Plantenbak met klimrek

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2021

Een plantenbak met klimrek, wat kun je ermee? Je kan deze gebruiken voor klimplanten, maar het is ook uitermate geschikt om zelf groente en fruit te telen. Omdat een plantenbak met klimrek hoog is, kan je dit ook prima gebruiken als afscheiding voor je tuin of je balkon. Er zijn eigenlijk heel veel manieren om deze plantenbak te gebruiken. Een belangrijkere vraag is, welke koop je?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Allerlei materialen

  Allereerst kijk je natuurlijk naar het materiaal van de plantenbak met klimrek. Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk en wat is de beste keuze voor alle weersomstandigheden?

  Hout

  Zeker als je kiest voor een plantenrek wat van Douglas hout gemaakt is heeft dit plantenrek een mooie, natuurlijke uitstraling. Omdat deze houtsoort licht geschaafd is past dit in iedere tuin of balkon. Het maakt ook je terras helemaal af.

  Kunststof

  De meeste mensen houden van hout. Toch kan het voorkomen dat je liever een plantenbak met klimrek koopt wat van een ander materiaal gemaakt is. Wil je graag een plantenbak die wat beter tegen weersinvloeden bestand is, dan kan je kiezen voor een plantenbak met wandrek van kunststof, metaal of steen.

  Kunststof is bestand tegen alle weersinvloeden. Daarom is deze zowel geschikt voor binnen als buiten. Kunststof is in een groot aantal verschillende kleuren verkrijgbaar en licht van gewicht. Dit kan een voordeel zijn als je de plantenbak wilt verplaatsen.

  Metaal

  Het voordeel van een metalen plantenbak is dat deze door een speciale poedercoating niet alleen een strakke afwerking heeft, maar hierdoor is de plantenbak ook nog eens bestand tegen UV. Het zorgt er ook voor dat de plantenbak corrosie werend is.

  Steen

  Natuursteen kan ook een hele goede keuze zijn als je geen probleem hebt met een zware plantenbak met klimrek. Natuursteen staat bekend om de luxe en duurzame uitstraling. Het staat meer dan prachtig in iedere tuin. Het mooie van natuursteen is dat dit materiaal uniek is wat betreft structuur en kleurnuancering. Er zijn geen twee stenen te vinden die hetzelfde zijn. Omdat natuursteen ook nog eens duurzaam is, help je zo ook het milieu een handje.

  Ook fiberstone is erg populair. Dit materiaal is gemaakt van glasvezel wat met steengruis is versterkt. Een plantenbak met klimrek van fiberstone is heel licht van gewicht en vergt ook nog eens heel weinig onderhoud. Fiberstone lijkt heel erg op natuursteen.

  Plantenbak met klimrek op wielen

  Wil je graag wat minder inkijk in je tuin, op je terras of balkon maar lijkt het je niet echt handig om een plantenrek neer te zetten? Er zijn tegenwoordig ook plantenbakken verkrijgbaar met wieltjes eronder. Zo kun je hem altijd verplaatsen als hij in de weg staat of als hij meer de zon in moet of juist uit de regen moet staan. Zeker als je kiest voor een materiaalsoort zoals steen of metaal is verplaatsen zonder wieltjes geen eenvoudige opgave.

  Een plantenbak met klimrek kiezen

  Een plantenrek met klimrek kiezen is niet voor iedereen even simpel. Wordt het een plantenbak met klimrek van hout of ga je toch liever voor een plantenbak met klimrek van kunststof? Om de voor jou ideale plantenbak te vinden stel je jezelf 4 eenvoudige vragen.

  1.     Binnen of buiten?

  Wil je een plantenbak met klimrek voor binnen, dan is het heel belangrijk dat dit waterdicht is. Je wilt natuurlijk geen lekkage of vlekken op je vloer. Ga daarom altijd goed na of de door jou gekozen plantenbak geschikt is voor gebruik binnenshuis.

  2.     Waar komt de plantenbak te staan?

  Waarschijnlijk weet je al waar je de plantenbak neer wilt gaan zetten. Tenzij je kiest voor een plantenbak met klimrek op wielen wat makkelijk te verplaatsen is, zal je rekening moeten houden met de hoeveelheid zonlicht.

  Staat de plantenbak in de zon, kies dan voor planten die van zonlicht houden. Hieronder vallen onder andere siergras, rozen, hortensia, lavendel en kruiden. Staat de plantenbak in de halfschaduw, kies dan voor planten die niet heel veel licht nodig hebben zoals hosta, skimmia of pieris.

  3.     Past de plantenbak bij mijn tuin of balkon?

  Heb je een tuin of balkon met veel hout, dan zal een houten plantenbak met klimrek vast goed staan. Maar ook andere materialen kunnen veel doen om je tuin of je balkon op te fleuren. Behalve de planten is het mooi als het plantenrek goed bij de rest past.

  4.     Welke maat?

  Ook niet onbelangrijk, een plantenbak met klimrek is in een groot aantal formaten te koop. Heb je maar een kleine tuin of balkon, dan kan een plantenbak met klimrek 180 cm al snel te groot worden. Kies dan liever voor een wat kleiner formaat.

  Waar koop ik een plantenbak met klimrek?

  Je koopt deze natuurlijk bij de bouwmarkten. Koop je een plantenbak met klimrek Intratuin dan koop je er een van een echte professionele tuinwinkel. Zij kunnen je ook veel advies geven over het gebruik van de bak. Verder kun je natuurlijk terecht voor een Plantenbak met klimrek Gamma of plantenbak met klimrek Hornbach. De Hornbach verkoopt overigens mega bloembakken met een wandrek. Hier kun je onwijs veel in kwijt. Ook een plantenbak met klimrek van de Praxis is niet verkeerd. Je kiest voor zeer goede kwaliteit en ze verkopen ook erg mooie modellen.

  Veelgestelde vragen

  Waar kan ik een plantenbak met klimrek kopen?

  Voor de aanschaf van een plantenbak met klimrek kan je op veel plaatsen terecht. Vooral bij de bouwmarkten vind je veel moois. Neem eens een kijkje bij de Praxis, Gamma, Hornbach of Intratuin. Online kun je ook een hoop kopen, bijvoorbeeld op Bol.com. Dat scheelt je flink wat sleep- en tilwerk.

  Wat voor plantenbak met klimrek heb ik nodig?

  Als eerste kijk je natuurlijk naar de maat. Komt hij onder een afdak of op het balkon? Dan mag hij natuurlijk niet te hoog zijn. Kijk ook naar hoeveel planten of bloemen je erin wilt zetten. Verder moet de plantenbak uiteraard bij het tuininterieur passen en bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Let dus ook op het materiaal.

  Is er ook een plantenbak met klimrek op wielen?

  Slepen is verleden tijd. Je kunt je zware plantenbak nu gewoon rollen door een plantenbak met wielen te kopen. Ook onwijs handig als het plotseling gaat regenen of als de bak te veel in de zon staat. Daardoor moet je de bak behoorlijk vaak verplaatsen en zijn wielen wel zo makkelijk.  

  Advertentie