Verzwaringsdeken voor een betere nachtrust en ontspannen spieren

Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022

Veel mensen hebben last van lichte of ergere slaapproblemen. Gelukkig zijn er veel manieren om die problemen te verlichten of helemaal tegen te gaan. Het gebruik van een verzwaringsdeken helpt niet alleen bij slaapproblemen, maar ook bij angst, depressie en dwangstoornissen. Andere namen voor dit soort dekens zijn gewichtendeken, gewichtendekbed, zware deken, verzwaarde deken, zwaartekrachtdeken en sensorische deken. Naast de problemen die we eerder al noemden worden ze ook gebruikt bij ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, autisme, Asperger, het Syndroom van Down en het Syndroom van Tourette. Maar wat maakt zo’n deken nu eigenlijk zo speciaal en waar kun je er het beste een kopen? Dat gaan we je vertellen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe werkt een verzwaringsdeken?

  Een verzwaringsdeken kan wonderen verrichten, zowel voor een volwassene als een kind. Het is geen normaal dekbed, zoals de naam al laat zien. Het is een deken met meer gewicht en het exacte gewicht van de deken is afhankelijk van de lengte en het lichaamsgewicht van degene waarvoor hij bedoeld is. Voor de werking van de deken is het erg belangrijk dat je een deken van het juiste gewicht kiest. Wij raden je aan voor een deken te kiezen die 10% van jouw lichaamsgewicht weegt. De subtiele druk die zo’n dekbed afgeeft heeft een ontspannend effect op je gewrichten, spieren en pezen. Hierdoor komen je lichaam en geest volledig tot rust, waardoor de slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Verzwaringsdekens bevorderen ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en verlaagt daarbij het niveau van cortisol, het stresshormoon. Hierdoor kom je makkelijker in slaap en zul je minder liggen te piekeren. Piekeren is een van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen in Nederland.

  Een verzwaringsdeken voor volwassenen

  Verzwaringsdekens zijn beschikbaar voor zowel kinderen als volwassenen. Het grote verschil hiertussen zit hem natuurlijk in het gewicht van de persoon en dus ook de deken. Vooral voor kinderen en baby’s is het erg belangrijk dat er voor het juiste gewicht wordt gekozen. Volwassenen hebben hier net wat meer speling in. Voor volwassenen wordt het gebruik van een verzwaringsdeken aangeraden bij de volgende aandoeningen: Insomnia, ofwel slapeloosheid, ADHD, (ernstige) ontwikkelingsstoornissen, cerebrale parese, autisme, sensorische integratiestoornissen, Asperger, het Syndroom van Down, Hallermann Streiff, Rett syndroom, Tourette syndroom, Posttraumatische Stressstoornissen, CPTSD, hersenletsel, Restless Legs syndroom, epilepsie, angststoornissen en obsessief-compulsieve stoornissen, depressie en bipolaire affectieve stoornis. Je kunt het dus in heel veel gevallen toepassen om verschillende klachten te verminderen of te verhelpen.

  Een verzwaringsdeken voor je kind

  Als je een verzwaringsdeken wil aanschaffen voor je kind, moet je met een aantal dingen rekening houden. Het zal wat meer tijd kosten om de beste verzwaringsdeken te vinden voor jouw zoon of dochter dan wanneer je op zoek gaat voor jezelf. Het gewicht van de deken mag echt niet te veel zijn, ideaal is zo’n 10% van het lichaamsgewicht. Daarnaast mogen het hoofd en de nek van het kind niet bedekt worden door de deken en moet het kind altijd goed kunnen ademen en zich niet verpletterd voelen. Het is verstandig om verschillende dekens uit te testen en hier goed met je kind over te praten. Zo kom je er snel achter welke dekens jouw kind wel of niet prettig vindt en waarom. Het is vaak al voldoende om een kind 20 minuten onder de deken te laten liggen voordat hij of zij naar bed gaat. Wil je een verzwaringsdeken gebruiken voor een baby jonger dan 12 maanden? Raadpleeg dan voor de zekerheid eerst een arts.

  Waar kun je een verzwaringsdeken kopen?

  Je kunt verzwaringsdekens op verschillende plekken kopen. Als je echt op zoek bent naar een therapeutische verzwaringsdeken, raden we je aan om deze aan te schaffen bij een expert. Een verzwaringsdeken van het merk Lucovitaal of Calmzy is dan bijvoorbeeld een aanrader. Mocht je de deken vooral willen hebben voor lichte slaapproblemen of meer slaapcomfort, dan kun je er ook prima een kopen bij een woonwinkel. Een verzwaringsdeken van bijvoorbeeld IKEA of Swiss Nights is in dat geval een aanrader. Wil je eerst even proberen of het überhaupt wel iets voor jou is? Dan kun je ook voor een goede prijs eerst een verzwaringsdeken kopen bij de HEMA.

  Ervaringen met een verzwaringsdeken

  Als je benieuwd bent hoe verschillende mensen het gebruik van een verzwaringsdeken ervaren, kun je op internet op zoek gaan naar recensies en ervaringen. Over het algemeen zijn mensen erg positief over het slapen met een verzwaringsdeken. Er zijn een aantal situaties waarin mensen het als minder prettig ervaren en dat is vaak omdat je het wel sneller warm krijgt onder een gewichtendeken. Dat is niet fijn als je bijvoorbeeld snel wakker wordt van warmte of wanneer je koorts hebt. De dekens geven normaal gesproken een geborgen gevoel, maar op zo’n moment kan het er juist voor zorgen dat je het benauwd krijgt of je ingesloten voelt. Een verzwaringsdeken is ook minder geschikt voor mensen met bepaalde aandoeningen, zoals claustrofobie, astma, lage bloeddruk, chronische ademhalings- of bloedsomloop problemen of Diabetes type 2. Verder is het gebruik van een verzwaringsdeken zeker aan te raden om de kwaliteit van de slaap te verbeteren en eventuele slaapproblemen tegen te gaan.

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een verzwaringsdeken?

  Een verzwaringsdeken is, zoals de naam al zegt, een deken met meer gewicht dan normaal. Dit geeft mensen een geborgen gevoel en zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en de verlaging van het stresshormoon cortisol.

  Is een verzwaringsdeken ook geschikt voor kinderen?

  Ja, je kunt een verzwaringsdeken ook gebruiken voor kinderen. Hierbij is het echter erg belangrijk dat de deken niet meer weegt dan 10% van het lichaamsgewicht van het kind, dat het niet op het hoofd en de nek drukt en dat het kind het gevoel heeft goed te kunnen ademen.

  Wat is de beste verzwaringsdeken?

  Wat de beste verzwaringsdeken is voor jou, hangt af van de situatie en de reden dat je hem gebruikt. Gebruik je hem om een medische reden, dan raden we je een therapeutische verzwaringsdeken aan. Is het vooral voor comfort, dan kun je er prima een bij een woonwinkel kopen.

  Advertentie