Laatst bijgewerkt: 27 november 2022
Een rechtsbijstandverzekering is één van de vele verzekeren die je als Nederlander af kunt sluiten. Aangezien deze verzekering niet verplicht is, laten veel mensen hem links liggen. Je bespaart in dat geval weliswaar op de premie, maar het kan je uiteindelijk ook veel geld kosten als jij je niet verzekert voor rechtsbijstand. Helaas zijn de meeste mensen zich hier niet bewust van. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je in deze tekst namelijk wat een rechtsbijstandverzekering voor jou kan betekenen. Zodoende kun je straks bepalen of het afsluiten van deze verzekering wel of niet de moeite waard is.
Ondanks dat de meeste mensen weleens gehoord hebben van een rechtsbijstandverzekering, weet lang niet iedereen wat dit precies voor een verzekering is. Dit is ook één van de redenen dat veel mensen een rechtsbijstandverzekering links laten liggen. Zonde, want je kunt er wel degelijk baat bij hebben. Om dit duidelijk te maken, geven we eerst kort antwoord op de vraag: ‘wat is rechtsbijstand?’ Kort door de bocht is dit niets anders dan juridische hulp bij een conflict. Juridische hulp is vaak duur, maar jij hoeft je geen zorgen te maken over de kosten als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Jouw verzekeraar vergoedt dit namelijk.
Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit, kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de dekking. Je bent standaard verzekerd voor de volgende zaken:
– Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak.
– Juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt.
– Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.
– Soms een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.
– Onbeperkte kosten van een jurist.
De bovenstaande zaken behoren tot de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering. Naast deze dekking moet je bij de meeste verzekeraars minimaal één aanvullende dekking afsluiten. Vaak kun je kiezen uit dekkingen met betrekking tot werk en inkomen, wonen, verkeer en financiële zaken. Kies nooit lukraak een aanvullende dekking, maar kijk welke dekking het beste bij jou past.
Net als bij nagenoeg iedere andere verzekering gelden er voor een rechtsbijstandverzekering ook een aantal uitzonderingen. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd als een conflict ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint. Ook een conflict dat ontstaat tijdens de wachttijd van een rechtsbijstandverzekering valt niet binnen de dekking. Tot slot hoef jij je niet tot jouw verzekeraar te richten als het een conflict over een echtscheiding of uit elkaar gaan betreft.
Veel verzekeraars werken met een wachttijd voor een rechtsbijstandverzekering. Het gevolg hiervan is dat je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering geen recht hebt op juridische hulp bij een conflict. Er geldt overigens niet altijd een wachttijd. Je hebt bijvoorbeeld wel direct recht op juridische hulp bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer en letselschade. Op de meeste ander geschillen is de wachttijd wel van toepassing.