Een bedrijf digitaliseren: 5 tips en tricks

Laatst bijgewerkt: 18 september 2023

Nederland is relatief gezien behoorlijk ver gedigitaliseerd. Zo stond ons land bijvoorbeeld vorig jaar op de derde plaats van de DESI Index, de barometer van de ontwikkeling van digitalisering. Maar hoewel we bijzonder hoog scoren als het gaat om digitale basisvaardigheden, biedt onder meer de digitalisering intern bij veel bedrijven ruimte voor verbetering. Hieronder vind je handige tips en tricks om een bedrijf te digitaliseren.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Breng het bedrijf in kaart

  Een van de grote voordelen van digitalisering is dat data gemakkelijker en sneller gedeeld kan worden. Dit verbetert samenwerken. Niet alleen als het gaat om direct collega’s, maar ook juist over afdelingen heen. Breng daarom het bedrijf in kaart om inzicht te krijgen in verschillende bedrijfsonderdelen. Kijk vervolgens hoe digitalisatie (of technologie over het algemeen) kunne bijdragen aan efficiënter en effectiever werken.

  Maak data overal en altijd toegankelijk

  Data digitaal maken is een ding. Maar medewerkers moeten hier natuurlijk wel toegang tot hebben. Maak informatie daarom toegankelijk met behulp van een cloud server en passende apps (software). Voorzie daarnaast medewerkers in de gewenste devices (hardware) om de informatie te kunnen benaderen.

  Zorg voor goede databeveiliging

  Digitalisering heeft naast diverse voordelen ook nadelen. Het grootste nadeel is dat cyberbeveiliging een zeer belangrijke rol dient te gaan spelen binnen een bedrijf. Wereldwijd vinden er dagelijks duizenden cyberaanvallen plaats, en miljoenen ransomware-aanvallen. Wil je beter beschermd zijn tegen dergelijke aanvallen, dan is simpele antivirussoftware niet voldoende. Een goede optie is in dat geval te kiezen voor EDR, oftewel Endpoint Detection & Response. Deze oplossing biedt voortdurende monitoring, detectie van digitale bedreigingen en herstel van verwijderde of gewijzigde bestanden.

  Tijdwinst door automatisering

  Digitalisering maakt het mogelijk handelingen te automatiseren. Denk aan een melding die je krijgt zodra de voorraad van een bepaald product in zicht komt. Of contractbeheer software die je snel en duidelijk een overzicht geeft van alle lopende contracten, en meldingen geeft bij aflopende contracten. Zeker met de huidige personeelstekorten is het niet gek te bedenken dat bedrijven op zoek zijn naar handige oplossingen zoals contractbeheer software om bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

  Zorg dat iedereen meegaat in de digitalisering

  Tot slot is het zaak ervoor te zorgen dat iedereen de verandering binnen het bedrijf omarmt. Veel mensen zijn van nature tegen verandering, en om van de aanpassing van bedrijfsprocessen een succes te maken zullen de verwachtingen en veranderde werkzaamheden goed begeleid dienen te worden. Om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, zullen sommigen behoorlijk gemotiveerd moeten worden.

  Een bedrijf digitaliseren vraagt veel tijd en energie, maar het is daarmee wel beter voorbereid op de toekomst!

  Advertentie