Dit zijn de voordelen van een waterfilter

Laatst bijgewerkt: 18 april 2024

Mensen gaan er al snel vanuit dat de kwaliteit van het drinkwater in Nederland perfect is en dat er nul risico’s zitten aan het drinken van ongefilterd kraanwater. Toch is dat helaas niet helemaal waar. Er zijn namelijk nog steeds factoren die de zuiverheid van ons water kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat een waterfilter in veel gevallen toch geen overbodige luxe is in Nederlandse huishoudens. Wil je meer weten over de voordelen van een waterfilter? Wij vertellen je er alles over!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Waarom een waterfilter in Nederland? 

    Het kraanwater in Nederland wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar dat betekent niet dat je geen baat kunt hebben bij een waterfilter kopen. Een waterfilter kan bijvoorbeeld ongewenste geuren of smaken uit het kraanwater halen die soms aanwezig kunnen zijn, zoals een metaalachtige smaak of zelfs chloor. Daarnaast kan een filtersysteem onzuiverheden uit het water filteren die je niet ziet of ruikt. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën, medicijnresten, metalen, virussen en chemicaliën. 

    Hoe werkt een waterfilter? 

    Nu weet je dus waarom het nuttig kan zijn om een waterfilter aan te schaffen voor jouw huishouden. Maar hoe werkt een waterfilter eigenlijk? Een waterfilter gebruikt speciale filtratie om onzuiverheden, geuren en smaken uit je kraanwater te halen. Er zijn verschillende soorten waterfilters waar je uit kunt kiezen en ze werken allemaal net iets anders. De waterfilters die het meest voorkomen zijn de filters die werken met actieve koolstof of omgekeerde osmose om het water te filteren. Actieve koolstoffilters zijn vooral erg geschikt voor het verwijderen van organische stoffen uit het water, zoals pesticiden, herbiciden en ongewenste smaken en geuren. Filters die omgekeerde osmose gebruiken, werken door water door een membraan te leiden dat kleine verontreinigingen tegenhoudt, zoals zouten en metalen. 

    Wel of niet een waterfilter aanschaffen? 

    Het gebruik van een waterfilter is in Nederland niet verplicht en ook niet per se nodig, aangezien ons drinkwater veilig is. Toch zijn er een aantal redenen om wel een waterfilter aan te schaffen. Een waterfilter vermindert immers de kans dat je blootgesteld wordt aan potentieel schadelijke verontreinigingen. Er kan altijd iets in de waterleidingen komen dat er niet hoort en een waterfilter beschermt je hiertegen. Daarnaast kan de kwaliteit van het drinkwater per regio verschillen in Nederland. Met een waterfilter ben je altijd verzekerd van schoon en veilig drinkwater!

    Veelgestelde vragen

    Wat is het nut van een waterfilter?
    Een waterfilter kan een hoop dingen uit je water filteren, zoals kalk, ongewenste smaken en geuren en onzuiverheden zoals metalen, pesticiden en medicijnresten. Dit zorgt voor gezonder en lekkerder drinkwater.

    Wat is het voordeel van gefilterd water?
    Gefilterd water bevat geen vervuilingen meer, zoals schimmels, bacteriën, stofdeeltjes, roest en kalkresten. Dit maakt het water lekkerder en ook gezonder.

    Is gefilterd water meer hydraterend?
    Gefilterd water is lekkerder, dat geven de meeste mensen aan die gebruik maken van een waterfilter. Er zitten immers geen ongewenste geuren en smaken meer aan het water, bijvoorbeeld van chemicaliën.

    Advertentie