Raambekleding voor kunststof kozijnen: Hier moet je op letten!

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2023

Een groot deel van de huizen hebben vandaag de dag standaard kunststof kozijnen, zeker nieuwbouwhuizen. Dat is natuurlijk ook niet gek, want kunststof kozijnen zijn erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Als je er raambekleding op wil monteren, kan dit echter wel wat lastiger zijn dan bij kozijnen van een ander materiaal. Sporen van boren of schroeven zijn bij kunststof namelijk bijna niet weg te werken. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten als je naar goede raambekleding zoekt voor jouw kunststof kozijnen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat voor soort raambekleding wil je? 

  Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor soort raamdecoratie je wil toepassen. Heb je een vast raam, een kiepraam, een kantelraam of een kantelkiepraam? Als je een vast raam hebt, heeft het raam meestal wat grotere afmetingen. Kiepramen zijn vaak juist wat kleiner. Hier houd je uiteraard rekening mee als je raamdecoratie uitkiest. Wil je geschikte raambekleding voor kunststof kozijnen, dan is het vooral belangrijk dat je voor de juiste afmetingen kiest. Heb je een kantelkiepraam, dan is raambekleding over het algemeen eenvoudig zelf te monteren, maar bij een vast raam gaat dit bijna niet. Om de juiste soort raambekleding te kiezen, is het ook belangrijk om te bedenken in welke ruimte het komt hangen. Op een slaapkamer wil je het waarschijnlijk graag een stuk donkerder hebben dan bijvoorbeeld in je woonkamer, vooral als je de raambekleding ook gebruikt als zonwering

  Populaire soorten raambekleding voor kunststof kozijnen

  Er zijn een aantal soorten raamdecoratie voor kunststof kozijnen die momenteel erg populair zijn: 

  • Rolgordijnen: Rolgordijnen zijn erg geschikt voor kunststof kozijnen. Je hoeft ze namelijk niet per se te schroeven of te boren. Ze kunnen op de muur gemonteerd worden of met behulp van zijgeleiders. 
  • Plisségordijnen: Deze raambekleding is zowel geschikt voor vaste ramen als voor kiep- en kantelramen. Je kunt ze bij vrijwel elk soort raam toepassen en je kunt ze ook diverse manieren monteren, bijvoorbeeld met behulp van plakstrips of met een frame. 
  • Jaloezieën: Jaloezieën kun je in verschillende materialen krijgen, maar hout en aluminium zijn de meest populaire vormen. Je kunt ze op de muur monteren, maar voor draai- en kiepramen zijn er ook jaloezieën met zijgeleiding en klemsteunen. 

  Veelgestelde vragen

  Wat voor raambekleding bij kunststof kozijnen?
  Rolgordijnen en duo gordijnen zijn erg populair, aangezien je hiervoor niet hoeft te boren of te schroeven. Maar ook jaloezieën en plisségordijnen zijn een geschikte optie met veel mogelijkheden voor de bevestiging.

  Hoe bevestig je raamdecoratie aan kunststof kozijnen?
  Dit kan op diverse manieren, afhankelijk van de soort raamdecoratie. Denk bijvoorbeeld aan bevestiging door middel van plakstrips, zijgeleiding, schroeven of montage op de muur.

  Welke zonwering voor kunststof kozijnen? 
  Screens zijn een populaire vorm van zonwering voor op kunststof kozijnen. Je kunt deze zelfs vinden op zonne-energie, zodat je niet hoeft te boren voor de aansluiting op elektra! 

  Advertentie