De schuldhulpverlening: dit kun je ervan verwachten

De schuldhulpverlening: dit kun je ervan verwachten

Laatst bijgewerkt: 19 april 2023

Als je in financiële problemen zit kan het lastig om licht aan het einde van de tunnel te zien. Misschien kost je scheiding je veel geld, of is je bedrijf tijdens de coronacrisis over de kop gegaan. Dan is het moeilijk om positief te blijven, zeker als de schuldeisers blijven aankloppen. Je kunt echter uit deze situatie komen. Daarvoor moet je zelf om hulp vragen. De overheid en gespecialiseerde bedrijven doen de rest. In dit artikel staat wat je kunt verwachten van zaken als schuldsanering, schuldhulpverlening en bewindvoering.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De eerste stap

    Als je hulp wilt om van je schulden af te komen, kun je aankloppen bij de gemeente. De gemeente bekijkt of je in aanmerking komt voor schuldhulpverlening of schuldsanering. Dit wordt een minnelijke regeling genoemd. Kan dat niet, dan zal de rechter zich hierover moeten uitspreken. Dan kom je in de wettelijke schuldhulpverlening.

    Schuldsanering

    De kans is aanwezig dat de term schuldsanering je angst inboezemt. Echt vreemd is dat ook niet, omdat het geen leuk traject is om in te stappen. Schuldsanering duurt maximaal drie jaar. Hierbij wordt een berekening gemaakt op basis van je inkomsten, uitgaven en schulden. Je krijgt iedere maand leefgeld. Van de rest worden je vaste lasten betaald, en dat wat overblijft gaat naar de schuldeisers.

    Het traject mag maximaal drie jaar duren. Als je schuldeisers akkoord zijn gegaan met het traject, ben je na deze drie jaar volledig van je schulden af. Tijdens je schuldsanering word je geholpen door een expert. Dat is fijn, omdat het een zware tijd is.

    Schuldhulpverlening

    Alle hulp op het gebied van financiën kun je onder de noemer schuldhulpverlening scharen. Schuldhulpverlening is echter ook een manier van hulp. Hierbij neemt een specialist het beheer van je vermogen over. Ook bij schuldhulpverlening wordt een berekening gemaakt van de inkomsten en uitgaven. De specialist berekent wat je maandelijkse leefgeld wordt.

    Het geld dat overblijft wordt iedere maand uitgekeerd aan de schuldeisers. Het traject kan maximaal drie jaar duren. Een belangrijk verschil met schuldsanering is dat bij schuldhulpverlening 100% van de schuld wordt afgelost.

    Schuldbemiddeling

    Schuldbemiddeling is weer een trapje milder. Het bedrijf dat je helpt met het aflossen van je schulden gaat in gesprek met je schuldeisers. Op basis van je maandelijkse inkomsten en uitgaven wordt een voorstel gedaan. Dit voorstel is een lager bedrag dan de werkelijke schuld. Toch leert de praktijk dat schuldeisers vaak akkoord gaan. Het scheelt ze namelijk aan administratie en ze krijgen gegarandeerd een deel van de schuld terug.

    Een pluspunt van schuldbemiddeling is dat je geen driejarig traject hoeft te doorlopen. Voor de schuldeisers is het een voordeel dat ze weten waar ze aan toe zijn.

    Onder bewind staan

    Je komt niet zomaar onder bewind te staan. Een rechter moet deze wettelijke maatregel namelijk opleggen. Als je door lichamelijke of geestelijke problemen je financiële zaken niet meer op orde kunt krijgen, is bewindvoering een optie. De bewindvoerder krijgt machtiging over je vermogen en de verantwoording over de financiën.

    Advertentie