Maak van je tuin een echt paradijs

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2022

Je hebt grootse plannen voor je tuin. De afgelopen tijd heb je gemerkt hoe heerlijk het toeven is in je eigen omgeving. Misschien heb je zelfs besloten om dit jaar de zomervakantie thuis door te brengen. Dan mag je tuin zeker het nodige comfort bieden. We geven je een aantal tips voor een mooie inrichting van je tuin en suggesties voor planten die het gehele jaar door bloeien. Daarnaast willen we het belang van een biodiverse tuin onder de aandacht brengen. Wij houden van bloemen en fruit, maar insecten, de belangrijkste bestuivers van bloemen en planten, hebben het erg moeilijk en staan ecologisch onder druk. In jouw tuin kun je alvast proberen om ze een handje te helpen met een insectenhotel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een optimale tuininrichting

  Als eerste gaan we voor ons eigen comfort. Zo mag een goede tuinset zeker niet in je tuin ontbreken. Als je een voorkeur hebt voor een natuurlijke look en makkelijk te onderhouden hout, dan is teakhout een goede keuze. Echter, je kunt ook onderhoudsarme en milieuvriendelijke tuinmeubelen aanschaffen, gemaakt van het hout van de douglasspar of van industrieel steigerhout. Beide houtsoorten hoef je pas na twee jaar op te schuren en bij te werken met een voedende olie. Als je houdt van buiten eten, waarom zou je dan ook niet buiten koken? Naast een barbecue zou je ook een complete buitenkeuken op je tuinterras kunnen plaatsen. Heb je een groot terras en wil je wat intieme hoekjes creëren, denk dan aan bamboeschermen. Dit onderhoudsarme materiaal geeft je terras een licht tropische en vooral natuurlijke ambiance.

  Maak je tuin zo natuurvriendelijk mogelijk

  Veel mensen geven de voorkeur aan een volledig betegelde tuin, met eventueel wat bloembakken of bloempotten. Dit mag dan wel onderhoudsarm en dus comfortabel zijn, maar het heeft ook een aantal nadelen. Regenwater kan langer blijven staan en krijgt te weinig kans de bodem in te trekken. Tijdens een hittegolf kunnen tuintegels zo warm worden dat het onaangenaam wordt om in je tuin te zitten. Een natuurlijke tuin met planten die het gehele jaar door bloeien, geeft je veel meer rust en is bovendien goed voor het milieu. Plant in het najaar bloembollen om in het begin van de lente al te kunnen genieten van kleurrijke bloemen. Zaai een speciale vlindermix in, zodat ook fladderende vlinders je tuin een oase vinden. Wil je vaste planten met een lange bloeiperiode, denk dan aan tuinplanten als:

  • Bougainvillea
  • Azalea
  • Clematis
  • Kattenkruid
  • Gelderse Roos
  • Eikenbladhortensia
  • Diverse kleuren hibiscus

  Wil je ’s avonds, als je uitrust op je luxe tuinstoel, ook genieten van een heerlijke geur? Dan zijn er bijna geen betere tuinplanten dan traditionele rozen, jasmijn en kamperfoelie.

  Denk niet alleen aan de planten, maar ook aan de fauna in je tuin

  Het is niet noodzakelijk om alle afgevallen bladeren of takjes te verwijderen in de tuin. Sterker nog, laat er zoveel mogelijk liggen. Ze dienen als schuilplaats voor insecten en foeragerende vogels zullen alleen al hierom je tuin graag bezoeken. Insecten zoeken graag schuilplaatsen, bijvoorbeeld om nestjes te bouwen of te overwinteren. Deze nuttige beestjes willen we liever niet in huis hebben, maar in een eigen insectenhotel zijn ze zeker op hun plaats. Dat maak je bijvoorbeeld van uitgeholde takken, losse bamboescheuten en rietstengels. Zorg voor zoveel mogelijk variatie in dikte en doorsnede. Bevestig ze op een houten ondergrond, met een afdak voor eventuele regenbuien. De diverse onderdelen van je insectenhotel zijn met een goede houtlijm snel te monteren. Hang je insectenhotel op een schaduwrijke plaats en draag zo je steentje bij aan het herstel van de biodiversiteit in ons land.

  Aan de slag in je tuin

  Je wilt een natuurlijke tuin, milieuvriendelijk, aangenaam en comfortabel. Dat ligt binnen handbereik. Met een beetje doe-het-zelfwerk, een goede planning en eenvoudig te verkrijgen materialen kom je al een heel eind.

  Advertentie