Vaatwastabletten: zo kies je de beste en voordeligste

Laatst bijgewerkt: 31 december 2021

Vaatwastabletten, je kunt niet zonder, maar dat maakt het niet minder duur. Zeker als je een groot gezin hebt staat de vaatwasser al gauw twee keer per dag aan. Je wilt natuurlijk wel de beste vaatwastabletten in huis halen waarmee er geen restjes of vlekken overblijven. Dit betekent wel vaak dat je extra betaalt. Of toch niet? We nemen hier een aantal A- en B-merken onder de loep en bespreken waar je de beste vaatwastabletten vindt.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Goedkopere vaatwastabletten

  Het grootste verschil tussen goedkope vaatwastabletten en dure tabletten? De goedkopere tabletten zijn wat simpeler. Ze bestaan uit een blokje met wasmiddel. Dat klinkt in principe prima, want wat heb je nu nog meer nodig naast afwasmiddel? Als je met de hand afwast, is dit meestal voldoende. Echter, in de vaatwasser kun je niet zelf grondig boenen met een spons of afwasborstel. Je hebt extra sterk afwasmiddel nodig om van al het vuil af te komen en om het bestek te laten glimmen. Je kunt los nog glansspoelmiddel en regenereerzout toevoegen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor 2-in-1, 3-in-1, 4-in-1 of zelfs 5-in-1 vaatwastabletten. Er is dus nogal wat keuze voor ieder budget.               

  De goedkope tabletten zijn getest door de Consumentenbond. Dit zijn vooral huismerken van supermarkten. De vaatwastabletten van de AH en van W5 kwamen beide erg goed uit de test. Interessant, want deze kosten maar €0,06 tot €0,07 per wasbeurt, terwijl de duurdere tabletten van A-merken al gauw €0,43 per wasbeurt kosten. Dat is nogal een verschil! Vooral de W5 All-in-one Power vaatwastabletten van de Lidl krijgen veel lof. Deze zijn als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond in 2012, 2017 en 2021! In deze tabletten zitten: wasmiddel, glansspoelmiddel, zout, anti-glascorrosie en zelfs metaalbescherming. Geen wonder dus dat ze zo goed scoren. En dat voor ongeveer €2,50 voor 40 stuks.

  Wat voor vaatwastabletten kies ik?

  Als je toch net iets meer wilt dan de standaard tabletten, dan kun je voor 2-in-1 gaan. Dit type tabletten heeft naast het afwasmiddel ook nog glansspoelmiddel erbij inzitten. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt glansspoelmiddel voor extra glans. Toch heeft het nog een hele belangrijke functie: het zorgt ervoor dat er zo min mogelijk water achterblijft en dat de vaat droog is. Het voorkomt dus ook vlekken van overgebleven water en kalk. Zulke tabletten hebben naast het witte tablet ook een extra gekleurd toplaagje. Vooral de 2-in-1 Sun vaatwastabletten en Finish vaatwastabletten zijn erg populair. Die van Finish beschikken over een extra ‘powerball’.

  Bij de 3-in-1 tabletten is ook nog zout toegevoegd. Je noemt dit ook wel regenereerzout. Dit zout onthardt het water en voorkomt kalkaanslag op je vaat. Zo houd je je favoriete borden en bekers zo lang mogelijk mooi. Gaan we nog een stapje verder, dan spreken we van 4-in-1 tabletten met anti-glascorrosie. Glascorrosie op je glazen ontstaat vaak door te heet water. Het ziet eruit als een witte waas en je krijgt het helaas niet meer weg. Daarom zijn de 4-in-1 tabletten eigenlijk al onmisbaar. 5-in-1 tabletten voegen hier ook nog eens metaalbescherming aan toe. Wel zo fijn voor je pannen.

  All-in-one tabletten

  Hebben we het over all-in-one tabletten, dan gaat het dus meestal over vaatwastabletten met wasmiddel, glansspoelmiddel, zout, anti-glascorrosie en metaalbescherming. De tabletten zijn ideaal, je bent namelijk in een keer klaar. Je hoeft geen zout meer toe te voegen of vloeibaar glansspoelmiddel. Dit bespaart je op den duur weer kosten. Ook fijn: met zo’n all-in-one tablet hoef je niks af te wegen. Je stopt precies de juiste hoeveelheden van elk middel in de vaatwasser.

  De Dreft Platinum vaatwastabletten zijn een van de meest luxe all-in-one tabletten. Net zoals het afwasmiddel van Dreft helpen de tabletten je van de hardnekkige vlekken af. Ze zijn wel behoorlijk prijzig, ongeveer twee tientjes voor 52 stuks. Gelukkig is er wel regelmatig een Dreft vaatwastabletten aanbieding te vinden. Vooral de Albert Heijn heeft regelmatig 1+1 acties en andere aanbiedingen voor het merk.

  Maar ook winkels zoals de Jumbo hebben all-in-one vaatwastabletten van het eigen merk voor zo’n drie euro. Hiermee hoef je de aanbiedingen niet af te wachten en kun je gelijk je slag slaan. Die van de Jumbo zijn zelfs een keer verkozen tot product van het jaar in de categorie ‘reinigers’. Zeker het proberen waard dus. Een andere plek waar je de all-in-one vaatwastabletten vaak goedkoop vindt, is de Kruidvat. Op merken zoals Finish krijg je al gauw meer dan 50% korting.

  Wat kun je nog meer met vaatwastabletten?

  Veel mensen vragen zich af of vaatwastabletten in de wasmachine kunnen. Dit is geen goed idee. Zeker als je all-in-one tabletten hebt, kunnen bepaalde middelen je was echt beschadigen. Er zit immers glansspoelmiddel, anti-corrosie en metaalbescherming in. Dit zijn middelen die je liever niet aan je kleding of handdoeken toevoegt. Voor de wasmachine kun je wel speciale pods kopen. Deze pods bieden hetzelfde gemak, maar zijn wel geschikt voor de was.

  Andere mensen beweren dat je een airfryer of oven kunt schoonmaken met een vaatwastablet. En inderdaad, dit kan allebei. Vaatwastabletten zorgen ervoor dat vet en etensresten losweken. Door het tablet te laten inweken in warm water krijg je een sopje waarmee je erg gemakkelijk allerlei oppervlakken schoonmaakt. Het werkt in feite als een soort ontvetter.

  Veelgestelde vragen

  Welke vaatwastabletten zijn het goedkoopst?

  De prijzen van de verschillende merken wisselen regelmatig, maar vooral de huismerken van supermarkten hebben een blijvend lage prijs. De vaatwastabletten van de Aldi en Lidl zijn erg voordelig, maar ook die van de Jumbo en Albert Heijn kosten maar zo’n €2,50 voor 40 stuks.

  Wat zijn de beste vaatwastabletten?

  In de beste tabletten zit niet alleen wasmiddel, maar ook glansspoelmiddel, zout, anti-corrosie en metaalbescherming. Dit zijn de zogeheten all-in-one tabletten. Je hebt ze van verschillende merken en in verschillende prijsklassen, maar de goedkopere merken zoals W5 doen zeker niet onder voor de duurdere merken zoals Dreft.

  Wat zit er in een all-in-one vaatwastablet?

  In all-in-one vaatwastabletten zitten meestal wasmiddel, zout, glansspoelmiddel, anti-corrosie middel en metaalbeschermer.

  Advertentie