Washandjes: wat voor soorten zijn er?

Laatst bijgewerkt: 27 november 2021

Washandjes zijn voor de meeste mensen ontzettend handige dingen. Dit komt voornamelijk omdat je ze voor vrij veel verschillende doeleinden kan inzetten. Het meest voor de hand liggende is uiteraard wassen, maar het is ook goed mogelijk om iets op te bergen in de washand, de washand te gebruiken als een hoesje voor je telefoon of harde schijf, of zelfs als onderzetter komen ze goed van pas! In dit artikel nemen we de washand kort onder de loep. We kijken waar je ze kunt kopen en welke verschillende soorten washandjes er te verkrijgen zijn.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Washandjes komen altijd goed van pas

  Eigenlijk best een grappig begrip, het woord ‘washandje’. Een washandje is een lapje badstof in de vorm van een zakje, waar de hand precies in past. Het wordt voornamelijk ingezet als hulpmiddel bij het wassen van het lichaam of het opfrissen van het gezicht. Je kunt ook hydrofiele washandjes kopen. Hydrofiel verwijst naar een chemisch deeltje dat aangetrokken wordt door watermoleculen en de neiging heeft om op te lossen in water. Het woord hydrofiel komt uit het Grieks, en betekent ‘vriend van water’.

  Hydrofiele washandjes bieden uitkomst bij het wassen van tere babyhuidjes. Omdat de huid van een baby zo kwetsbaar is, moet je deze voorzichtig verzorgen. Het is daarom belangrijk om een zacht hydrofiel washandje te gebruiken voor het wassen van de baby. Een plek waar je deze kunt kopen is bijvoorbeeld Babypark.nl. De babywashandjes zijn in diverse soorten en maten te bestellen via deze site. Zo kun jij je eigen voorraad hydrofiele washandjes altijd aanvullen met de washandjes die jij het fijnst vindt.

  Handig voor onderweg

  Een (klein) nadeel aan de meeste washandjes is dan toch dat je ze vrij regelmatig moet wassen. Omdat ze worden gebruikt om (soms tere baby) huiden te reinigen, is het belangrijk dat ze goed schoon zijn. Op die manier blijf je maar bezig met het wassen van je washandjes. Wegwerpwashandjes kunnen hier een goede uitkomst bieden.

  Wegwerpwashandjes zijn superhandige washandjes die je vaak in een doos met meerdere stuks kunt bestellen of kopen bij de drogisterij. Deze zijn voor eenmalig gebruik. Dit betekent dat je ze één keer gebruikt en vervolgens bij het vuil kunt doen. Vaak zijn deze wegwerpwashandjes heel goed te recyclen. Een goed voorbeeld van wegwerpwashandjes is de TENA Wash Glove. Deze wegwerpwashand combineert de zachtheid van stof met het gemak van een handschoen, voor de veilige en doeltreffende verzorging van de kwetsbare huid. Het sluit goed aan en de non-woven vezels zorgen ervoor dat snel douchegel, olie of zeep op het gewenste lichaamsdeel aangebracht kan worden.

  Diverse wegwerpwashandjes zijn online en bij fysieke drogisterijen te koop. Let er wel op voordat je overgaat tot een aankoop of ze geschikt zijn voor jouw doeleinden. Koop je bijvoorbeeld washandjes voor een pasgeboren kind, dan is het belangrijk om te kijken of de washand geschikt is voor de tere babyhuid. Vaak zijn de baby washandjes goed verkrijgbaar in de drogisterijen.

  Washandjes zijn altijd handig om in huis te hebben

  Ideaal voor als je naar het toilet bent geweest of viezigheid op je hebt zitten die er niet zo gauw meer afgaat: vochtige washandjes. Bij de Kruidvat kun je van het eigen merk tegen een zeer gunstige prijs vochtige washandjes kopen. Ook Zwitsal biedt ze aan. Dit merk is natuurlijk bekend van de babypoeder, maar ook de vochtige washandjes zijn van goede kwaliteit.

  Voor een snelle, makkelijke en milde reiniging van je huid gebruik je vochtige washandjes. Dit type bevat over het algemeen vaak een reinigende en verfrissende lotion. Ze zijn zacht, fris, sterk en hygiënisch. Let er wel op dat de washandjes soms ook een sterk ruikende parfum kunnen bevatten. Dit is niet altijd zo, maar als je er niet van houdt dan is het verstandig om hier op te letten. Vochtige washandjes zijn verder te gebruiken zonder water en zijn ook zeer handig voor onderweg. Net als wegwerpwashandjes zijn ze voor eenmalig gebruik, en dienen weggegooid te worden na gebruik.

  Meer plekken waar je terecht kunt voor een washandje

  Washandjes kun je eigenlijk vrijwel overal kopen. Het is een vrij universeel product. Toch willen we een paar winkels belichten die ze tegen een leuke prijs verkopen. De Hema washandjes zijn erg fraai en worden vaak verkocht in een set van meerdere stuks. Zo kun je je badkamer volledig inrichten in dezelfde stijl! Daarnaast heeft de Hema washandjes die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Deze zijn extra sterk en worden ook in een verpakking verkocht van meerdere stuks. Ook biedt de Hema hydrofiele washandjes aan, die tegen een klein prijsje worden verkocht. Door de soepele stof zijn deze ideaal voor het wassen van de baby. De washandjes zijn ook nog eens geschikt voor in de wasmachine, tot zestig graden.

  De Action washandjes zijn ook leuk om eens beter te bekijken. De Action heeft namelijk een premium merk dat niet voor premium prijzen wordt verkocht. De Hotel Royal washandjes van de Action zijn gemaakt van zacht katoen en voldoet aan een zeer hoge kwaliteitsnorm. Daarnaast is Action lid van het Better Cotton Initiative. Deze washandjes van de Action zijn van luxe koninklijke kwaliteit, zoals de naam al doet vermoeden. Er zijn tevens handdoeken van hetzelfde merk te koop.

  Veelgestelde vragen

  Waar kan ik de beste washandjes kopen?

  Dat hangt er maar net van af waar je naar op zoek bent. Gewone katoenen washandjes kun je op veel plekken wel kopen. Leuke winkels om eens heen te gaan zijn de Hema en de Action, omdat deze retailers washandjes tegen een zeer scherpe prijs aanbieden. Ben je op zoek naar vochtige washandjes of wegwerpwashandjes dan kun je terecht bij de drogisterij.

  Zijn hydrofiele washandjes geschikt voor een baby?

  Over het algemeen zijn hydrofiele washandjes zeer geschikt voor een tere babyhuid. Het is echter altijd aan te raden om heel goed de verpakking te lezen of dit daadwerkelijk het geval is. Mocht je er niet uitkomen of twijfelen, dan kun je de desbetreffende winkel of webshop om advies vragen.

  Verkoopt Zwitsal ook washandjes?

  Ja, naast babypoeder verkoopt dit merk ook washandjes in verschillende uitvoering. Neem een kijkje op de website van Zwitsal om meer te weten te komen over de producten die ze aanbieden.

  Advertentie