Het grote plezier van het kweken van Bonsai

Laatst bijgewerkt: 5 april 2023

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is Bonsai?

  Bonsai zijn bomen en planten die zodanig in bakken worden gekweekt dat ze er op hun mooist uitzien – zelfs mooier dan die in het wild groeien. Het kweken van bonsai is dan ook een zeer artistieke hobby en een traditionele Japanse kunst. Het is ook een goede illustratie van het respect dat Japanners hebben voor levende dingen en een uitdrukking van hun gevoel voor wat mooi is. Het is veel ingewikkelder dan het kweken van bloemen in potten, en vereist een veel grotere inzet – fysiek en emotioneel.

  Het woord “bonsai” werd voor het eerst gebruikt in een gedicht uit het midden van de 14e eeuw, maar de vroegere bonsai cultuur is te zien in beeld rollen uit 1309. Ongeveer drie eeuwen later, tijdens de Edo-periode (1603-1867), werd het op grotere schaal beoefend.

  Soorten Bonsai bomen

  Alle soorten bomen en struiken worden gebruikt als bonsai. In wezen kan elke plant die in een kleine container kan worden gekweekt als bonsai worden gekweekt. De meest populaire soorten zijn de dennen, die shohaku worden genoemd; esdoorns, waarvan de bladeren in de herfst van kleur veranderen; bloeiende bomen, zoals de kers en de pruim; en vruchtdragende bomen, zoals de kweepeer en de kaki. In andere landen dan Japan worden variëteiten gebruikt die het meest geschikt zijn voor het plaatselijke klimaat. De bomen kunnen 1 meter hoog worden, maar ook klein genoeg om in een handpalm te passen. Je kan simpelweg een bonsai boom kopen bij Plantje.nl. Naast bonsai bomen bieden zij ook een breed assortiment kantoorplanten. Een kantoorplant kan zuurstof en rust geven in de omgeving van werknemers.

  Er zijn verschillende basisstijlen van bonsai. Chokkan stijl bonsai bomen hebben een stam die recht omhoog groeit en takken die zich links, rechts, voor en achter op een evenwichtige manier uitstrekken; shakan stijl bomen hebben een schuine stam die naar één kant overhelt; moyogi stijl bomen hebben een gebogen S-vormige stam. Fukinagashi stijl beschrijft een boom die gevormd is door sterke wind, met gebogen stammen en takken die in één richting groeien, en kengai stijl beschrijft een boom die naar beneden buigt, wat gevonden kan worden in gebieden met steile hellingen zoals kliffen. Hoewel alle soorten bonsai bomen een boomvorm hebben die het beste bij hen past, is het belangrijkste om in gedachten te houden dat je de boom vrij zijn individualiteit laat uiten, zonder hem te dwingen in een bepaalde categorie te passen, en hem te helpen zijn mooiste, evenwichtige vorm te bereiken.

  Net zoals mensen kleren kiezen waarin ze er goed uitzien, zo kan de bonsai in het mooiste licht worden gezien door containers te kiezen die qua grootte, vorm en kleur het beste bij de bomen passen.

  Bonsai voor binnen en buiten bomen

  Er zijn bonsai planten voor binnen en voor buiten. De meeste bonsai moeten eigenlijk buiten staan, waar ze net als normale bomen worden blootgesteld aan de vier seizoenen. Buitenplanten zijn gemaakt van winterharde groenblijvers of bladverliezende planten die in de winter een koude rustperiode nodig hebben. Ze zijn niet bedoeld om het hele jaar door binnen te staan.

  Advertentie