Hoe onderhoud je je wijnkast optimaal? 

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2023

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wijnkasten zijn echter een van de meest onderhoudsarme opties die je kunt kiezen om je wijncollectie op te bergen; er zijn een paar tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je wijnklimaatkast optimaal werkt en de levensduur verlengt. 

  Verander het filter 

  Sommige wijnkasten hebben een filtersysteem nodig om je wijn verder te beschermen tegen geuren en andere elementen die je wijn kunnen beschadigen. Als je een wijnkoelkast inbouw hebt die koolstoffiltratie gebruikt om je verzameling flessen veilig op te bergen, moet het filter jaarlijks worden vervangen om ervoor te zorgen dat het zijn werk blijft doen. Na verloop van tijd zal het filter verstopt raken, en wanneer dit gebeurt, zal het niet meer werken zoals vereist. 

  Overweeg de locatie

  Wijnkasten zijn een uitstekende optie voor wie geen ruimte heeft voor een volle wijnkelder, maar wel vol vertrouwen zijn wijncollectie in ideale omstandigheden wil bewaren. Zoals bij elke wijnopslag, zal de plaatsing van je kast een rol spelen in de efficiëntie ervan. Ten eerste is het het beste om wijn uit de buurt van hoge temperaturen en trillingen te houden, daarom is het noodzakelijk om je wijnkast uit de buurt van andere apparaten zoals ovens, vaatwassers, wasmachines en drogers te plaatsen. Het is ook goed om je wijnkast niet in direct zonlicht of dicht bij een raam te plaatsen. Hoewel veel wijnkasten een uv-filter bevatten als ze een glazen deur hebben, is wijn erg gevoelig voor licht en warmte, dus het verminderen van de hoeveelheid zonlicht waarmee je wijn in contact komt, zal verder helpen beschermen tegen mogelijke schade. 

  Overbelast je wijnkast niet

  Het is erg belangrijk om je wijnkast niet te vol te zetten, dus het is essentieel om je aan de door de fabrikant opgegeven capaciteit van de fles te houden. Deze capaciteiten zijn gebaseerd op flessen van 750 ml in Bordeaux-stijl, tenzij anders vermeld. Als de capaciteit van je wijnkast wordt overschreden, zal deze minder goed in staat zijn om een ​​constante temperatuur te handhaven, en dus kunnen hotspots in de wijnkast ervoor zorgen dat de wijn bederft. Daarom is het van cruciaal belang om je collectie te bewaren in een wijnkast die groot genoeg is voor al je flessen, en met ruimte over voor eventuele nieuwe toevoegingen aan je collectie! 

  Maak je kast schoon

  Een wijnkast is niet zoals een koelkast, omdat er alleen schone flessen wijn in worden bewaard, in plaats van een scala aan etenswaren, en daarom hoef je deze minder vaak schoon te maken. Als je er zeker van wilt zijn dat je wijnkast goed wordt onderhouden, is het een goed idee om hem om de zes maanden schoon te maken, omdat je zo eventuele problemen, zoals rijp of vochtophoping waar hij staat, kunt opsporen. Wanneer je je kast schoonmaakt, moet deze worden uitgeschakeld en moeten alle flessen worden verwijderd en op een koele en donkere plaats worden bewaard terwijl de kast wordt schoongemaakt. De binnenkant van de kast moet eenvoudig worden afgeveegd met een schone en zachte doek, terwijl je geen reinigingsproducten moet gebruiken. 

  Advertentie