Nieuwe keuken kopen? Hier moet je op letten!

Laatst bijgewerkt: 11 september 2023

Ben jij van plan om binnenkort jouw keuken te vernieuwen? Of ben je een huis aan het bouwen en is het tijd om de keuken uit te zoeken? Dan zijn er een aantal dingen waar je op dient te letten om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. Een keuken is immers geen kleine aankoop en je wil wel dat hij goed bij de rest van je woning past. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een keuken gaat kopen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Zorg dat je goed voorbereid bent

  Zorg dat je een duidelijke lijst van wensen en eisen hebt gemaakt voordat je bij een keukenboer binnenloopt. Een keuken kopen wordt zo een stuk makkelijker. Bedenk hoeveel kastruimte je wil hebben, welke keukenapparatuur er zeker niet mag ontbreken en welke kleuren je het liefst wil voor de nieuwe keuken. Mocht je graag een neutrale kleur willen, dan kun je vaak het beste gaan voor een grijze keuken. Probeer ook een budget op te stellen voor de keuken, zodat er eventueel nog geld overblijft voor andere zaken. Dit budget kun je dan ook doorgeven aan de winkelmedewerker zodat hij of zij je verder kan helpen. Koop je de keuken voor een nieuwbouwhuis? Neem dan de bouwtekeningen mee. 

  Waar ga jij jouw keuken kopen?

  Er zijn een hoop plekken waar je heen kunt voor het kopen van een grijze keuken. Waar je het beste heen kunt gaan, hangt van een aantal dingen af. Denk bijvoorbeeld aan je budget en de prijsklasse die je zoekt. Check in ieder geval voordat je ergens heen gaat of de zaak goede review krijgt van anderen, het liefst via Google en niet via hun eigen website. Let er daarnaast op of de winkel CBW-erkend is. Winkels die dit keurmerk hebben bieden namelijk extra zekerheid voor je aanbetaling, productgarantie en eventuele geschillen. In sommige gevallen kan het qua prijs zelfs gunstiger zijn om een Duitse keuken te kopen.

  Maak een logisch ontwerp voor je keuken

  Als jij jouw keuken gaat ontwerpen, houd er dan rekening mee dat sommige dingen gewoonweg niet kunnen. Als je bijvoorbeeld maar weinig ruimte hebt voor je keuken, is een keukeneiland niet echt een geschikte optie. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg bewegingsruimte overblijft in je keuken, zodat je comfortabel kunt koken, eventueel ook met meerdere personen als je dat regelmatig doet! 

  Veelgestelde vragen

  Wat is een redelijke prijs voor een keuken?

  Keukenprijzen variëren nogal, maar vallen gemiddeld gezien tussen de 6000 en 20000 euro, afhankelijk van wat je wensen en eisen zijn. 

  Wat kost het plaatsen van een keuken? 

  Als jij jouw keuken wil laten plaatsen en monteren, kost dit je zeker 700 euro, maar het kan ook meer zijn. 

  Hoeveel kun je afdingen bij het kopen van een keuken?

  Op keukens zit in veel gevallen een marge van 50%. Hier wordt rekening mee gehouden bij de verkoop. De meeste keukenzaken zullen maximaal zakken tot een marge van 30% als je probeert af te dingen. 

  Advertentie