Waar moet je aan denken als je de vlag uit gaat hangen?

Waar moet je aan denken als je de vlag uit gaat hangen?

Laatst bijgewerkt: 14 juni 2023

In Nederland zijn er veel vragen rondom het uithangen van de vlag. Moet je hem op zondag hijsen? Is het toegestaan om de vlag ’s nachts buiten te laten hangen? En wat zijn de regels? Het lijkt alsof er veel onduidelijkheid is over de juiste omgang met onze nationale vlag. In dit artikel gaan we dieper in op de regels en gebruiken rondom de Nederlandse vlag, om duidelijkheid te scheppen en te onderzoeken hoe het eigenlijk hoort. Wil je een Belgische vlag kopen of de Nederlandse? Lees dan even verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Zijn er regels?

    Je kunt een vlag online kopen, maar zijn er eigenlijk regels? Nee! Er zijn geen wetten die dit reguleren of waar de politie op handhaaft. Wat we doen met onze vlaggen als particulieren is gebaseerd op fatsoensregels, oftewel algemene normen van beleefdheid en respect. Er zijn natuurlijk wel een aantal fatsoensregels voor het gebruik van vlaggen in Nederland.

    Zijn er beperkingen?

    In Nederland zijn er bijna geen beperkingen als het gaat om het gebruik van de vlag. Je mag de vlag altijd buiten laten hangen, zelfs ’s nachts, en je mag hem zelfs verbranden als je dat wilt. Je kunt er zelfs op een creatieve manier mee omgaan, zoals gebruiken om je billen af te vegen of als symbool van protest, zoals honderden boeren die de vlag ondersteboven langs de snelwegen hebben geplaatst. Hoewel dit in het verleden een signaal van nood op zee betekende, wordt het tegenwoordig gezien als een vorm van ongehoorzaamheid, maar het is niet strafbaar.

    Eerbied voor de vlag

    Naast het tonen van respect voor de vlag, gebruiken we de vlag ook als een teken van respect, vooral tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Op die dag hangen we de vlag halfstok als een symbool van rouw. Dit betekent dat de vlag niet helemaal naar boven wordt gehesen, maar halverwege blijft hangen. Om het op de juiste manier te doen, kun je op 4 mei om zes uur ’s avonds de vlag eerst helemaal naar boven hijsen en daarna halverwege laten zakken. Na de twee minuten stilte doe je het tegenovergestelde: hijs de vlag weer helemaal naar boven en laat hem daarna weer zakken.

    Netjes opbergen

    Nadat je de vlag van de vlaggenmast hebt gehaald, hoef je hem niet zomaar kreukelig in de sokkenla te stoppen en te wachten op de volgende feestdag. Je kunt de Nederlandse vlag op een speciale manier vouwen: leg de donkerste (blauwe) kleur aan de buitenkant. Vouw hem eerst horizontaal, zodat de rode en blauwe banen de witte baan bedekken. Vouw hem daarna nog twee keer dubbel en voilà! Nu is hij klaar voor de volgende feestdag.

    Advertentie