Wat is het verschil tussen een hanglamp en een pendellamp?

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2022

Lampen zijn onderdeel van elke ruimte en hebben niet alleen een praktische functie. Kies je voor een lamp met een interessant ontwerp dan vult de lamp het interieur ook aan. Als je op zoek bent naar een echte blikvanger dan is een pendellamp mogelijk de beste keus voor jou, maar wat is het verschil tussen een hanglamp en pendellamp? Je ontdekt het in dit artikel. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De verschillen in design

  Een hanglamp is een soort lamp die aan het plafond hangt, meestal opgehangen aan een snoer. Het snoer kan gemaakt zijn van stof, een metalen ketting of plastic. Het belangrijkste verschil tussen een hanglamp en een pendellamp is dat hanglampen meestal aan een koord worden opgehangen en verticaal naar beneden hangen om algemeen omgevingslicht in een ruimte te geven. Pendellampen bestaan uit een lichtbron, vastgemaakt aan een snoer. De cilindrische lichtkegel staat naar beneden, waardoor alleen bepaalde gebieden worden belicht. 

  Hang je een pendellamp dus boven de eettafel dan wordt alleen de eettafel verlicht. Hang je een hanglamp boven de eettafel dan wordt de hele ruimte waar de eettafel in staat verlicht. Bekijk hier de uiterlijke verschillen tussen hanglampen en een pendellamp

  Pendellampen zijn in hoogte verstelbaar

  Pendellampen zijn in hoogte verstelbaar en kunnen worden aangepast aan de lengte van de gebruiker. Ze worden ook wel verstelbare hanglampen genoemd. Pendellampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren. Tegenwoordig worden ze geleverd met een verscheidenheid aan functies, zoals aanraakbedieningen en dim opties. Dit maakt de pendellamp de ultieme sfeermaker in elke ruimte. 

  De verstelbaarheid van pendellampen heeft twee functies. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat de lamp aangepast kan worden aan de hoogte van het plafond. Aan de andere kant zorgt het verstellen van de hoogte voor lichtspelingen, waarmee je leuke effecten creëert. Hierdoor krijgt de ruimte een warme en interessante uitstraling zodra de zon onder is. 

  Zo zag de oorspronkelijke pendellamp eruit 

  De oorspronkelijke pendellamp bestond uit één lichtbron. Tegenwoordig zijn de designs uitgebreid met meerdere lichtbronnen, waardoor je het effect van een hanglamp bereikt. Heeft de pendellamp meerdere lichtbronnen, dan zijn de lampen vaak verbonden aan een balk. Deze balk wordt het pendelarmatuur genoemd. Het pendelarmatuur maakt het mogelijk om de lichtbronnen gelijkmatig te verdelen, terwijl de lampen op verschillende hoogtes kunnen hangen. 

  Ga je in 2022 op zoek naar een pendellamp, dan kom je ook veel hanglampen tegen. Dat komt omdat pendellampen en hanglampen nauwelijks van elkaar verschillen. Het enige grote verschil tussen de twee lampen is dat de lichtintensiteit verschilt. Kies je echter voor dim lampen in een hanglamp, dan kun je hetzelfde effect bereiken als bij een pendellamp. Hanglampen staan het echter niet toe om de hoogtes van de lampen te verstellen, waardoor je minder vrijheid hebt als de lamp eenmaal hangt.  

  Hier let je op bij het kiezen van de beste pendellamp

  Het eerste waar je op moet letten, is de grootte van de kamer. Je wilt er zeker van zijn dat de pendellamp niet te veel ruimte in beslag neemt en dat hij niet te laag hangt. Hangt een lamp te laag dan zullen de meubels beschaduwd worden, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Hiernaast kijk je naar hoeveel licht je in de kamer nodig hebt. Heb je meer licht nodig, dan is een pendellamp met meerdere lichtbronnen geschikt. Wil je de pendellamp in een kleine ruimte zoals het toilet plaatsen, dan voldoet een enkele lichtbron.

  Vervolgens moet je rekening houden met de helderheid en kleurtemperatuur van de lamp. De helderheid van een lamp wordt gemeten in lumen, waarbij een hoger getal helderder licht betekent. Kleurtemperatuur verwijst naar hoe warm of koel het licht is. Kies je voor een lamp die je kunt dimmen, dan kun je de helderheid van de lamp bijstellen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om te investeren in smart lampen die je met je smartphone kunt bedienen. Bij deze lampen is het niet alleen mogelijk om de helderheid aan te passen, maar ook om de kleur van het licht te veranderen. 

  Dit zijn de meest populaire ruimtes voor pendellampen

  Met pendellampen kun je specifieke aspecten van een ruimte benadrukken. Door de lamp bijvoorbeeld boven de eettafel te hangen, accentueer je de eettafel en zet je deze ruimte in de spotlights. Hang je pendellampen in de woonkamer dan geeft dit een moderne én romantische sfeer aan de ruimte.

  Pendellampen worden tegenwoordig ook speciaal ontworpen voor de badkamer, waardoor het in deze vochtige ruimte ook mogelijk is om een sfeermaker op te hangen. Waar je de pendellampen precies ophangt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en stijl, maar als je een lamp kiest die goed bij de rest van het interieur past dan kan er weinig mis gaan. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is een pendelarmatuur? 

  Een pendelarmatuur wordt bevestigd aan het plafond met een stang, ketting of kabel. Hier kunnen de pendellampen vervolgens aan bevestigd worden, waardoor er een pendellamp ontstaat. Er bestaan verschillende pendelarmaturen met unieke designs voor een authentieke look. 

  Hoe groot mag een pendellamp zijn?

  Om de juiste grootte voor de pendellamp te kiezen kun je de volgende vuistregels aanhouden. 1. Een pendellamp mag niet breder zijn dan de tafel waar de lamp boven hangt. Gemiddeld is een diameter van 50% van de breedte van de tafel ideaal voor een ruimte. Kies je voor een kleinere lamp, hang dan meerdere lampen naast elkaar op.

  Welke lichtkleur is het beste? 

  Ben je onder de lamp aan het werken, dan is het verstandig om de warmte van het licht zo koel mogelijk te maken. Kies voor ruimtes waarin je je goed moet concentreren voor licht met een blauwe ondertoon. Ben je op zoek naar een sfeerlamp voor boven de eettafel, kies dan voor licht met een gele ondertoon. Dit geeft een warmer gevoel ten opzichte van blauw licht. 

  Advertentie