Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022
Een groot deel van de mensen in Nederland ervaren problemen met slapen. Dit kan een hoop verschillende oorzaken hebben, zowel mentaal als fysiek. Voor mensen die snel last hebben van hun gewrichten tijdens het slapen of liggen kan een traagschuim matras een goede uitkomst bieden. Het matras verlaagt en verdeelt namelijk de druk tijdens het slapen, waardoor er minder druk op de gewrichten komt te liggen. Daarnaast staan deze matrassen ook bekend om hun hoge slaapcomfort. Er zijn dus genoeg redenen om zo’n heerlijk matras aan te schaffen!
Ja, dat lees je goed, NASA maakt ook traagschuim matrassen. Het traagschuim van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is van nature redelijk stevig, maar het wordt zacht onder invloed van lichaamsgewicht en lichaamswarmte. Uiteindelijk voelt het matras daardoor bijna vloeibaar aan en draagt het jouw gewicht evenwichtig en zonder drukpunten. Dit zorgt ervoor dat de spieren maximaal ontspannen en je dus fijner zult slapen. Het traagschuim van NASA werd in eerste instantie gemaakt voor astronauten. Astronauten ervaren namelijk een grote druk bij het opstijgen van een raket. Hierdoor worden ze minutenlang tegen de rugleuning van hun stoel gedrukt. Dit is natuurlijk niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk voor het lichaam. Hiertegen werd in de jaren 60 door NASA hun speciale traagschuim ontwikkeld, dat de druk op het lichaam verlaagd. Het traagschuim van NASA wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Dit schuim bestaat uit open cellen. Dit betekent dat het zachter wordt als het in contact komt met lichaamswarmte en juist harder wordt in een koudere omgeving. Traagschuim heeft meerdere namen, zo wordt het ook wel eens lazy foam, memoryfoam, slow motion foam of NASA schuim genoemd.
Natuurlijk heeft een traagschuim matras niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een traagschuim matras moet goed passen bij de manier waarop jij slaapt. Een mogelijk nadeel van zo’n matras kan zijn dat het een open celstructuur heeft. Dat betekent dat een traagschuim matras niet zo goed ventileert als bijvoorbeeld een koudschuim matras. Hierdoor kan het matras soms erg warm aanvoelen. Voor mensen die ‘s nachts veel zweten of het snel warm hebben is dat natuurlijk niet ideaal. Een ander nadeel van traagschuim kan zijn dat het op warmte reageert en daardoor een stuk harder kan aanvoelen in een koude slaapkamer. Het matras wordt uiteindelijk wel weer zachter als het zich gaat aanpassen aan jouw lichaamswarmte, maar dat kan wel even duren. Als je veel draait of woelt in bed, is een traagschuim matras waarschijnlijk ook niet de beste keuze voor jou.
Uiteraard is het belangrijk dat een matras aansluit op de afmetingen van jouw bed. Als je een bed hebt van 180 x 200 ga je geen traagschuim matras van 90 x 200 of 140 x 200 kopen, dat is zonde van de ruimte die je dan over hebt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de lengte van de persoon of personen die op het matras slapen. Als je van gemiddelde lengte bent, is een traagschuim matras van bijvoorbeeld 160 x 200 gewoon goed. Als je echter langer bent, kun je beter voor een langer matras kiezen, bijvoorbeeld met een lengte van 210 of 220 centimeter. Het ideale matras is zo’n 20 centimeter langer dan jouw lichaamslengte.
Je kunt traagschuim matrassen op verschillende plekken kopen, maar de beste plekken hiervoor zijn specialisten of woonwinkels, zoals de IKEA. Welk traagschuim matras het beste is voor jou, hangt van een aantal aspecten af. Het is in ieder geval belangrijk om te kijken naar jouw lengte en gewicht, als je licht bent kun je bijvoorbeeld voor een harder matras kiezen zonder problemen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk wat je aan een matras wil en kunt uitgeven. Bepaal dus van tevoren in welke prijsklasse je gaat zoeken. Dit kan het kiezen voor een bepaald matras net wat eenvoudiger maken, aangezien de keuze al zo groot is. Bij een winkel die gespecialiseerd is in slaapartikelen zoals bedden en matrassen zul je over het algemeen al snel meer betalen dan bijvoorbeeld bij Leenbakker, maar dat zul je dan ook terugzien in de kwaliteit van het matras.
Een traagschuim matras van NASA zal altijd van een hoge kwaliteit zijn, maar dat zie je ook zeker terug in de prijs. De prijs van een goed matras met traagschuim begint bij de 600 euro, maar dan hebben we het nog over de goedkopere merken. Gelukkig vind je matrassen van NASA wel eens terug in de aanbieding. Met het goed timen van je aankoop kun je dus veel geld besparen. Deze aanbiedingen kom je op verschillende plekken tegen. Natuurlijk bij beddenwinkels en specialisten, maar ook bij groothandels en online marktplaatsen, zoals Bol.com. Bij Bol.com vinden er jaarlijks een aantal grote uitverkopen plaats waarbij je veel verschillende artikelen kunt vinden tegen een scherpe prijs. Deze sales zijn tijdens de feestdagen, Sinterklaas, Black Friday en de Bol.com 7-Daagse. Om op de hoogte te blijven van deze sales kun jij je via de website van Bol.com aanmelden voor de nieuwsbrief. Zo word je via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe aanbiedingen en acties, ook voor specifieke producten als je dat wilt.
Je kunt traagschuim matrassen kopen bij woonwinkels, slaapspecialisten en online marktplaatsen zoals Bol.com. Daarnaast vind je ze soms ook op actie websites zoals Groupon of VakantieVeilingen.
Een traagschuim matras verlaagd en verdeeld de druk van het lichaam tijdens het slapen en liggen. Hierdoor komt er geen onnodige druk te staan op de gewrichten.
Je vindt traagschuim matrassen op verschillende plekken in de aanbieding, van woonwinkels en specialisten tot online marktplaatsen. Op actie websites zoals Groupon en Actievandedag.nl kom je ook vaak traagschuim matrassen tegen voor een lagere prijs.