Zo maak je van je balkon of dakterras een tuin

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2024

Droom je van een huis met een tuin, maar zit dat er voorlopig niet in? Dan kun je ook van je dakterras of van je balkon een tuin maken. Natuurlijk blijft het een beetje behelpen, maar er zijn zeker mogelijkheden om het toch een beetje te laten lijken. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je je tuin omtoveren tot een groene oase waar je heerlijk van het mooie weer kunt genieten. Ook insecten zullen je dankbaar zijn als ze bij jou terechtkunnen voor honing en stuifmeel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wees creatief met plantenbakken

  Heel veel planten kun je prima in een bak zetten. Zelfs kleine boompjes voelen zich thuis in een ruime plantenbak. Let wel op dat je het juiste formaat kiest. De plant moet goed kunnen wortelen om voldoende voeding uit de grond te halen. Houd er ook rekening mee dat een plant die in een bak staat niet winterhard is. Planten die tegen vorst kunnen, kunnen wel een graadje onder nul hebben in een bak. Maar als het harder vriest moet je ze binnen zetten om ze te laten overwinteren.

  Een gazon op je balkon

  Een gazon op je balkon? Ja, dat kan. En dan bedoelen we niet dat je bij een bouwmarkt een rol balkontapijt moet kopen. We hebben het over kunstgras. Dat is er in alle soorten en maten en zelfs ook in andere kleuren dan alleen maar groen. Dus als jij paars of oranje gras op je balkon wilt dan kan dat ook. Je kunt een mat van kunstgras kopen in verschillende maten en deze vervolgens op maat knippen of snijden. Zo tover je jouw balkon in een handomdraai om in een gezellig terras. Op het kunstgras kun je zonder problemen je tuinstoelen of een parasol plaatsen. De ondergrond wordt lang niet zo warm als beton waar de zon de hele dag op staat. Dus je kunt gewoon op je blote voeten naar buiten, ook als het in de zomer tropisch warm is.

  Een natuurlijke balkonafscheiding

  Vaak worden balkons van elkaar gescheiden door oersaaie schermen. Je kunt ook daar wat aan doen. Hang er aan jouw kant iets leuks aan of zet er een scherm van bamboe voor. Houd er wel rekening mee dat de schotten tussen geschakelde balkons een vluchtweg bieden bij een calamiteit. Zorg er dus voor dat je een bamboe scherm of ander object dat je voor de schermen zet snel kunt wegpakken als dat nodig mocht zijn. Als je een parasol op je balkon wilt zetten, zorg er dan voor dat die niet te ver uitsteekt. Natuurlijk let je er op dat de parasol niet kan worden gevangen door een windvlaag en naar beneden kan vallen. Ook voor het aanbrengen van zonneschermen en screens gelden soms regels. Raadpleeg de regels van de verhuurder of van de vereniging van eigenaren om problemen te voorkomen. 

  Advertentie