Laatst bijgewerkt: 18 juli 2023
Heb jij de term WTW-unit wel eens voorbij zien komen, maar weet je eigenlijk niet wat het is? Dat kunnen we ons voorstellen, want het is niet per se een algemeen bekende term. Mensen verwarren een WTW-unit soms met een airco, maar het is zeker niet hetzelfde. Een WTW-unit is een ventilatiesysteem waarmee je veel warmte terug kunt winnen. Het is dus niet zozeer bedoeld om je woning te koelen, maar juist om goed te ventileren. In dit artikel vertellen we je meer over de WTW-unit!
Een WTW-unit is dus een systeem waarmee je kunt ventileren, maar ook veel warmte terug kunt winnen. Zo’n unit bestaat uit ventilatoren, een warmtewisselaar en WTW-filters. Het systeem zuigt koude buitenlucht aan via het toevoerkanaal, die lucht gaat vervolgens door de filter, waardoor deze schoner wordt. Na het filteren gaat de lucht langs de warmtewisselaar, die de koude buitenlucht verwarmt met de warme binnenlucht. De warmere lucht wordt daarna weer de ruimte in geblazen door het systeem. Dit is een duurzame manier om een woning of gebouw te ventileren en verwarmen. In de zomer kun je de warmtewisselaar uitzetten, aangezien de lucht van buiten dan natuurlijk niet meer verwarmd hoeft te worden.
De WTW-filter is het belangrijkste onderdeel van een WTW-unit, aangezien deze ervoor zorgt dat de lucht die naar binnen komt schoon wordt gemaakt. De filter haalt onder andere stofdeeltjes uit de buitenlucht, zodat je zo min mogelijk stof in de lucht hebt zitten in je woning. Vandaag de dag worden er in bijna alle nieuwbouwhuizen een WTW-unit geplaatst, omdat dit een zeer duurzame manier is van verwarmen en ventileren. Er zijn diverse filtertypen en klassen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van hoe sterk de filtering moet zijn. Voor bepaalde kantoor- of bedrijfsgebouwen zal er bijvoorbeeld meer filtering nodig zijn dan voor huizen.
Het grootste voordeel van een WTW-unit is natuurlijk dat je jouw woning goed kunt ventileren, zonder dat er warmte verloren gaat. Dit zorgt ervoor dat je een hoop energie kunt besparen op het verwarmen van je woning. De WTW-filter zorgt ervoor dat je veel schonere lucht in huis hebt, wat uiteraard ook een groot voordeel is. Zeker voor mensen met hooikoorts, astma of soortgelijke allergieën is een goed ventilatiesysteem aan te raden. Er komt immers veel minder stof en pollen binnen. Met een WTW-unit kun jij jouw huis dus op een duurzame manier ventileren!
Hoeveel energie verbruikt een WTW?
Bij de meeste mechanische ventilatiesystemen die zijn bedoeld voor in woningen, is de basisstand 20 Watt. Meestal hebben de systemen drie standen, dus als je een stand omhoog gaat kan het verbruik oplopen tot zo’n 70 tot 100 Watt.
Wat is de afkorting van WTW?
De afkorting WTW staat voor ‘warmte terugwin’. Het is een manier van ventileren waarop er geen warmte verloren gaat.
Wat kost een warmte terugwin systeem?
Gemiddeld kost een WTW-unit zo’n 1500 tot 3000 euro per ruimte.