3 tips voor een sfeervolle woonkamer 

Laatst bijgewerkt: 6 juni 2023

Ben jij jouw woonkamer opnieuw aan het inrichten? Dat kan best lastig zijn, want je bent immers gewend aan hoe de kamer er altijd uitzag. Maar je wil natuurlijk niet voor niets iets nieuws, dus dit moet geen reden zijn om het toch maar niet te doen. Het kan heel goed zijn om de inrichting van je woonkamer eens onder handen te nemen, bijvoorbeeld als je meer sfeer wil of als je de inrichting aanpast naar het huidige seizoen. In dit artikel geven we je 3 tips voor een sfeervolle woonkamer!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Zorg dat je de juiste kleuren gebruikt 

  De kleuren die in je woonkamer voorkomen, zijn erg bepalend voor de sfeer. Als je voor warmere kleuren kiest, is het makkelijk om je woonkamer meer sfeer te geven. Oranje zorgt bijvoorbeeld voor meer sfeer dan blauw, aangezien blauw een koelere uitstraling geeft. Kies niet teveel voor donkere kleuren, want dan is de kans groot dat jouw woonkamer kleiner gaat lijken. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen donkere kleuren mag gebruiken, maar probeer een goede balans te houden tussen lichtere en donkere kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een bank in een warmere kleur, maar houd je tv meubel zwart.

  2. Sfeervolle verlichting

  De verlichting in een ruimte is ook erg bepalend voor de sfeer die er hangt. Als je alleen maar gebruik maakt van functionele verlichting, zul je minder sfeer in een ruimte hebben dan wanneer je juist veel sfeerverlichting toepast. Warmere lichtkleuren zorgen voor meer rust en meer gezelligheid, terwijl felle en koele lichtkleuren juist goed zijn voor focus en een actieve houding. Gezelligheid is uiteraard het belangrijkst in de woonkamer, dus kies eerder voor warme lichtkleuren. Let er wel op dat de verlichting qua kleur ook past bij de kleuren van het interieur. Als je bijvoorbeeld een witte tv meubel hebt, kan het erg ongezellig ogen als je ook nog eens wit licht gebruikt in dezelfde ruimte. 

  3. Decoratie in je woonkamer

  Uiteindelijk is de decoratie die je gebruikt in je woonkamer het meest bepalend voor de sfeer die er hangt. Denk bijvoorbeeld aan wat je voor je ramen hebt hangen, zoals gordijnen of rolluiken, maar ook wat je aan accessoires gebruikt. Extra kussens op de bank, zachte dekens of kleden, kaarsen, geurstokjes, enzovoorts. Ook de dingen die je aan de muur hangt zijn belangrijk, zoals foto’s en schilderijen. Onderschat nooit het belang van genoeg decoratieve voorwerpen in je woonkamer!

  Veelgestelde vragen

  Hoe maak je de woonkamer gezellig?
  Pas vooral veel decoratieve voorwerpen toe, zoals kussens en plaids, maar ook kaarsen of geurstokjes.

  Wat is een geschikte warme kleur voor op de muur?
  Geel, oranje, rood en bruin zijn populaire warme kleuren om te gebruiken op de muren van je woonkamer. Natuurlijk zijn er hierin nog een hoop tinten waar je uit kunt kiezen.

  Hoe krijg je een warme sfeer in huis?
  Wol, leer en hout zijn materialen die zorgen voor een warme sfeer in huis. Ook de verlichting in een ruimte is erg belangrijk voor een sfeervolle omgeving.

  Advertentie