Trap renoveren of vervangen: Wat kun je beter doen?

Laatst bijgewerkt: 5 april 2023

Een trap is natuurlijk wel één van de meest belangrijke onderdelen van je huis. Je hebt hem immers nodig om naar de eerste en eventueel tweede verdieping van je woning te kunnen. Is de trap is jouw huis al oud, maar weet je niet of hij per se al vervangen hoeft te worden? In sommige gevallen is het renoveren van een trap voldoende om er nog jaren plezier van te kunnen hebben. Maar soms is het beter om de trap echt te vervangen. In dit artikel gaan we hier verder op in!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een traprenovatie?

  Ten eerste is het natuurlijk handig om te weten wat een traprenovatie precies inhoudt. Het is eigenlijk het updaten van je bestaande trap met een nieuwe bekleding van laminaat of massief hout. In de meeste gevallen worden alle veelgebruikte onderdelen van de trap aangepakt bij een renovatie. In de meeste gevallen is de reden dat mensen een trap laten renoveren dat ze een andere look willen voor de trap of dat hij er gewoon niet meer mooi uitziet. Daarnaast wordt er bij complexe en dure trappen eerder gekozen voor een renovatie dan het vervangen van de trap, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen of doorlopende trappen in oude rijtjeswoningen. Laat je een traprenovatie uitvoeren, kies dan altijd voor een gespecialiseerd bedrijf, zoals Stairz.nl. 

  Renoveren of toch vervangen?

  Als er iets mankeert aan de bestaande trap constructie, dan is het renoveren van de trap geen optie, ook niet als het maar een klein mankement is. Bij het renoveren van een trap behoudt je namelijk de onderconstructie. Hiermee los je eventuele problemen aan de constructie dus niet op. Heb je bijvoorbeeld houtwormen in je trap of hebben ze er gezeten? Dan raden wij altijd aan om de trap te vervangen. Houtwormen komen vaker voor dan je denkt, vooral in trappen die bedekt zijn met vloerbekleding. Een andere overweging om te maken is hoe snel je wil dat de trap opgeknapt wordt. Het renoveren van een trap duurt gemiddeld maar 1 of 2 dagen, terwijl de levertijd van een nieuwe trap wel een aantal maanden kan zijn. Het plaatsen van een nieuwe trap is dan wel weer in 1 dag gepiept. Daarnaast komt er natuurlijk een kostenplaatje bij kijken. Een traprenovatie kost gemiddeld 3000 euro, terwijl de prijs van een nieuwe trap rond de 4200 euro ligt. Bedenk wel dat een nieuwe trap uiteraard langer mee zal gaan dan een gerenoveerde trap. 

  Veelgestelde vragen

  Wat kost een traprenovatie gemiddeld?
  Het renoveren van een trap kost gemiddeld 3000 euro, afhankelijk van de afmetingen en constructie van je trap.

  Beter een trap vervangen of renoveren?
  Als de constructie van een trap niet meer goed is, moet deze vervangen worden. In andere gevallen is een renovatie voldoende.

  Hoeveel kost een nieuwe trap?
  Een nieuwe trap kost gemiddeld 4200 euro, inclusief het plaatsen van de nieuwe trap.

  Advertentie