Uitbetaling belastingteruggave 2022/2023

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2023

Ieder jaar vul je de aangifte inkomstenbelasting in. Dit is niet zo leuk als je geld moet betalen aan de Belastingdienst, maar wel leuk als je geld terugkrijgt. Heb jij de aangifte inkomstenbelasting al ingevuld en weet je zeker dat je geld terugkrijgt, maar heb je geen idee wanneer je dit geld op je rekening kunt verwachten? Lees dan meer over de uitbetaling belastingteruggave 2022 op deze pagina.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De belastingteruggave van de Belastingdienst

  De belastingteruggave van de Belastingdienst
  Iedere maand betaal je een bepaald bedrag aan belasting. Dit geld wordt, vaak via het loon van je werkgever, overgemaakt naar de Belastingdienst. Eén keer per jaar vul je de aangifte inkomstenbelasting in. Heb je volgens de aangifte inkomstenbelasting te veel geld van jouw salaris ingeleverd om belasting te betalen? Dan krijg je geld terug. Dit is de belastingteruggave van de Belastingdienst. Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting krijg je direct te zien of je te veel betaald hebt en zo ja, hoeveel je dan terug moet krijgen van de Belastingdienst.

  Aangifte inkomstenbelasting: deadlines voor 2023

  De aangifte inkomstenbelasting wordt ieder jaar in een vaste periode ingediend. Aangifte kun je doen vanaf 1 maart.

  De andere twee belangrijke deadlines zijn 1 april en 1 mei. Doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je vóór 1 juli reactie van de fiscus. Tegen 1 mei moeten alle aangiftes binnen zijn.

  Alleen als je uitstel vraagt mag je je aangifte inkomstenbelasting later indienen. Vaak geldt voor een uitstel van de aangifte de deadline van 1 september.

  Uitbetaling belastingteruggave 2022

  Na het indienen van de aangifte inkomstenbelasting, krijg je een voorlopige aanslag. Later krijg je een definitieve aanslag. In de definitieve aanslag zie je officieel of je geld moet terugbetalen of terugkrijgt en om hoeveel geld het precies gaat. In de voorlopige aanslag krijg je al wel een voorproefje, maar deze aanslag is nog niet definitief. Je kunt ook direct een definitieve aanslag ontvangen. In dit geval weet je direct of je geld moet betalen of krijgt en om hoeveel geld het gaat.

  Heb je jouw definitieve aanslag ontvangen, dan duurt het niet lang voor je het geld van de Belastingdienst op je rekening hebt staan. Vaak zit hier ongeveer een week tijd tussen. Heb je aangifte gedaan voor 1 mei 2023, dan mag je er volgens de Belastingdienst vanuit gaan dat je jouw definitieve aanslag uiterlijk op 1 juli 2023 binnen hebt. Dit betekent dat je jouw belastingteruggave ergens in de maand juli kunt verwachten, maar in sommige gevallen ook al eerder. Heb je later aangifte gedaan (door uitstel aan te vragen), dan heb je jouw belastingteruggave logischerwijs ook later binnen. Ook hier geldt dat je eerst een definitieve aanslag moet ontvangen, om ongeveer een week later jouw belastingteruggave op je rekening te krijgen.

  Snellere uitbetaling belastingteruggave 2022

  Het is niet mogelijk om jouw belastingteruggave van 2022 sneller te ontvangen. Wil je het geld van de Belastingdienst zo snel mogelijk ontvangen, dan raden wij je aan om jouw aangifte inkomstenbelasting direct na de start van de indienperiode in te dienen. Verstuur je jouw aangifte inkomstenbelasting als een van de eersten, dan heb je het geld van de belastingteruggave waarschijnlijk sneller op je rekening. Deze garantie heb je echter niet.

  Veelgestelde vragen

  Ik heb aangifte gedaan voor 1 april. Wanneer ontvang ik geld terug?

  Wie aangifte doet voor 1 april 2023(dus vanaf 1 maart tot en met 31 maart) mag verwachten dat de voorlopige of definitieve aanslag uiterlijk 1 juli 2023 binnen is. En dat betekent dus dat je het belastinggeld ook uiterlijk begin juli op je rekening hebt staan maar soms dus ook al (veel) eerder.

  Ik heb aangifte gedaan tussen 1 april en 1 mei 2023. Wanner ontvang ik geld terug?

  Wie aangifte doet na 1 april 2023, maar wel voor 1 mei 2023 kan in de meeste gevallen ook de aangifte verwachten voor 1 juli 2023. Echter kan dat niet gegarandeerd worden, de aanslag kan pas in de loop van de maand juli volgen

  Ik heb aangifte gedaan na 1 mei 2023. Wanner ontvang ik geld terug?

  Wie aangifte doet na 1 mei 2023 kan de aangifte binnen drie maanden verwachten, maar deze termijn is niet gegarandeerd. Soms moet je dan dus zelfs wachten tot ergens in de loop van augustus of zelfs langer!

  Advertentie