Drie klussen die je gemakkelijk zelf kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2023

Vind jij klussen stiekem heel spannend en geef je het liefst elke klus uit handen? Waardoor de lijst met klussen in huis zich enorm opstapelt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze drie klussen kun je gemakkelijk zelf doen. Ook als je geen kluservaring hebt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Planken ophangen

  Heb je te weinig plek om al je schilderijen, foto’s en boeken te bewaren? Dan is het tijd om een van je ladders uit de schuur te halen en de hoogte in te gaan door met planken te werken. Je hebt tegenwoordig planken in alle kleuren, vormen en materialen waardoor je altijd een plank zult vinden die in jouw interieur past.

  Stap één is het bepalen van de plaats. Waar wil je je plank ophangen? Teken hier een dunne lijn met potlood op de muur. Bevestig vervolgens de plankdragers aan de muur. Dit doe je door de plankdrager voor de muur te houden, aan het uiteinde van de getekende lijn, daar teken je vervolgens een stipje. Hier boor je een gat en bevestig je een muurplug. Vervolgens schroef je de plankdrager vast met een schroef. Vervolgens pak je de waterpas en de andere plankdrager en herhaal je bovenstaande stappen. Leg de plank erop en schroef deze vast. Je hebt zojuist je eigen plank opgehangen. 

  Raambekleding ophangen

  Geen raambekleding kan erg vervelend zijn, omdat je continue inkijk hebt vanaf de straat of, omdat de zon fel naar binnen schijnt. Je wilt daarom het liefst zo snel mogelijk jouw raambekleding ophangen. Gelukkig, kun je dit heel goed zelf en ben je snel klaar. 

  Een gordijn komt het mooiste uit als deze acht centimeter van de muur af hangt. Meet deze afstand dus af op het plafond. Houd de roede vervolgens tegen het plafond en teken een puntje waar de steunen moeten komen. De steunen mogen maximaal 235 centimeter van elkaar af bevestigd worden. Heb je een grotere afstand? Plaats dan 2 losse roedes om doorbuigen te voorkomen.
  Boor vervolgens gaten op de plekken waar de steunen moeten komen en bevestig de pluggen. Bevestig vervolgens de steunen met schroeven in de plug. Afhankelijk van het soort roede wat je gekozen hebt, kun je erna de gordijnen bevestigen. Geen stiekeme binnenkijkers meer voor jou. 

  Fotolijstjes en schilderijen ophangen

  Heb je een grote, kale muur in huis die je graag wilt opvrolijken met mooie foto’s of een schilderij? Dit is ook een klus die je heel goed zelf kunt uitvoeren. De ideale zichthoogte voor een schilderij of foto is 145 centimeter. Op 145 centimeter hang je dan het hart van het schilderij.
  Als je eenmaal een plek gekozen hebt, is het belangrijk om af te tekenen waar je het schilderij gaat ophangen. Boor daar een gat en bevestig vervolgens een muurplug. In de plug bevestig je een schroef waarna je voorzichtig je schilderij of fotolijstje ophangt. Pak de waterpas erbij om te zorgen dat hij mooi waterpas hangt.

  Advertentie