Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022
Staken en crypto: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is staken precies? In een notendop is staking een soort vergoeding die je ontvangt voor het vasthouden van specifieke cryptomunten, waaronder bijvoorbeeld Cardano en Dogecoin. Staking was in het verleden niet toegankelijk voor iedereen, maar diverse exchanges bieden inmiddels de mogelijkheid om staking met één klik aan te zetten. Hoe je dat doet, op welke coins je staking kunt inschakelen en waarom dit een slim idee is ontdek je in dit artikel.
Staking is het vasthouden van cryptomunten voor een lange periode, waardoor je bijdraagt aan het beveiligen van het blockchain netwerk. In ruil hiervoor ontvang je “rente”. Hoe hoog de rente is die je ontvangt verschilt per coin. Staking opbrengsten worden altijd in de vorm van crypto uitgekeerd. Houd je bijvoorbeeld 1 Cardano vast dan ontvang je hier wekelijks rente over, waardoor je meer Cardano ontvangt. Op een gegeven moment verandert die ene Cardano dus in 2 en zo voort. Zo lang je cryptomunten vasthoud ontvang je hier rente over. Gratis geld dus! Het is niet mogelijk om staking in te schakelen op alle cryptomunten die er bestaan. De munten waarop je staking kunt inschakelen zijn gebouwd volgens het Proof of Stake principe.
Proof of Stake is in een notendop een manier om transacties te verifiëren. Dit doen de gebruikers van een munt door nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. De blocks worden aangemaakt door gebruikers van het netwerk van een specifieke coin. Als je een coin koopt waarbij je staking kunt inschakelen, dan fungeer je als validator. Je wordt validator door cryptomunten te kopen. Hoe meer coins je bezit, hoe groter de kans is dat je als validator wordt ingezet door het team achter de cryptomunt. Als je door het team wordt uitgekozen als validator, dan moet je een block verifiëren.
Het protocol wijst dus werkzaamheden toe aan een deelnemer, zodat een aangemaakt block geverifieerd kan worden. Volgens het Proof of Stake concept worden de mensen die de meeste munten bezitten als eerst ingezet als validator. Hoe meer cryptomunten je dus vasthoud, hoe groter de kans is dat je transacties mag goedkeuren. Hierbij geldt ook dat hoe meer munten je vasthoud, hoe hoger het aantal coins is dat je als stakingvergoeding ontvangt.
Hoeveel je kunt verdienen met crypto staken is afhankelijk van welke munten je bezit en van welke exchange je gebruikt. Tegenwoordig bieden bijna alle exchanges een staking optie aan. Via de platformen kun je, na het aanmaken van een account, staking inschakelen voor de munten die je koopt. Als deze munten op het Proof of Stake principe zijn gebaseerd dan wordt staking automatisch ingeschakeld en begin je direct met verdienen.
Gebruik je bijvoorbeeld Bitvavo voor het kopen en staken van crypto? Dan ontvang je elke maandag de staking opbrengsten in de vorm van crypto. De jaarlijkse rendementen hangen af van het aantal coins dat je vasthoud en het platform waarop je de munten bewaard. Gemiddeld kun je rekening houden met 0,70% tot 10% staking opbrengsten per jaar.
Staking is eenvoudig. Je kunt het inschakelen door simpelweg de instellingen in je account bij een exchange te wijzigen. Het is dus niet nodig om technische kennis te hebben of dure apparaten in huis te halen. Je hoeft bovendien geen extra taken uit te voeren om staking te kunnen ontvangen. Het enige wat je hoeft te doen is munten zo lang mogelijk vasthouden. Op die manier creëer je een passief inkomen én draag je bij aan de stabilisatie van de munt die je hebt gekozen.
Crypto staken heeft echter ook nadelen. Als je de munt bijvoorbeeld verkoopt dan ontvang je geen staking inkomsten meer. Staking is om deze reden niet mogelijk voor daytraders. Het is bovendien niet eenvoudig om een passief inkomen met staking te genereren waar je ook echt van kunt leven. De stakingpercentages die je onderaan dit artikel vind zijn namelijk gebaseerd op een volledig jaar. Houd je bijvoorbeeld ICON vast, dan zijn de jaarlijkse staking inkomsten ongeveer 7.5% van je inleg. Om staking te kunnen ontvangen gebruik je een online wallet. Het is wel mogelijk om staking in te schakelen op bijvoorbeeld een Ledger, maar dit moet je zelf instellen. Tot slot is het in sommige gevallen zo dat er een minimale stakingstermijn is. Als je je munten voor afloop van deze termijn uit je wallet haalt, dan is het mogelijk dat alle staking inkomsten terugbetaalt moeten worden. Dit wordt vervolgens van je wallet saldo afgetrokken.
Het is dus goed mogelijk om extra rendement te behalen met staking. Als je op de lange termijn investeert dan zorgt staking ervoor dat de grootte van je wallet op een passieve manier groeit. Het is een eenvoudige manier om meer uit je cryptomunten te halen, je zorgt ervoor dat het protocol veiliger is voor andere gebruikers en je werkt mee aan het stabiliseren van de koers door munten van de markt te houden. Alle reden om staking zo snel mogelijk in te schakelen en te genieten van de voordelen.
Op dit moment is het mogelijk om de volgende crypto te staken via Bitvavo tegen de genoemde jaarlijkse percentages:
ICON (7.50%)
DAI (6,10%)
Tether (6,10%)
USD Coin (6,10%)
Waves (5,50%)
Cardano (5%)
Ark (1,07%)
Litecoin (1,04%)
Tron (1,03%)
Bitcoin Cash(1,02%)
Ethereum(1,01%)
Bitcoin (0,77%)
Tezos (0,66%)
NEO(0,52%)
Ontology(0,51%)
Chainlink (0,49%)
VeChain Thor (0,49%)
Je kunt crypto staken bij verschillende exchanges. Denk niet alleen aan Nederlandse exchanges, maar ook aan wereldwijde exchanges als Binance en Coinbase.
Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies, maar is informatief bedoeld. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen.