Dit zijn de meest populaire soorten beddengoed op dit moment! 

Laatst bijgewerkt: 16 november 2023

Wil je graag een nieuw dekbed aanschaffen voor deze winter, bijvoorbeeld omdat je huidige dekbed versleten is of niet warm genoeg is? Dan heb je vandaag de dag meer dan genoeg keuze. Er zijn namelijk een hoop soorten dekbedden bij gekomen, ieder met eigen voordelen en eigenschappen. Hierdoor kun je steeds specifieker op zoek gaan naar een dekbed dat echt past bij jou en jouw slaap voorkeuren. In dit artikel zetten we de meest populaire soorten beddengoed voor je op een rij om je te helpen bij jouw keuze!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het 4 seizoenen dekbed: Super veelzijdig 

  Ben je op zoek naar een erg veelzijdig dekbed? Dan is een 4 seizoenen dekbed hoogstwaarschijnlijk een goede keuze voor jou. Een 4 seizoenen dekbed is in principe drie dekbedden in 1. Hij bestaat uit een dun zomerdekbed, dat ideaal is voor bij hogere temperaturen, een tweede dekbed dat wat warmer is en een winterdekbed dat nog zorgt voor extra warmte. Je kunt alle onderdelen loshalen van elkaar, zodat je in de zomer niet onder een mega warm dekbed hoeft te slapen. Je hoeft dus in principe maar één dekbed te kopen dat je het hele jaar door kunt gebruiken. 

  De voor- en nadelen van een 4 seizoenen dekbed 

  Het grootste voordeel van een 4 seizoenen dekbed is dus dat je heel makkelijk kunt wisselen tussen diverse warmteklassen. Je hoeft de losse onderdelen alleen maar los te klikken van elkaar of juist aan elkaar te maken. Daarnaast heeft zo’n dekbed nog een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten beddengoed

  • Relatief goedkoper: Een 4 seizoenen dekbed is relatief goedkoper dan andere soorten beddengoed, aangezien je eigenlijk maar één dekbed koopt voor alle seizoenen. Je bent altijd meer geld kwijt als je drie losse dekbedden gaat kopen voor het voorjaar en de zomer, de herfst en de winter. 
  • Aanpassen op de wisselende temperaturen: In Nederland hebben we wel eens last van wisselende temperaturen, zeker in het voorjaar en in het najaar. Je hebt dan natuurlijk geen zin om iedere keer weer een ander dekbed uit de kast te moeten trekken. Met een 4 seizoenen dekbed hoeft dit niet!

  Nu lijkt het misschien alsof een 4 seizoenen dekbed alleen maar voordelen heeft, maar dit is eigenlijk vrijwel nooit het geval. Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden: 

  • Het gewicht kan behoorlijk zijn: Aangezien een 4 seizoenen dekbed in principe 3 dekbedden in 1 is, kan zo’n dekbed behoorlijk wat wegen. Dat is niet altijd fijn bij het opmaken van je bed en het uitwassen van het beddengoed. 
  • Minder goede ventilatie: Een 4 seizoenen dekbed ventileert over het algemeen minder goed dan andere soorten dekbedden. Dat kan erg vervelend zijn, zeker als je een gevoelige huid hebt of sneller zweet. 
  • Het kan een gedoe zijn: Een 4 seizoenen dekbed kan best een gedoe zijn met alle ritsen en drukkers die je nodig hebt om de onderdelen aan elkaar te maken of juist los te halen. Daar komt nog bij dat ritsen snel kapot kunnen gaan. En dan is dat veelzijdige dekbed ineens niet meer zo veelzijdig!

  Het materiaal waarvan een dekbed gemaakt is 

  Naast het feit dat je kunt kiezen uit een 4 seizoenen dekbed of een speciaal zomer- of winterdekbed, zijn er ook diverse materialen waar je uit kunt kiezen. Welk materiaal de beste keuze is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. De juiste keuze voor een dekbed is belangrijk voor een goede nachtrust, dus maak een weloverwogen keuze. We zetten de meest voorkomende materialen hieronder voor je op een rij. 

  Dons

  Een donzen dekbed is vaak erg licht van gewicht. Het dons komt vaak van de borst van een eend of een gans. Een donzen dekbed is lekker luchtig en het verwarmt de lucht tussen het dons, waardoor het warmte vasthoudt. Dons is dus ideaal als je het snel koud hebt. Het nadeel is alleen dat donzen dekbedden over het algemeen duurder zijn dan andere materialen en dat je ze meestal niet in de wasmachine kunt doen. Ten slotte zijn ze niet anti-allergisch, waardoor ze niet voor iedereen geschikt zijn. 

  Synthetisch materiaal

  Synthetische dekbedden zijn over het algemeen de goedkopere keuze. Ze zijn gemaakt van polyester en zijn anti-allergisch, waardoor ze onder andere goede bescherming bieden tegen huisstofmijt. Je kunt ze ook makkelijk zelf wassen in de wasmachine en zijn lekker luchtig. Nadelen van een synthetisch dekbed zijn dat het materiaal minder ademt, minder ventilerend is en sneller volume verliest. 

  Veren

  Veren dekbedden wegen over het algemeen iets meer dan donzen dekbedden. Wel zijn veren iets goedkoper dan dons. De veren zijn vaak ook afkomstig van eenden en ganzen. Het zijn stevige dekbedden die lang meegaan en daardoor erg duurzaam zijn. Een nadeel is alleen dat de puntige vormen van de veren soms vervelend kunnen zijn. 

  Bamboe

  Bamboe is een materiaal dat steeds populairder wordt, zowel voor kleding als voor beddengoed. Dit materiaal zorgt voor een goede vochtregulatie, waardoor je minder zweet onder het dekbed. Daarnaast ademt het goed en voelt het materiaal koel aan. Het is geschikt voor mensen met allergieën en is anti-bacterieel. Het enige nadeel is dat bamboe dekbedden minder geschikt zijn voor de winter, omdat ze gewoon minder warm zijn. 

  Veelgestelde vragen

  Wat voor soort dekbed is het beste?
  Dit is natuurlijk afhankelijk van je voorkeuren, maar voor mensen die graag afwisselen tussen warmteklassen is een 4 seizoenen dekbed vaak de beste keuze en voor mensen die graag een zacht dekbed willen is een donzen dekbed ideaal.

  Wat is beter wol of een donzen dekbed?
  Een dekbed met wol ventileert over het algemeen beter dan een donzen dekbed. Wollen dekbedden zijn ook zelfreinigend en hypoallergeen. Donzen dekbedden zijn niet anti-allergisch, waardoor ze niet voor iedereen geschikt zijn.

  Welk dekbed is het beste als je veel zweet? 

  Als je veel zweet ‘s nachts kun je het beste gaan voor een katoenen dekbed. Dit materiaal ventileert goed en voelt daarnaast zacht aan. Het laat lucht door en reguleert vocht goed, waardoor je het minder snel te warm krijgt of gaat zweten. 

  Advertentie