Een petroleumkachel in huis: Wel of niet doen?

Een petroleumkachel in je huis: Gezellig en comfortabel of gevaarlijk en ongezond

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022

Een petroleumkachel wordt vaak ingezet om een huis bij te verwarmen om gas en energie te besparen. Vooral in tijden dat de gasprijs erg hoog ligt, is dit een populaire oplossing. De aardgasvoorraden zijn immers niet oneindig, vooral in Nederland is dit in de afgelopen jaren steeds meer een probleem geworden. Er zijn echter veel mensen die denken dat petroleumkachels gevaarlijk of slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Is dat echt zo, of valt dat eigenlijk wel mee? Wij vertellen je er alles over in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een petroleumkachel?

  Een petroleumkachel is simpel gezegd een kachel die petroleum gebruikt als brandstof. Dit soort kachels hebben meestal een ingebouwd reservoir om de brandstof in op te slaan en lozen vaak de verbrandingsproducten direct in de ruimte waar ze in staan. Deze kachels worden vaak als mobiele verwarmingsoplossing gebruikt, samen met elektrische kachels en verplaatsbare gaskachels. Er bestaan twee soorten petroleumkachels: een kouskachel, die werkt zonder stroomaansluiting, en een laserkachel, die een minimum aan stroom nodig hebben om te kunnen functioneren. Voor een laserkachel moet je dus alsnog stroom verbruiken, maar deze kachels bieden vaak wel meer comfort dan kouskachels. De petroleumkachel is eigenlijk al een vrij oud product, dat vroeger vooral werd gebruikt bij het kamperen of op het terras.

  De voor- en nadelen van een petroleumkachel

  Het gebruik van een petroleumkachel is vaak niet de eerste keuze, aangezien de kachel vaak een nare geur verspreid, maar ook omdat petroleum lastig is om op te slaan. Je hebt een behoorlijk grote opslag nodig om vatten of kannen petroleum te bewaren en daar heeft niet iedereen de ruimte voor. Daarnaast mag het natuurlijk niet in de buurt van een warmtebron worden bewaard, om brandgevaar te voorkomen. Als je gaat kamperen is een petroleumkachel echter een fijne oplossing. Je kunt hem gewoon voor de tent zetten, zodat je langer buiten kunt blijven zitten met je gezelschap. Zo heb je ook geen last van de geur van de kachel, aangezien hij buiten staat. Een voordeel van een petroleumkachel is dat hij niet duur is in de aanschaf. Ook het onderhoud van zo’n kachel is erg simpel en goedkoop. Ook als je de kachel gebruikt op de camping, heb je natuurlijk een goede opslag nodig voor de petroleum. Daarnaast is het belangrijk dat je goede maatregelen treft om het opslaan en het gebruiken van de licht ontvlambare vloeistof veilig te houden.

  Hoe werkt een petroleumkachel?

  Een petroleumkachel werkt eigenlijk heel simpel. De onderkant cilindervormige lont hangt in een reservoir met petroleum. Deze lont zuigt de brandstof op en deze wordt vervolgens aan de bovenkant verbrand. Als de verbranding goed gaat, gaat de petroleum over in gas dat vlak boven de lont verband. Dit kun je herkennen aan de blauwe vlam die verschijnt. Sommige modellen kachels beschikken nog over een tweede verbrandingskamer waarin de restgassen worden gemengd met zuurstof en vervolgens worden verbrand. Dat proces levert intensievere warmte op dan een reguliere petroleumkachel. Het meest genoemde nadeel van een petroleumkachel, de uitstoot van verbrandingsgassen in de directe omgeving, is in nieuwe modellen bijna niet meer aanwezig. Dit is eigenlijk de voornaamste reden dat mensen denken dat een petroleumkachel gevaarlijk is. Voor de verbranding is wel zuurstof nodig, daarom blijft het belangrijk om de ruimte goed te ventileren.

  De invloed van een petroleumkachel op jouw gezondheid

  Veel mensen denken nog steeds dat een petroleumkachel slecht is voor de gezondheid. Dat komt omdat er bij de verbranding van petroleum verbrandingsresten in de lucht komen. Bij een goede ventilatie kan dit echter helemaal geen kwaad. Als je petroleum rechtstreeks in zou slikken, zou er natuurlijk schade ontstaan in het lichaam, waaronder longschade. Herhaaldelijke blootstelling aan een petroleumkachel kan echter hoogstens een droge of gebarsten huid veroorzaken. Bij onvoldoende ventilatie kan de luchtvochtigheid in huis stijgen door het gebruik van een kachel die op petroleum werkt. Daarnaast ontstaat er een gebrek aan zuurstof in de ruimte, omdat de kachel hier gebruik van maakt voor de verbranding. Hierdoor wordt de verbranding onvolledig, waardoor er vervolgens koolmonoxide ontstaat. De nieuwere modellen petroleumkachels zijn echter zo gemaakt dat de kachel ermee stopt bij een slechte ventilatie, zodat dit niet voor kan komen. Koop daarom altijd een moderne petroleumkachel, geen oud model.

  Wat is de beste kachel?

  Zoals we eerder al aangaven, is het altijd verstandig om te gaan voor een moderne petroleumkachel in plaats van een oud model. De beste petroleumkachels van 2022 zijn de volgende: de Zibro laserkachel LC 30, de Zibro laserkachel LC-DX 32, de Zibro LC 130 laser, de Biogreen Petroleumkachel 2 m2 en de Qlima Elektronische petroleumkachel. Uiteraard is er voor deze selectie een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar nieuwe modellen petroleumkachels. De criteria waar op wordt gelet zijn onder andere het verwarmingsvermogen, de economie modus, de vertraagde start en de autonomie. Ook al gebruik je de kachel alleen als bijverwarming, je wil natuurlijk niet dat het uren duurt voordat de kachel warm wordt. Het verwarmingsvermogen van een petroleumkachel is maar in beperkte mate in te stellen, maar het is wel een belangrijk criteria voor een goede kachel. De economie modus van een kachel is in principe gewoon een simpele thermostaat. Hiermee kun je een gemiddelde gewenste temperatuur instellen voor de ruimte waarin de oliekachel staat. Het apparaat zal dan automatisch aan- en uitspringen bij bepaalde temperaturen, afhankelijk van wat je instelt. Zo blijft de kachel niet constant aanstaan en hoef je hem niet zelf aan- of uit te schakelen.

  Veelgestelde vragen 

  Is een petroleumkachel slecht voor de gezondheid?

  Moderne petroleumkachels zijn zeker niet slecht voor de gezondheid, oude kachels alleen wanneer de ventilatie in een ruimte slecht is.

  Wat is de beste petroleumkachel?

  Uit onderzoek zijn de beste 5 petroleumkachels van 2022 gekomen. De resultaten van dit onderzoek vind je in de laatste alinea van dit artikel.

  Wat zijn de kosten van een petroleumkachel? 

  Een petroleumkachel is over het algemeen niet duur in aanschaf. De prijs ligt rond de 300 euro. Daarnaast helpt de kachel je gas en energie te besparen. 

  Advertentie