5 tips voor het kiezen van een vakantiehuis in Nederland 

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Op vakantie gaan naar het buitenland is in 2022 een flinke opgave. Je krijgt te maken met lange wachttijden op Schiphol en er is geen garantie dat je ook echt kunt vertrekken. Daarom kiezen veel gezinnen er dit jaar voor om in eigen land op vakantie te gaan. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg plaatsen waar je je kunt ontspannen, maar waar moet je op letten als je een vakantiehuis in Nederland kiest? Je ontdekt het in dit artikel! 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Let bij het boeken van een vakantiehuis op een paar punten die voor iedereen belangrijk zijn. Zet alle informatie die je hebt op papier, en vergeet niet je wensen en verwachtingen op te schrijven. Besteed, voor je je zoektocht begint, aandacht aan:

  • het aantal mensen die meegaan op vakantie 
  • de locatie die het beste aansluit op jullie verwachtingen 
  • huisdieren die eventueel meegaan op vakantie 
  • je budget voor het huren van het huisje 
  • je budget voor uitjes en etentjes tijdens de vakantie 

  Dit zijn de 5 tips voor het kiezen van het perfecte vakantiehuis voor jou en je gezin. 

  Kijk naar verschillende locaties 

  Voor je aan de eigenlijke boeking van de vakantie begint, moet je bepalen waar je heen gaat. Kijk niet alleen naar het vakantiehuisje of recreatiepark zelf, maar kijk ook naar wat er in de omgeving te doen is. Om uit te zoeken welk vakantiehuis het beste bij je past zet je je wensen en voorkeuren op een rijtje. Wil je bijvoorbeeld omringd zijn door water of door een bos? Wil je op loopafstand van het centrum zijn of vind je het erg om met de auto te gaan? Afhankelijk van dit soort vragen kun je filteren, wat het gemakkelijker maakt een keuze te maken.

  Ben jij op zoek naar een vakantiehuis in Nederland? Klik hier om vakantiehuisjes met elkaar te vergelijken. 

  Lees de reviews die andere gasten hebben achtergelaten

  Omdat steeds meer mensen beoordelingen achterlaten na een bezoek aan een vakantiehuis, is het voor jou gemakkelijker om de eerlijke ervaringen van anderen te lezen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een keuze te maken. Als er bijvoorbeeld veel mensen niet tevreden waren over het vakantiehuis, is het slim om verder te kijken. Als de beoordelingen positief zijn, is de kans groter dat jouw ervaring ook positief zal zijn. Bekijk de beoordelingen objectief en beslis op basis van wat anderen zeggen of het vakantiehuis of park aan je verwachtingen voldoet.

  Wil je een huisje op de Veluwe huren? Klik hier om vakantiehuisjes met elkaar te vergelijken en bekijk hier wat er allemaal te doen is in de Veluwe. 

  Kijk naar faciliteiten in de buurt van het vakantiehuis 

  Na het uitkiezen van een locatie en het lezen van recensies, kijk je naar welke faciliteiten er rondom het vakantiehuis te vinden zijn. Zoek winkels, restaurants, musea en zwembaden in de buurt van het vakantiehuis en gebruik deze informatie om vooruit te plannen. Zo hoef je, als je op vakantie bent, niet meer na te denken over hoe je de dag samen zult doorbrengen. Alle uitstapjes zijn al uitgestippeld! 

  Kijk naar de faciliteiten in het vakantiehuis en/of op het recreatiepark

  Als je met je gezin naar een recreatiepark gaat, zijn er op het park verschillende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een klein winkelcentrum, (verschillende) zwembaden, een spa, een bowlingbaan of een zwembad en meer. Kies je een vakantiehuis in particulier bezit, dan is het belangrijk om goed te kijken welke voorzieningen er zijn. Onderzoek ook of je huisdieren mee mag nemen als je dat van plan bent en noteer hoeveel huisdieren er zijn toegestaan. 

  De meeste vakantiehuizen hebben een tuin waar je kunt ontspannen. Als je een luxe vakantie zoekt, zoek dan naar vakantiehuizen die een jacuzzi en/of een sauna of een zwembad hebben. Deze vakantiehuizen hebben meestal een hoger prijskaartje dan vakantiehuizen zonder extra voorzieningen, maar voor wie echt wil ontspannen op vakantie is een sauna of jacuzzi geen overbodige luxe.  

  Boek je vakantiehuis zo vroeg mogelijk

  Begin zo vroeg mogelijk met het zoeken naar een vakantiehuis en boek ook zo vroeg mogelijk. Door je zoektocht naar een vakantiehuis vroeg te beginnen, heb je meer keus. Zo voorkom je de situatie dat alles al volgeboekt is. Als je zo vroeg mogelijk begint met het zoeken naar een vakantiehuis, is de kans groot dat je gebruik kunt maken van een vroegboekkorting. Voor mensen met een vast budget is dit een goede manier om te besparen op vakanties of om een huisje met luxere voorzieningen te boeken.

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel dagen per jaar mag je in een recreatiewoning verblijven?

  In principe mag je 120 dagen per jaar in een recreatiewoning verblijven. Als je 120 dagen van de 180 dagen per jaar in de recreatiewoning verblijft, dan beschouwt de gemeente de recreatiewoning als je hoofdverblijf. Je kunt dus intensief gebruik maken van een recreatiewoning, maar je hebt te maken met specifieke voorschriften als je er langere tijd verblijft. Deze voorschriften worden bepaald door de gemeente waar de recreatiewoning staat.

  Waar kan ik goedkoop een huisje huren?

  Vakantiehuisjes op zowel recreatieparken als vakantiehuisjes zijn enorm populair in 2022. Omdat mensen eerder voor een vakantie in eigen land kiezen, zijn vakantiewoningen snel volgeboekt. Dit heeft ook een grote invloed op de gemiddelde prijs. Naarmate de vraag groter is, gaan ook de prijzen omhoog. Houd daarom rekening met een gemiddeld bedrag van € 2000 om een week in een vakantiehuis te verblijven.

  Hoe vind je een leuk vakantiehuis?

  Je kunt leuke vakantiehuisjes vinden door op het internet te zoeken naar een vakantiehuis in je omgeving. Je vindt ze zowel in recreatieparken als bij mensen die vakantiehuizen beheren.

  Advertentie