Zo kies je de beste toiletverhoger of bedtafel

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022

Naarmate je ouder wordt, is de kans groot dat je op den duur moeite krijgt met handelingen die vroeger geen probleem waren. Denk bijvoorbeeld aan opstaan van een te laag toilet of werken vanuit het bed of een ligstoel. Om deze handelingen zo eenvoudig mogelijk te houden, kun je hulpmiddelen in huis halen. In dit artikel vertellen we je meer over toiletverhogers en bedtafels en hoe je de beste hoogte voor deze hulpmiddelen kunt kiezen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De beste toiletverhoger kiezen doe je zo

  Opstaan van een te laag toilet is vervelend, want we gebruiken het toilet dagelijks verschillende keren. Daarom zijn er toiletverhogers die het je gemakkelijker maken om comfortabel op te staan na toiletgebruik. Maar hoe kies je de juiste hoogte voor een toiletverhoger? Hier is hoe je van thuis uit kunt schatten hoe hoog de toiletverhoger moet zijn. 

  Toiletverhoger meten 

  In een ideale situatie staan de knieën in een iets grotere hoek dan 90 graden als ze op het toilet zitten. Als het toilet te laag is, komen de knieën te ver omhoog en dat maakt het moeilijk om op te staan. Als je een toiletverhoger wilt kopen om dit probleem te vermijden, kun je thuis een paar metingen doen om de juiste hoogte te bepalen.

  Begin met het opmeten van de toiletpot zelf. Neem hiervoor de hoogte van de vloer tot de rand van de toiletpot. Meet niet de toiletbril. Meet dan de hoogte van de grond tot de binnenkant van de knieën. Voor het beste resultaat doe je tijdens het meten je schoenen uit. Bekijk het verschil tussen de twee metingen en tel er 3 tot 5 centimeter bij op. Het resulterende getal is de juiste hoogte voor een toiletverhoger. 

  Test met een stoel op soortgelijke hoogte 

  Om uit te vinden of de hoogte die je berekend hebt comfortabel aanvoelt, test je hem met een stoel die ongeveer even hoog is als de toekomstige toiletverhoger. Het is belangrijk vooraf te testen of de toiletverhoger niet hoger moet zijn, want de perfecte hoogte is een kwestie van voorkeur. Denk bovendien na over wat voor soort toiletverhoger je kiest. Nieuwsgierig hoe een toiletverhoger er in de praktijk uitziet? Klik hier om een toiletverhoger te bekijken. 

  Dit zijn de verschillende types toiletverhogers 

  Er zijn verschillende toiletverhogers. Het type waar je net over las is een toiletverhoger die je aan de toiletpot bevestigt. Deze toiletverhogers zijn er met en zonder toiletbril. Er zijn echter ook toiletverhogers met armsteunen. Kies je voor deze toiletverhoger, dan is de hoogte van het toilet vaak minder. Door de armsteunen is het al gemakkelijker om op te staan, dus heb je minder behoefte aan een grote verhoging. 

  Dit zijn de voor- en nadelen van toiletverhogers met armleuningen

  De voordelen van een toiletverhoger met armsteunen zijn dat je hulp hebt bij het opstaan en gaan zitten. Meestal worden deze verhogers geleverd met 3 verschillende zithoogtes, zodat je de zithoogte gemakkelijk kunt instellen. De steun wordt aan het toilet bevestigd en steunt zowel op de voorkant als op de achterkant. De nadelen van een toiletverhoger met armleuningen zijn dat het monteren iets meer tijd kost. Deze toiletverhogers zijn ook moeilijker schoon te maken en de huidige toiletzitting kan bij een toiletverhoger met armleuningen niet hergebruikt worden. 

  Dit zijn de voor- en nadelen van toiletverhogers zonder armleuningen

  Een toiletverhoger zonder armleuningen is in enkele seconden in elkaar gezet. Je kunt de toiletverhoger ook gemakkelijk verwijderen om hem goed schoon te maken en de huidige zitting kan vaak blijven zitten. Omdat de verhoger aan het toilet vastklemt, is het niet nodig de verhoger met gereedschap in elkaar te zetten. De nadelen van een toiletverhoger zonder armsteunen zijn dat deze verhogers niet verstelbaar zijn, maar een vaste hoogte hebben. Je hebt ook geen steun om je op te trekken of te gaan zitten. 

  Zo kies je de beste bedtafel 

  De grootte van je kamer is een belangrijke factor bij het kiezen van een bedtafel. Heb je een kleine slaapkamer, dan is de kans groot dat je een smal, wendbaar bedtafel moet kiezen dat niet te veel ruimte inneemt. Heb je een grote slaapkamer met hoge plafonds, dan heb je veel verschillende maten om uit te kiezen.

  Om de juiste hoogte te kiezen ga je op het bed liggen in een houding die comfortabel is om taken uit te voeren. Neem nu ongeveer je borsthoogte en meet een rechte lijn naar de grond. Dit is de juiste hoogte voor de bedtafel. Weet je niet zeker hoe of wanneer je de bedtafel zult gebruiken? Kies dan een bedtafel die in hoogte verstelbaar is. Zo ben je er zeker van dat je de bedtafel comfortabel kunt gebruiken. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe plaats je een toiletverhoger?

  Meestal wordt de voorkant van de toiletverhoger tegen de voorkant van de toiletpot geschoven. Daarna kun je de zijkanten vastklikken, waardoor de verhoger strakker op de pot klemt. Aan de onderkant zit een antislip laag, zodat de toiletverhoger tijdens het gebruik niet los kan raken.

  Wat is de standaard hoogte van een toilet?

  Vroeger werden toiletten vaak op een hoogte van 40 centimeter geplaatst. Inmiddels is dit verhoogd naar 43 centimeter. Voor mensen die het moeilijk vinden om vanuit een lage positie op te staan, worden toiletten hoger opgehangen of gebruik je een toiletverhoger. Een hoogte van 46 tot 50 centimeter is meestal ideaal voor senioren.

  Waar gebruik je een bedtafel voor?

  Je kunt een bedtafel voor verschillende doeleinden gebruiken. Een bedtafel is gemakkelijk te verplaatsen en daarom geschikt voor mensen die aan bed gebonden zijn, maar comfortabel willen werken of eten. Bedtafels zijn soms ook voorzien van een steun, die het gemakkelijker maakt om met behulp van de bedtafel uit bed te komen. 

  Advertentie