De voordelen van het slapen met een verzwaringsdeken

Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2022

Heb je moeite met in slaap vallen? Wil je een betere nachtrust? Een goede nachtrust is belangrijk en een verzwaringsdeken kan daarbij helpen. Niet alleen bij slaapproblemen, maar ook bij o.a. ADHD, stress, depressie of een angststoornis kan deze zware deken een goede oplossing zijn. Het is een wetenschappelijk bewezen methode om beter, rustiger en meer ontspannen te slapen. Een verzwaringsdeken wordt steeds populairder. Hieronder vertellen we je wat de voordelen zijn van het slapen met een verzwaringsdeken.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een verzwaringsdeken?

  Eigenlijk zegt de naam het al; een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normale deken. Een gewone deken weegt gemiddeld 1,5 kilo, terwijl een verzwaringsdeken meestal tussen de 5 en 10 kilo zwaar is. De regel is: het gewicht van de deken hoort ongeveer 10% van het lichaamsgewicht te wegen. Stel je weegt 70 kg, dan kies je voor een verzwaringsdeken van 7 kg. In sommige gevallen kiezen mensen voor een hoger gewicht, bijvoorbeeld 12-15%. Echter is het van belang om naar de individuele situatie te kijken. Een verzwaringsdeken moet ook comfortabel zijn en ontspanning creëren die bevorderlijk is voor je nachtrust. De subtiele druk van de deken zorgt voor een goede nachtrust en een veilig gevoel. Je valt sneller in slaap en slaapt dieper en vaster door gedurende de nacht. Het gewicht van de deken stimuleert de aanmaak van serotonine en melatonine. Deze hormonen geven een kalmerend gevoel en wordt vaak ervaren als een ‘grote knuffel’.

  De voordelen

  Het slapen met een verzwaringsdeken kent verschillende voordelen die we graag met je bespreken.

  1.      Makkelijker in slaap vallen. Een verzwaringsdeken geeft een zachte druk op het lichaam. Deze druk op ons zenuwstelsel zorgt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine. We hebben het hier over ‘diepe druk stimulatie’. Zodra jij gaat liggen onder de verzwaringsdeken, kom je tot rust en val je uiteindelijk makkelijker en sneller in slaap.

  2.      Weg met stress. Door de druk van het verzwaringsdeken wordt het slaap- en gelukshormoon aangemaakt en tegelijkertijd wordt het hormon cortisol geremd. Hierdoor heb je minder last van stress en angstgevoelens.

  3.      Je lichaam en geest komt tot rust. Het is belangrijk dat je lichaam en geest ’s nachts herstelt van alle prikkels die je gedurende de dag te verwerken krijgt. Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je beter slaapt en de alle slaapfasen goed doorloopt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest kunnen herstellen gedurende de nacht.

  4.      Energieniveau stijgt. Als je een goede nachtrust hebt gehad, merk je ook dat je overdag meer energie hebt. Je lichaam is uitgerust waardoor je meer uit je dag kan halen.

  Een verzwaringsdeken zorgt voor een goede nachtrust, waardoor je de volgende ochtend fit en goed uitgerust wakker wordt. Sta op en trek een lekkere badjas aan of kies voor een zachte trui. Er bestaan ook verzwaarde badjassen wat zorgt voor rust en ontspanning. Een goede start van de dag! Laat badjassen bedrukken voor je gezin of kies voor truien bedrukken met de naam van elk gezinslid. 

  Advertentie