Perceelloep: Kom erachter hoe groot jouw perceel werkelijk is

Perceelloep: Kom erachter hoe groot jouw perceel werkelijk is

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2022

Als jij jouw huis gaat verkopen of zit te denken aan een verbouwing, is het handig om te weten wat de afmetingen zijn van jouw perceel. Dit kan soms best lastig te bepalen zijn, want waar houdt jouw land nu op en begint het land van de buren? Het is niet alsof er een grote streep staat waar jouw perceel eindigt. Gelukkig staat dit wel allemaal geregistreerd en kun je de nauwkeurige gegevens eenvoudig online vinden op een Kadastrale kaart, zoals Perceelloep. Maar hoe werkt zo’n kaart nu eigenlijk en waar moet je op letten? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is Perceelloep?

    Perceelloep is dus een website waar je gratis de online Kadastrale kaart van Nederland kunt vinden en bekijken. Op de kaart kun je de onderlinge ligging bekijken van alle percelen in Nederland en kun je direct de meest belangrijke gegevens uit het Kadaster inzien. Mocht je een aanvullende kaart of rapport nodig hebben, dan kun je die hier ook opvragen. Deze dienst is echter niet gratis, maar zo’n aanvullende kaart is wel fijn om te hebben als je van plan bent om jouw perceel te verkopen. Je kunt de landkaart van Nederland bekijken als topografische kaart, maar ook als fotokaart, wat er een beetje uitziet als Google Earth.

    Wat kun je allemaal doen op Perceelloep:

    1. Percelen selecteren:
      – Op basis van een kadastrale aanduiding of adres via de zoekbalk
      – In het kaartvenster
      – Met behulp van de plaatsbepaling
      – Via de inhoudsopgave
    2. De belangrijkste gegevens uit de Basisregistratie Kadaster inzien
    3. Zien welke adressen zich op een perceel bevinden
    4. Aanvullende gegevens en producten kopen via de webwinkel

    Wat is een perceel?

    Onder de term perceel verstaan we de oppervlakte van de grond waar een woning op staat. Het Nederlandse Kadaster meet en registreert alle percelen in Nederland. Wanneer een makelaar een huis te koop gaat zetten, neemt hij deze gegevens over vanuit het Kadaster en plaatst ze bij de advertentie. Gaat het om meer percelen tegelijk, dan worden die vaak opgeteld en vermeld zo’n advertentie de totale perceeloppervlakte. Als je advertenties tegenkomt van appartementen die te koop staan, valt het je vast op dat er geen gegevens bij staan over het perceel. Dit komt omdat je bij een appartement nooit perceel krijgt, de grond eromheen is namelijk gezamenlijk eigendom van iedereen in het gebouw. Is de perceeloppervlakte die bij een huis vernoemd staat zo groot dat het bijna niet mogelijk lijkt te zijn? Dan gaat het waarschijnlijk om gedeelde percelen, bijvoorbeeld gemeenschappelijke voorzieningen zoals een gang achter een rij huizen of een gedeelde parkeerplaats. 

    Wat zijn de afmetingen van mijn perceel?

    Als je antwoord wil op deze vraag, kun je dus het beste gebruik maken van een Kadastrale kaart zoals Perceelloep. Op een Kadastrale kaart kun je namelijk precies zien waar de grenzen van jouw perceel liggen en waar het perceel van de buren begint. Zo’n kaart toont de situatie van de laatste dag van de afgelopen kalendermaand. Het kan soms dus voorkomen dat deze gegevens een beetje achter lopen. Daarom krijg je ook de mogelijkheid om aanvullende gegevens bij te kopen.

    Hoe wordt de woonoppervlakte van een huis berekend?

    Naast de perceeloppervlakte is de woonoppervlakte natuurlijk ook erg belangrijk als je jouw huis wil gaan verkopen of als je juist een huis wil kopen. Voor veel mensen is het een beetje een mysterie hoe die woonoppervlakte nu eigenlijk wordt berekend. Heb jij een makelaar ingeschakeld voor de verkoop? Dan berekent die dit voor jou aan de hand van een uniforme meetinstructie. Aangezien iedereen dezelfde meetinstructie gebruikt, weet je zeker dat alle vermelde woonoppervlaktes eenduidig vermeld worden in advertenties voor woningen. Dit maakt het makkelijker om woningen met elkaar te vergelijken. De meetinstructie waar het om gaat is gebaseerd op de NEN 2580 norm, die is opgesteld door brancheverenigingen NVM, VBO Makelaar, Vastgoedpro, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Waarderingskamer. Iedere makelaar moet zich aan deze meetinstructie houden, of ze nu aangesloten zijn bij deze brancheverenigingen of niet.

    Hoe kun je een adres vinden in Perceelloep?

    Je kunt op verschillende manieren jouw perceel vinden in de Kadastrale kaart van Perceelloep. Ten eerste kun je de zoekbalk gebruiken en hierin zoeken op een adres of op kadastrale aanduidingen. Dit is de snelste manier om een perceel te kunnen vinden op de kaart, maar als je deze gegevens niet hebt, kun je het ook op andere manieren doen. Zoek je op adres, dan moet je de volledige adresgegevens in de zoekbalk invoeren. Dus de straatnaam en het huisnummer of de postcode en het huisnummer. Als je een adres in hebt gevoerd, verschijnt er een lijst met zoekresultaten. Weet je de kadastrale aanduidingen? Dan kun je die op verschillende manieren zoeken op de kaart.

    Als voorbeeld nemen we perceel GNG00 | 4259, deze kun je vinden als:

    1. GNG00 | 4259
    2. GNG | 4259
    3. Groningen | 4259

    Omgeving doorzoeken met de Kadastrale kaart

    Natuurlijk kun je ook de Kadastrale kaart gebruiken om een omgeving te doorzoeken, als je het adres en de kadastrale aanduidingen niet hebt. De kaart werkt voor het grootste deel hetzelfde als wanneer je iets opzoekt in Google Maps. De kadastrale kaart is wel pas zichtbaar als je een schaal van 1:3.000. gebruikt. Je moet dus behoorlijk ver inzoomen. Op de website van Perceelloep kun je de kaart zoveel en zolang als je maar wil gratis gebruiken. Je kunt gewoon je muis of touchscreen gebruiken om de kaart te verslepen tijdens het zoeken. 

    Veelgestelde vragen

    Hoe kom ik achter de afmetingen van mijn perceel?

    Dit kun je vinden met behulp van een Kadastrale kaart, zoals Perceelloep. Hier kun je online gratis de kadastrale informatie van heel Nederland bekijken.

    Hoe kom ik aan een kadastrale tekening?

    Die kun je vinden op een Kadastrale kaart, of je kunt hem opvragen bij het Nederlandse Kadaster. 

    Hoe kan ik zien hoe groot mijn tuin is?

    Je kunt deze informatie vinden in het Nederlandse Kadaster, maar je kunt ook gratis een kadastrale kaart van Nederland bekijken op de website van Perceelloep.

    Advertentie