Tuinset kopen: tips voor het kiezen van een lounge- of tuinset 

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Een tuinset kopen lijkt eenvoudig, maar er zijn een paar aandachtspunten die je helpen bij het maken van de juiste keus. Door na te denken over specifieke vragen voorkom je impulsaankopen en geniet je langer van je nieuwe tuinset. In dit artikel geven wij tips die je helpen bij het kiezen van de juiste lounge- of tuinset, zodat je een weloverwogen keus kunt maken bij het kopen van een nieuwe tuinset. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Tips voor het kopen van een tuinset

  Voordat je naar de winkel gaat om het meubilair voor de tuin uit te kiezen kijk je eerst kritisch naar de beschikbare ruimte. Meet op hoe groot het terras, balkon of de tuin is om het juiste formaat te kunnen kiezen. Denk ook na over hoeveel zitplekken je nodig hebt en houdt er rekening mee dat je ongeveer 75 centimeter nodig hebt om een stoel naar achteren te schuiven. Hier komt de tafel uiteraard nog bij. Wil je de tuin optisch langer maken? Dan zet je de tuintafel zo neer dat je vanuit het huis de tafel in de lengte ziet. Hierdoor creëer je niet alleen lengte in de tuin, maar behoud je ook het zicht over de tuin. 

  De tuin bestaat echter niet alleen uit de tuinset of loungeset. Het is ook belangrijk om over de functie van de rest van de tuin na te denken. Past hier een hoekbank met een lage tafel bij of een hogere tafel waar je aan kunt eten? Of ga je misschien voor twee verschillende tuinsets met een eigen functie? De grootte van het balkon, de tuin of het terras is de basis voor het kiezen van de juiste tuinset. 

  Een tuinset kopen van het perfecte materiaal 

  Je kunt tegenwoordig tuinsets kopen in allerlei verschillende materialen. Van RVS tot hardhout en van kunststof tot aluminium. Welk materiaal je het beste kunt kiezen is afhankelijk van onder andere de beschutting. Als je de tuinset onder een afdak zet of bijvoorbeeld in een serre, dan maakt het niet uit voor welk materiaal je kiest. Zet je de lounge- of tuinset echter in de tuin zonder beschutting, dan hebben sommige materialen meer onderhoud nodig. 

  Aluminium en kunststof tuinsets zijn bijvoorbeeld roestbestendig, maar hebben een moderne look waardoor deze sets niet in elke tuin passen. Kies je voor hout, dan gaat de set waarschijnlijk op in de omgeving. Hout heeft echter wel meer onderhoud nodig om onder andere houtrot te voorkomen.

  Kies je voor aluminium of een ander metaal? Dan is het belangrijk om de set goed te onderhouden. Kies niet voor een tuinset van roest vrij staal als je in de buurt van een treinspoor of zware industrie woont. De vliegroest dat afkomstig is van de trein en fabrieken kan het staal namelijk aantasten. 

  Woon je aan de zee dan hebben teakhouten meubels het grootste voordeel. Dit materiaal is allereerst erg zwaar in gewicht, waardoor de meubels niet in beweging komen bij harde windstoten. Er is bovendien weinig onderhoud nodig als je voor teakhouten meubels kiest. Teakhout wordt voor 50% door weersomstandigheden “onderhouden”. 

  Je hoeft de meubels hierdoor minder vaak schoon te maken, maar het is wel verstandig om de meubels regelmatig te beitsen om het hout mooi te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

  De beste kwaliteit heeft een prijskaartje

  Als je wilt voorkomen dat je op de korte termijn weer moet investeren in nieuwe tuinmeubelen dan is het verstandig om een groter bedrag neer te leggen. Een tuinset van € 200,- klinkt misschien als een topdeal, maar goedkoop is in het geval van tuinmeubelen vaak duurkoop. Je merkt dit niet alleen aan de kortere levensduur van de tuinset, maar ook aan het onderhoud en het zitcomfort. 

  Ben je op zoek naar een tuinset voor een tijdelijke woning waar je bijvoorbeeld maar 6 maanden in verblijft, dan is een goedkope set voldoende. Ben je echter op zoek naar een lounge- of tuinset waar je nog jaren van kunt genieten? Dan kies je voor een tuinset met een prijskaartje. Hoe hoog dit prijskaartje gemiddeld is, is afhankelijk van de materiaalkeuze en de grootte van de set. 

  Een tuinset kopen doe je op gevoel

  Voor welke tuinset je kiest is afhankelijk van je eigen smaak, verwachtingen en voorkeuren. Aluminium staat prachtig in een moderne tuin, maar houten meubels gaan op in de natuur. Denk niet alleen na welke meubels er mooi staan in de tuin, maar kijk ook kritisch naar hoe praktisch de set is die op het oog hebt. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een vast aantal zitplaatsen of een uitbreidbare set. Woon je samen met je partner, dan is een loveseat of een knusse bank misschien wel iets voor jou. 

  Denk ook na over de toekomst. Kan de set bijvoorbeeld uitgebreid worden met extra stoelen of een extra bank als het gezin groter wordt? Of voldoet de set nog steeds aan jouw verwachtingen over een jaar? Elke 7 jaar veranderd je smaak. Als je in een dure set investeert is het daarom slim om als basis voor een algemene kleur te kiezen. 

  Leuk de set op met tuin- en sierkussens in jouw favoriete kleur, zodat je de kleuren op elk gewenst moment eenvoudig kunt veranderen door nieuwe kussenhoezen te kopen. Kies altijd voor allweather kussens en investeer tegelijk met de tuinset in een kussen tas of een mooie opbergbox die je ook in de tuin kunt zetten. 

  Om de perfecte tuinset te kopen kijk je dus naar het materiaal, de functie, eventuele uitbreidingsmogelijkheden en de prijs-kwaliteitverhouding. Zo weet je zeker dat je op de korte én lange termijn kunt blijven genieten van jouw nieuwe lounge- of tuinset. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is de beste tijd om een tuinset te kopen?

  en mooie en goede tuinset uit te zoeken. Herfst en winter zijn ook goede tijden om tuinsets te kopen. Dit komt omdat het hoogstwaarschijnlijk goedkoper is omdat het buiten het seizoen is. Winkels zullen meestal hun oude voorraad tegen lage prijzen opruimen om plaats te maken voor de voorraad van het volgende seizoen.

  Welke tuinset is het beste?

  Een metalen tuinset is sterk, duurzaam en zal vele jaren meegaan. Sommige mensen kiezen ervoor te investeren in een smeedijzeren tuinset die tientallen jaren meegaat, maar hij is erg zwaar en kan, als hij niet goed onderhouden wordt, roesten. Een aluminium tuinset is lichter en vraagt heel weinig onderhoud. Als de tuinset een laagje poetsmiddel of verf heeft gekregen, is hij ook tegen roest beschermd.

  Advertentie