Tips voor het effectief inpakken van verhuisdozen

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Verhuisdozen zijn een belangrijk onderdeel van een verhuizing. In deze dozen stop je alle spullen die je mee wilt nemen naar de nieuwe woning. Het is vooral belangrijk dat deze spullen veilig vervoerd worden. In dit artikel geven we je tips over hoe je de beste verhuisdoos kiest en waar je op moet letten bij het inpakken van je spullen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn verhuisdozen en waarom heb je ze nodig?

  Verhuisdozen zijn dozen die speciaal gemaakt zijn om spullen veilig te vervoeren tijdens een verhuizing. Verhuisdozen zijn meestal steviger dan gewone dozen en hebben een dubbele laag karton. Dit zorgt ervoor dat de dozen beter bestand zijn tegen vocht. Verhuisdozen hebben ook handvatten, waardoor ze gemakkelijker te tillen zijn. Ben je je aan het voorbereiden op de verhuizing? Dan helpen deze tips je om je verhuisdozen gemakkelijker en georganiseerder in te pakken. Heb je nog geen verhuisdozen in huis? Klik hier om verhuisdozen te kopen die stevig genoeg zijn om je spullen veilig te vervoeren. 

  Pak dozen overzichtelijk in

  Onze eerste tip is om dozen geordend in te pakken. Dit doe je door per kamer in te pakken. Houd alle spullen van een kamer bij elkaar en zorg er ook voor dat de dozen gelabeld zijn. Schrijf bijvoorbeeld “Slaapkamer doos 1 – kleren” op de verhuisdoos, zodat je de dozen bij elkaar kunt houden als alles ingepakt is. Door op de dozen te schrijven wat erin zit, is het gemakkelijker om de dozen bij het uitpakken in de juiste kamer te zetten. 

  Pak breekbare spullen strategisch in 

  Zorg ervoor dat je breekbare voorwerpen inpakt in een stevige verhuisdoos. Kies bij voorkeur verhuisdozen met dubbele lagen, zodat de voorwerpen erin goed beschermd zijn tegen vocht en stoten. Wikkel borden en vazen in beschermende folie of wikkel ze in handdoeken of vaatdoeken. Zo bescherm je het glas en houd je de voorwerpen in de keuken bij elkaar. 

  Gooi spullen weg die je niet meer nodig hebt

  Tijdens het verhuizen kom je er pas achter hoeveel spullen je hebt. Hoewel mensen meestal geneigd zijn alles mee te nemen, is dat niet aan te raden. Neem als vuistregel dat als je iets twee jaar lang niet aanraakt, het veilig is om het weg te gooien. Dit geldt natuurlijk niet voor oude foto’s die je graag bewaart. Door te declutteren voor je verhuist, maak je het jezelf gemakkelijker om in het nieuwe huis in te pakken en uit te pakken! 

  Sluit flesjes af 

  Om ervoor te zorgen dat je shampooflessen en schoonmaakmiddelen niet gaan lekken, kun je ze het beste sealen met folie. Draai de dop van het flesje af en leg er een stukje houdbaarheidsfolie overheen. Door de dop nu weer goed vast te draaien, minimaliseer je de kans op lekken tijdens de verhuizing. Vergeet niet een waarschuwingssticker te plakken op de dozen die je vult met breekbare spullen. Je kunt ook “BREEKBAAR” op de doos schrijven, zodat de mensen die je helpen verhuizen weten dat ze voorzichtig met deze dozen moeten omgaan. 

  Let op het gewicht van de verhuisdozen

  De meeste verhuisdozen kunnen tot 30 kilo dragen. Hoewel de dozen sterk genoeg zijn om dit gewicht te dragen, is het niet altijd slim om ze ook tot 30 kilo te vullen. Een 30-kilo verhuisdoos optillen is immers een hele uitdaging. Om ervoor te zorgen dat je op de verhuisdag zelf geen last krijgt van een overbelaste rug, is het slim om verhuisdozen tot maximaal 15 kilo te vullen. 

  Leg zware spullen onderop

  Tijdens het inpakken is het niet alleen verstandig om per kamer in te pakken. Begin met zware spullen in te pakken en leg minder zware spullen bovenop. Zo minimaliseer je de kans dat er tijdens het vervoer dingen breken. Gaat er iets stuk tijdens de verhuizing? Verhuisschade wordt meestal gedekt door de inboedelverzekering. Om zeker te zijn neem je vóór de verhuizing contact op met de verzekeringsmaatschappij of lees je je polis om duidelijkheid te krijgen over de vergoeding voor verhuisschade. 

  Fotografeer waardevolle spullen vóór de verhuizing 

  Ga je aan de slag met inpakken van waardevolle spullen? Zorg dan dat je deze voorwerpen fotografeert voor je ze inpakt en vervoert. Mocht er tijdens het vervoer iets stuk gaan, dan heb je bewijs dat de voorwerpen vóór de verhuizing nog in werkende staat waren. Dit maakt het gemakkelijker om eventuele schade door de verzekeringsmaatschappij vergoed te krijgen. Denk bij waardevolle spullen vooral aan de TV, witgoed apparaten, de koelkast en laptops.

  Veelgestelde vragen

  Hoe zwaar mogen verhuisdozen zijn?

  Een verhuisdoos kan meestal een gewicht van 30 kilo aan. Als de doos echter te zwaar is, kan dat tijdens de verhuizing rugklachten veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je een verhuisdoos nooit tot het maximumgewicht vult. Zo houd je de dozen relatief licht en gaat het verhuizen gemakkelijker.

  Hoeveel verhuisdozen per kamer?

  Je hebt gemiddeld 10 tot 15 verhuisdozen per kamer nodig. Als je wilt berekenen hoeveel dozen je per vierkante meter nodig hebt, reken dan op 1 tot 2 dozen per vierkante meter. Hoeveel dozen je voor de verhuizing nodig hebt hangt echter af van je persoonlijke situatie. Mensen met een groot gezin zullen bijvoorbeeld meer dozen nodig hebben dan een pasgetrouwd stel zonder kinderen.

  Hoe lang duurt het inpakken van een huis?

  Een huis inpakken is een klus die je stap voor stap doet. Als je een groot huis hebt, dan is een goede planning en het maken van een checklist essentieel. Als je een groot gezin hebt, verwacht dan dat je meerdere volle dagen bezig bent met inpakken. Ben je echter een student die alleen wat kleren en meubels hoeft te verhuizen, dan kost het inpakken maar een halve dag.

  Advertentie