Ramen voor een thuis – kenmerken van verschillende soorten ramen

Laatst bijgewerkt: 14 september 2023

Het kiezen van ramen voor een nieuw gebouwd of gerenoveerd huis is een taak die zeker een voorafgaande voorbereiding vereist.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Voordat U een bepaalde model kiest van een verkrijgbaar op de markt producent, is het belangrijk om na te denken over wat U van uw nieuwe ramen verwacht en welke functies ze moeten vervullen. Het zal hier helpen om de parameters van de ramen leren kenen en adviseurs vragen die twijfelende klanten kunnen helpen.

  De ramenmarkt is een van de snelst groeiende in de bouwsector, wat onder meer blijkt uit de talrijke varianten van raambeslag, het aantal glasplaten dat wordt gebruikt en de steeds modernere openings- en sluitsystemen waaruit de kopers kunnen kiezen. Welke parameters in de specificaties van een raam zijn bijzonder belangrijk om op te letten? Wat betekenen bepaaalde symbolen? Hier is de belangrijkste informatie om U te helpen de beste ramen voor uw huis te kiezen.

  Dichtheid – een garantie voor geen vocht

  Wanneer men bedenkt waar op moet letten bij het vervangen van ramen of het bouwen van een huis, noemen veel mensen eerst de dichtheid van de ramen. Dat is niks bijzonder, want het perfecte passende onderdelen van het kozijn en de vleugelconstructie garanderen geen trek en vocht.

  Hier is belangrijk te noemen dat ventilatie van de ruimten noodzakelijk is. Zonder dat neemt het risico op problemen zoals schimmel toe.

  Bij de aankoop van nieuwe ramen is het dus een goed idee om na te gaan of ze goed gemaakt en geïnstalleerd zijn. Goed onderhoud en afstelling van de ramen is ook zeer belangrijk en moet minstens twee keer per jaar gebeuren. Tijdens het gebruik slijten de mechanische elementen van het raambeslag en raken ze geleidelijk aan los, zodat de vleugel kan zakken, de scharnieren vastlopen en het hele raam beschadigd kan raken, wat het gebruikscomfort aanzienlijk beinvloedt.

  De ruimte ventileren

  Dichtheid is belangrijk, maar vergeet nooit de ruimtes te ventileren. Voldoende luchtuitwisseling in huis is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de bewoners, maar voorkomt ook de groei van schimmel. Schimmel is niet alleen een probleem in nieuwe gebouwen: ook het drogen van wasgoed in de appartament of koken zonder afzuigkap spelen hier een belangrijke rol. Luchtdichte en ongeopende ramen kunnen in deze situaties problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet te vergeten de kamers te ventileren.

  Het beste is om het raam ongeveer 6 minuten open te zetten, zodat de lucht in de ruimte snel en zonder overmatig warmte- (in de winter) of koudeverlies (in de zomer) kan worden gewisseld. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de slaapkamer, die na elke nacht moet worden geventileerd. In de badkamer is het een goed idee om de vloeren en tegels te vegen na het baden, en in de keuken, de afzuigkap aan te zetten of het raam open te zetten bij het koken.

  Inbraakbeveiliging – veiligheid voorop

  Naast het doorlaten van licht en warmte is een belangrijke taak van ramen het beschermen de bewoners van het huis tegen mogelijke inbraak en beroving. Als U bezorgd bent over uw waardevolle bezittingen en ook over de veiligheid van uzelf en uw familieleden, is het belangrijk te investeren in ramen met speciale anti-inbraaksystemen. Ramen met dubbele en driedubbele beglazing en het zogenaamde inbraakwerende glas in combinatie met beslag van een hogere veiligheidsklasse vormen een uitstekende barrière, waardoor voor het ongewenst openen van een raam veel kracht en tijd nodig is, of het gebruik van specialistisch gereedschap.

  Warmtedoorgangscoëfficiënt: economisch en ecologisch

  Deze parameter is bijzonder belangrijk voor de bouw van energie-efficiënte huizen. Als U kijkt naar het Uw symbool in een raamspecificatie, ziet U hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam . Hoe lager de Uw-waarde, hoe minder warmteverlies is.

  De installatie van dergelijke ramen is dus een uitstekend recept om te besparen op de verwarmingskosten. Het model Schüco Living van PVC en de aluminium ramen van het systeem Aluprof MB-86 van de bedrijf Kapica zorgen niet alleen voor lagere factuur, maar ook vormen dankzij hun moderne design en grote kleurenpalet een perfecte aanvulling op het karakter van elk woongebouw.

  Profielen – technische gegevens

  Het raamprofiel is een constructie die grotendeels de duurzaamheid van het raam en zijn warmte-isolatie bepaalt. Het juiste type profiel zorgt voor de gebruikscomfort en de duurzaamheid van het raam. Dit is bijzonder belangrijk in het geval van ramen met driedubbele beglazing, die vaak worden gebruikt bij de bouw van passieve gebouwen. De juiste glaspakett geplaatst in de juiste raam is crucial dat het raam zijn funcite vervuld. Het bedrijf Kapica biedt zijn klanten modellen van het merk Schüco Living, gemaakt met zeven kamers. Dit zijn degenen die ervoor zorgen dat de warme lucht binnen het gebouw wordt vastgehouden en bovendien zijn uitgerust met smalle frontprofielen. Dergelijke parameters verhogen de hoeveelheid zonlicht en warmte die de ruimtes bereiken, en het passiefhuis wordt echt energie-efficiënt.

  Samenvatting

  Bij het plannen van de renovatie of bouw van een huis is het belangrijk om wat tijd besteden aan de keuze van de ramen. Als U hun parameters kent, kunt U verschillende modellen vergelijken en beslissen welk model zo goed mogelijk aan uw verwachtingen voldoet. Niet alleen de dichtheid van het in het huis geïnstalleerde raam is belangrijk, ook zijn weerstand tegen wind of regen zijn van groot belang, maar ook de anti-inbraakoplossingen, de keuze van een geschikt profiel en de beslissing over het aantal ruiten. Een diversiteit aan ramen met hoge parameters zijn beschikbaar in het aanbod van de bedrijf Kapica, waarvan de ervaren medewerkers zeker zullen adviseren en helpen bij het kiezen van de meest functionele toepasingen.

  Advertentie