Welke zonwering past het beste bij jouw woning?

Laatst bijgewerkt: 11 januari 2023

Het is op dit moment niet heel zonnig in Nederland, maar daarom is het juist wel het goede moment om na te gaan denken over de juiste zonwering. Je hebt namelijk nog een aantal maanden de tijd voordat je de zonwering echt nodig hebt. Genoeg tijd om verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen en afspraken te maken met leveranciers. Maar hoe weet je nu wat voor soort zonwering het beste bij jouw woning past? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Binnen- of buitenzonwering?

  Je kunt voor twee soorten zonwering kiezen: zonwering vanaf de binnenkant van je huis of vanaf de buitenkant. Als je aan de buitenkant van je woning zonwering toepast, zorgt dit in veel gevallen ook voor een stijging van de waarde van je huis. Je creëert namelijk ook meteen een schaduwplek op je terras of in je tuin. Verschillende soorten zonwering voor buiten zijn bijvoorbeeld markiezen, screens, uitvalschermen, rolluiken, buitenjaloezieën of een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping is natuurlijk een permanente constructie en dus een wat meer drastische manier van zonwering. Wel geeft zo’n overkapping meerdere voordelen, naast het feit dat het de zonnestralen tegenhoudt. Jaloezieën zijn horizontale lamellen die je voor het raam naar beneden kunt laten zakken. Deze zijn verkrijgbaar voor binnen en buiten. Rolluiken lijken erg op jaloezieen, maar verduisteren meer en houden ook sneller kou van buiten tegen. Ben je op zoek naar zonwering voor buiten, koop dit dan wel bij een specialist, zoals Homedeal. Zo ben je verzekerd van producten die van hoge kwaliteit zijn en lang meegaan. 

  Zonwering voor binnen

  Er zijn ook verschillende soorten zonwering die je binnen kunt installeren. Denk bijvoorbeeld aan shutters, jaloezieën, lamellen, rolgordijnen, vouwgordijnen en plisségordijnen. Jaloezieën zijn een van de meest populaire varianten van binnenzonwering. Ze bestaan uit horizontale lamellen die je zelf naar boven of beneden kunt schuiven. Zo kun je zelf makkelijk de lichtinval in je huis bepalen. Ze zijn erg betaalbaar, maar wel lastiger te onderhouden. Daarnaast isoleren ze niet zo goed als andere vormen van zonwering. Lamellen worden ook veel toegepast, maar kunnen voor veel geluid zorgen als het hard waait of stormt. Rolgordijnen houden de zon goed tegen, waardoor ze erg geschikt zijn voor de slaapkamer. Voor de woonkamer of keuken kun je beter plisségordijnen kiezen, aangezien deze meer licht doorlaten. 

  De bediening van zonwering 

  Veel varianten van zonwering moeten met de hand bediend worden, maar vandaag de dag zijn er steeds meer mogelijkheden om zonwering te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een wandschakelaar, een tijdklok of een afstandsbediening. Ook het bedienen van zonwering via een app zie je steeds vaker voorbij komen. Het voordeel van handbediende zonwering is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is dan zonwering met elektrische bediening of bediening via een app. Voor elektrische bediening betaal je al snel zo’n 200 tot 250 euro meer dan voor zonwering die je met de hand moet bedienen. Elektrische bediening biedt daarentegen uiteraard wel meer gemak en meer luxe. Daarnaast kun je instellen dat zonwering zoals rolluiken op een bepaald tijdstip omhoog en omlaag gaan, zodat je niet kunt vergeten om ze omhoog of omlaag te doen. 

  Waar let je op bij het aanschaffen van zonwering?

  Ga jij zonwering aanschaffen voor je woning, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. Ten eerste is het verstandig om de zonwering bij een specialist aan te schaffen die ook kan helpen met het plaatsen ervan. Zo is meteen alles geregeld en hoef je niet zelf aan de slag met het plaatsen van de zonwering. Dit komt in sommige gevallen namelijk behoorlijk nauw. Zorg dat je de specialist goed de maten op laat meten waar de zonwering moet komen, zodat je zeker weet dat je iets passends krijgt als eindresultaat. Ten slotte is het verstandig om te checken of de specialist waar jij jouw zonwering wil aanschaffen, is aangesloten bij een branchevereniging

  Advertentie