Retro radio brengt je terug naar de jaren ’60

Laatst bijgewerkt: 18 oktober 2021

De technologie heeft zich de laatste decennia zo snel ontwikkeld dat we nu zelfs al spreken van retro radio´s. Tegenwoordig luisteren we massaal naar muziek op de televisie, computer en je hebt het zelfs altijd bij je op je smartphone. Heel vanzelfsprekend, zou je zeggen. Toch nog niet zo lang geleden had nog niet iedereen deze luxe. Met geluk had je een goede radio die niet al te veel ruiste. In plaats van een tientje per maand voor al je favoriete artiesten, betaalde je een tientje per cd of hoopte je dat jouw favoriete liedje op de radio kwam. Muziek was niet zo toegankelijk als dat het nu is en dat maakte het juist zo speciaal. Dat nostalgische gevoel willen veel mensen terug hebben. Niet heel verrassend dus dat de retro radio zo populair is.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom was de radio vroeger zo speciaal?

  Heel vroeger mochten we blij zijn dat we naar de radio konden luisteren en moesten we het ook echt doen met de muziek die op dat moment door de radiozenders uitgezonden werd. Een wat we nu een retro radio noemen stond vaak in het midden van de kamer op tafel en het hele gezin zat eromheen. Zeker wanneer er belangrijke dingen waren zoals bijvoorbeeld voetbal kwam dat met regelmaat voor. Pas later werd de radio uitgebreid met onder andere een platenspeler waarop je lp’s en singles kon afspelen en een cassettedeck waar je bandjes in kon doen om af te spelen.

  Wint Spotify het van de retro radio?

  Sinds de laatste jaren is het luisteren naar de radio heel erg veranderd. We hoeven bijvoorbeeld op de PC maar YouTube of Spotify op te zetten, vullen in welk nummer we willen luisteren en we krijgen het al te horen. Je kunt zelfs via je smartphone luisteren naar al je favoriete muziek. Heel toegankelijk allemaal, maar soms wil je gewoon even de radio aanzetten en luisteren naar wat er voorgeschoteld wordt. Op het gegeven moment heb je al je favoriete liedjes wel gehoord en heb je geen inspiratie meer. Met een retro radio hoef je niet de hele tijd actief te zoeken naar leuke liedjes, dat doet het radiostation voor jou.

  Een retro radio voor in huis

  Naast dat een retro radio dus best ‘relaxed’ is, staat het ook onwijs leuk in huis. Een retro radio maakt je huiskamer of slaapkamer gelijk knus. Het brengt je terug naar de jaren ‘60 en ‘70 en maakt elk liedje een stuk specialer. Komen de Beatles op? Dan voelt het net alsof je het weer voor de eerste keer luistert. Een onbeschrijfelijk gevoel. Retro radio’s zijn te koop in allerlei kleuren en formaten. De trend is behoorlijk snel gegaan en je zult dan ook steeds meer van deze radio’s aantreffen in de Nederlandse huiskamers. Wil je er zelf ook een kopen maar weet je nog niet welke? We lichten hieronder de populairste retro modellen voor je uit.

  Philips retro radio

  Of het nu om technologie van tientallen jaren terug gaat of om de allernieuwste technologie, Philips weet altijd de markt te veroveren. Philips bestaat al sinds 1891 en heeft ook de radio markt weten te veroveren. Grote kans dat jij of je ouders vroeger een Philips radio had staan. Het Nederlandse tech merk kon dan ook zeker niet achterblijven bij de nieuwste trend, de retro radio’s. Philips verkoopt enkele tafelmodellen, waaronder de TAR5505/10. Hoewel het uiterlijk behoorlijk aan vroeger doet denken, is de technologie toch echt veel verbeterd. Zo beschikt dit model ook over Bluetooth zodat je gewoon je eigen muziek kunt streamen. De radio is zelfs ruisvrij door de digitale DAB+ tuner. Ouderwets? Echt niet! Je kiest voor een onwijs cool retro design terwijl je geniet van de gemakken van nu.

  Akai retro radio

  Akai mag best de koning van de retro radio´s worden genoemd. Dit merk verkoopt namelijk onwijs bijzondere en kleurrijke radio´s waarmee je gelijk terugreist naar de jaren ‘60. Kies voor funky oranje of een schattige baby blauwe radio. Waar de Philips retro radio nog enigszins een moderne touch heeft, is die van Akai vrijwel niet te onderscheiden van de ouderwetse variant. Laat je niet misleiden door dit originele design, je kunt ook gewoon kiezen voor een Bluetooth model. Akai verkoopt ook draagbare modellen met een handvat die je gemakkelijk van de huiskamer naar de slaapkamer kunt tillen. Waar je ook luistert, je geniet van een ruisloos signaal met de DAB+ uitvoering.

  Soundmaster: retro radio met cd-speler

  Heb je nog een aantal oude cd’s liggen die je maar wat graag weer wilt luisteren? Een tijdloze Queen cd of een iconische cd van Britney Spears? Dan kun je ook nog kiezen voor een retro radio met cd-speler. Soundmaster heeft erg mooie retro radio cd-spelers te koop. Deze houten radio’s staan erg warm en gezellig in je interieur. Naast de radiofunctie en cd-speler, hebben ze ook nog een USB-aansluiting en Bluetooth. En uiteraard is het signaal weer ruisvrij met DAB+. Een echte multifunctionele retro radio als je het ons vraagt.

  Wat is een retro DAB radio?

  De meeste retro radio’s beschikken dus over een DAB-functie. DAB staat voor ‘Digital Audio Broadcasting’. Je kunt hierdoor dus digitaal radio luisteren. DAB heeft een ontzettend goede kwaliteit. Het is dan ook volledig ruisvrij. Als extra ontvang je niet alleen de muziek maar ook de informatie over de muziek die jij aan het luisteren bent, informatie over eventuele files die er zijn en de sportuitslagen. Sommige radio’s hebben ook DAB+. De ‘+’ wil zeggen dat je zeker drie keer meer zenders hebt om naar te luisteren.

  Een moderne retro radio, het kan echt

  Ben je helemaal klaar met eindeloos liedjes zoeken op Spotify? Of mis je de gezelligheid van een ouderwetse radio? Grote kans dat je je oude radio allang hebt weggegooid. Gelukkig zijn er genoeg retro radio’s te koop. Ben je bang dat je er snel op uitgekeken raakt? Dat is helemaal niet nodig, want de meeste retro radio’s dienen net zo goed als speaker door de USB en Bluetooth aansluitingen. Kies je ook nog eens voor een coole retro kleur zoals oranje of rood? Dan heb je een echt oogappeltje in huis.   

  Veelgestelde vragen

  Wat is een retro radio?

  Een retro radio heeft het design van een radio van rond de jaren ’60. Ze zijn veelal verkrijgbaar in een houten uitvoering of een uitvoering met retro kleuren zoals rood en babyblauw. Je kunt er als van ouds radiozenders op luisteren. Veel van de retro radio’s hebben een Bluetooth functie en een USB-aansluiting. Sommige hebben zelfs een cd-speler.

  Heeft een retro radio Bluetooth?

  Veel retro radio’s beschikken naast de radiofunctie ook over Bluetooth. Zo hoef je niet altijd naar de radio te luisteren, maar kun je ook gewoon je telefoon aansluiten en de radio gebruiken als Bluetooth speaker.

  Waar kan ik een retro radio kopen?

  Retro radio’s zijn een enorme trend. Je ziet ze dan ook steeds vaker bij zaken zoals de Mediamarkt, Coolblue, BCC en ook gewoon online bij Bol.com. Een aantal bekende merken die ze verkopen zijn Denver, Philips, Soundmaster en Akai.

  Advertentie