het kamperen of op het terras.

    De voor- en nadelen van een petroleumkachel

    Het gebruik van een petroleumkachel is vaak niet de eerste keuze, aangezien de kachel vaak een nare geur verspreid, maar ook omdat petroleum lastig is om op te slaan. Je hebt een behoorlijk grote opslag nodig om vatten of kannen petroleum te bewaren en daar heeft niet iedereen de ruimte voor. Daarnaast mag het natuurlijk niet in de buurt van een warmtebron worden bewaard, om brandgevaar te voorkomen. Als je gaat kamperen is een petroleumkachel echter een fijne oplossing. Je kunt hem gewoon voor de tent zetten, zodat je langer buiten kunt blijven zitten met je gezelschap. Zo heb je ook geen last van de geur van de kachel, aangezien hij buiten staat. Een voordeel van een petroleumkachel is dat hij niet duur is in de aanschaf. Ook het onderhoud van zo’n kachel is erg simpel en goedkoop. Ook als je de kachel gebruikt op de camping, heb je natuurlijk een goede opslag nodig voor de petroleum. Daarnaast is het belangrijk dat je goede maatregelen treft om het opslaan en het gebruiken van de licht ontvlambare vloeistof veilig te houden.

    Hoe werkt een petroleumkachel?

    Een petroleumkachel werkt eigenlijk heel simpel. De onderkant cilindervormige lont hangt in een reservoir met petroleum. Deze lont zuigt de brandstof op en deze wordt vervolgens aan de bovenkant verbrand. Als de verbranding goed gaat, gaat de petroleum over in gas dat vlak boven de lont verband. Dit kun je herkennen aan de blauwe vlam die verschijnt. Sommige modellen kachels beschikken nog over een tweede verbrandingskamer waarin de restgassen worden gemengd met zuurstof en vervolgens worden verbrand. Dat proces levert intensievere warmte op dan een reguliere petroleumkachel. Het meest genoemde nadeel van een petroleumkachel, de uitstoot van verbrandingsgassen in de directe omgeving, is in nieuwe modellen bijna niet meer aanwezig. Dit is eigenlijk de voornaamste reden dat mensen denken dat een petroleumkachel gevaarlijk is. Voor de verbranding is wel zuurstof nodig, daarom blijft het belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

    Een petroleumkachel binnenshuis

    Een petroleumkachel wordt vooral vaak gebruikt op de camping, wanneer mensen in het voorjaar of najaar gaan kamperen. Het is echter ook mogelijk om een petroleumkachel binnenshuis te gebruiken. Vooral met de stijgende gasprijzen begint dit een steeds aantrekkelijkere optie te worden. Mensen vragen zich vaak af of dit mogelijk is en het antwoord is dus ‘ja’, je kunt een petroleumkachel prima binnenshuis gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je de ruimte waarin je de kachel gebruikt, goed ventileert. Daarnaast raden we je aan om een koolstofdioxide melder te plaatsen, zodat je het koolstofdioxide gehalte in de kamer in de gaten kunt houden. Ga je een petroleumkachel kopen om binnenshuis te gebruiken, koop er dan wel een met een zuurstof beveiliging. Dit in verband met brandgevaar.

    Petroleumkachel gevaarlijk

    De petroleumkachel heeft vaak het imago gevaarlijk te zijn, dan vooral in verband met brandveiligheid. Bij een volledige verbranding, dus als er genoeg zuurstof is, is een petroleumkachel echter volledig veilig. Vandaag de dag hebben petroleumkachels ook verschilledne beveiligingen, waardoor ze zeker niet meer gevaarlijk zijn: 
     
    – Laag zuurstofgehalte: De kous of lont wordt automatisch gedoofd wanneer het zuurstofgehalte in de ruimte te laag wordt.  
    – Omvalbeveiliging: Mocht de kachel omvallen, dan schakelt hij automatisch uit.  
    – Noodstopknop: Als je deze knop indrukt, stopt de kachel meteen met werken.  
    – Safe top: Deze functie zorgt ervoor dat de bovenkant van de kachel niet warm wordt, zodat niemand zijn handen eraan kan branden.  
    – Kinderslot: Kinderen kunnen de kachel niet aanzetten, ook niet per ongeluk.  
    – Oververhittingsbeveiliging: Mocht de temperatuur van de kachel te hoog worden, dan gaat hij automatisch uit.

    Petroleumkachel ongezond

    Een petroleumkachel is dus niet zo gevaarlijk als mensen soms denken. Geld dat ook voor het feit dat mensen denken dat een dergelijke kachel slecht kan zijn voor onze gezondheid? Als je een petroleumkachel gebruikt, wordt er petroleum verbrand. Vaak komt er wel wat petroleum vrij. In een goed geventileerde ruimte is dit geen probleem, maar moderne woningen kunnen te goed geïsoleerd zijn hiervoor. Maar hoe slecht is petroleum nu eigenlijk voor je gezondheid? Wanneer je petroleum rechtstreeks inslikt, kan er in je lichaam schade ontstaan, onder andere aan de longen. Herhaaldelijke blootstelling aan de huid, zoals met een kachel, kan hoogstens leiden tot een droge of gebarsten huid. Dat beetje petroleum dat vrij kan komen, is dus niet zo’n ramp. Kies wel altijd voor een moderne petroleumkachel met alle beveiligingen erop als je deze binnenshuis wil gaan gebruiken.

    Petroleumkachel koolmonoxide

    Sommige petroleumkachels werken met koolmonoxide in plaats van petroleum. Mocht je onvoldoende ventilatie in je huis hebben, dan kan de luchtvochtigheid in huis stijgen door koolmonoxide. Daarnaast kan er een stijgend zuurstofgebrek ontstaan. Hierdoor wordt de verbranding van de petroleumkachel op een gegeven moment onvolledig. Zo komt er koolmonoxide in de lucht. Bij moderne petroleumkachels heb je dit gevaar echter niet meer, aangezien ze van genoeg beveiliging zijn voorzien om te zorgen dat ze uitschakelen bij een onvolledige verbranding. Wil je echt zeker weten dat er geen koolmonoxide in de lucht komt? Hang dan een koolmonoxide melder in de ruimte waar je de petroleumkachel gebruikt.

    De invloed van een petroleumkachel op jouw gezondheid

    Veel mensen denken nog steeds dat een petroleumkachel slecht is voor de gezondheid. Dat komt omdat er bij de verbranding van petroleum verbrandingsresten in de lucht komen. Bij een goede ventilatie kan dit echter helemaal geen kwaad. Als je petroleum rechtstreeks in zou slikken, zou er natuurlijk schade ontstaan in het lichaam, waaronder longschade. Herhaaldelijke blootstelling aan een petroleumkachel kan echter hoogstens een droge of gebarsten huid veroorzaken. Bij onvoldoende ventilatie kan de luchtvochtigheid in huis stijgen door het gebruik van een kachel die op petroleum werkt. Daarnaast ontstaat er een gebrek aan zuurstof in de ruimte, omdat de kachel hier gebruik van maakt voor de verbranding. Hierdoor wordt de verbranding onvolledig, waardoor er vervolgens koolmonoxide ontstaat. De nieuwere modellen petroleumkachels zijn echter zo gemaakt dat de kachel ermee stopt bij een slechte ventilatie, zodat dit niet voor kan komen. Koop daarom altijd een moderne petroleumkachel, geen oud model.

    Wat is de beste kachel?

    Zoals we eerder al aangaven, is het altijd verstandig om te gaan voor een moderne petroleumkachel in plaats van een oud model. De beste petroleumkachels van 2022 zijn de volgende: de Zibro laserkachel LC 30, de Zibro laserkachel LC-DX 32, de Zibro LC 130 laser, de Biogreen Petroleumkachel 2 m2 en de Qlima Elektronische petroleumkachel. Uiteraard is er voor deze selectie een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar nieuwe modellen petroleumkachels. De criteria waar op wordt gelet zijn onder andere het verwarmingsvermogen, de economie modus, de vertraagde start en de autonomie. Ook al gebruik je de kachel alleen als bijverwarming, je wil natuurlijk niet dat het uren duurt voordat de kachel warm wordt. Het verwarmingsvermogen van een petroleumkachel is maar in beperkte mate in te stellen, maar het is wel een belangrijk criteria voor een goede kachel. De economie modus van een kachel is in principe gewoon een simpele thermostaat. Hiermee kun je een gemiddelde gewenste temperatuur instellen voor de ruimte waarin de oliekachel staat. Het apparaat zal dan automatisch aan- en uitspringen bij bepaalde temperaturen, afhankelijk van wat je instelt. Zo blijft de kachel niet constant aanstaan en hoef je hem niet zelf aan- of uit te schakelen.

    Zibro Laserkachel LC 30

    De Zibro Laserkachel LC 30 is een moderne petroleumkachel met een uitgebreide veiligheidssensor. Hij beschikt over een elektronisch bestuurde brander en er is maar een minimale hoeveelheid elektriciteit nodig om de kachel te gebruiken. Vriendelijk voor je portemonnee dus, vooral met de prijzen van tegenwoordig. Je hebt geen afvoer of gasaansluiting nodig om de Zibro Laserkachel LC 30 te gebruiken. Deze kachel is ook voorzien van een thermostaat en een timer, waardoor je de gewenste temperatuur erg nauwkeurig in kunt stellen en ook kunt timen wanneer de kachel wel en niet hoeft te werken.

    • Nauwkeurig temperatuur instellen 
    • Laag stroomverbruik 
    • Geen afvoer of gasaansluiting nodig  
    • Inclusief veiligheidssensor

    Zibro Laserkachel LC-DX 32

    De Zibro Laserkachel LC-DX 32 werkt, net als de rest van de serie, met een elektrisch aangestuurde brander. Hierdoor kan de kachel binnen enkele minuten de gewenste temperatuur bereiken en kun je een ruimte snel verwarmen. Hierna zal de kachel modulerend gaan werken en dus op lager niveau blijven branden, om de temperatuur vast te houden. Dit zorgt voor het ideale rendement van de brandstof. Deze kachel beschikt over een goede veiligheidssensor die werkt voor: Een juiste verbranding, een goede ventilatie, oververhitting, stabiliteit en omvalbeveiliging. Hierdoor voldoet de Zibro Laserkchel LC-DX 32 aan de hoogste veiligheidseisen.

    • Nauwkeurig temperatuur instellen 
    • Laag stroomverbruik 
    • Geen afvoer of gasaansluiting nodig  
    • Inclusief veiligheidssensor 

    Zibro LC 130 Laser

    De Zibro LC 130 Laser is een elektrische petroleumkachel die maar weinig elektriciteit nodig heeft om te branden. Je hebt geen afvoer of gasaansluiting nodig om deze kachel te gebruiken. Dankzij de elektronisch gestuurde computer kun je de temperatuur erg nauwkeurig instellen, zelfs per moment van de dag. Zo kun je de temperatuur bijvoorbeeld omlaag schroeven op tijdstippen dat je niet thuis bent. Deze kachel kan maximaal een ruimte van 120 vierkante meter succesvol verwarmen en is dus behoorlijk krachtig. Voor een kleine ruimte kun je ook kiezen voor een minder krachtige petroleumkachel.

    • Geschikt voor grote ruimtes  
    • Laag stroomverbruik  
    • Temperatuur nauwkeurig instellen

    Biogreen Petroleumkachel 2 M2

    Deze petroleumkachel is ideaal voor kleinere ruimtes met zijn afmeting van 23 x 23 x 13 centimeter. Je kunt deze kachel dus ook met gemak verplaatsen, mocht je hem voor verschillende ruimtes willen gebruiken. Zo hoef je niet voor iedere ruimte een aparte kachel aan te schaffen. Deze kachel is niet per se gemaakt om binnenshuis te gebruiken, maar meer voor gebruik in een serre of kweekkas. Je kunt met deze petroleumkachel geen grote ruimtes verwarmen, omdat hij daar niet krachtig genoeg voor is. Maar voor een kleine ruimte is de Biogreen Petroleumkachel 2 M2 de beste keuze!

    • Geschikt voor serre of kweekkas 
    • Geschikt voor kleine ruimte 
    • Makkelijk te verplaatsen

    Qlima Elektronische Petroleumkachel

    De Qlima petroleumkachel maakt gebruik van een geavanceerde elektrische brander. Je hebt niet veel stroom nodig om de kachel op te starten en te gebruiken. Je hebt ook voor deze kachel dus geen afvoer of gasaansluiting nodig, hij werkt volledig elektrisch. Deze kachel beschikt echter ook over een zelfdenkend besturingssysteem, genaamd Fuzzy Logic, waarmee de kachel de temperatuur eenvoudig aan kan passen aan de situatie. Ten slotte bevat de Qlima petroleumkachel over een C02-sensor die de kachel automatisch uitschakelt wanneer er extra ventilatie nodig is.

    • Laag stroomverbruik  
    • Geen afvoer of gasaansluiting nodig  
    • Zelfdenkend besturingssysteem  
    • CO2-sensor

    Veelgestelde vragen 

    Is een petroleumkachel slecht voor de gezondheid?

    Moderne petroleumkachels zijn zeker niet slecht voor de gezondheid, oude kachels alleen wanneer de ventilatie in een ruimte slecht is.

    Wat is de beste petroleumkachel?

    Uit onderzoek zijn de beste 5 petroleumkachels van 2022 gekomen. De resultaten van dit onderzoek vind je in de laatste alinea van dit artikel.

    Wat zijn de kosten van een petroleumkachel? 

    Een petroleumkachel is over het algemeen niet duur in aanschaf. De prijs ligt rond de 300 euro. Daarnaast helpt de kachel je gas en energie te besparen. 

    Is petroleum stoken goedkoper dan gas?

    Dat is afhankelijk van welke petroleumkachel je gebruikt. Een petroleumkachel met een hoog vermogen is goedkoper dan gas, maar een laag vermogen betekent dat je meer brandstof nodig hebt om een ruimte te verwarmen.

    Wat is de zuinigste petroleumkachel?

    Een Zibro Laser petroleumkachel verbruikt gemiddeld 0.20 liter brandstof per uur en is daarmee de meest zuinige soort petroleumkachel.

    Advertentie