Een onderhoudsbeurt voor uw sectionaaldeur: waarom en hoe?

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2024

Een sectionaaldeur is een belangrijk en functioneel onderdeel van veel garages en commerciële gebouwen. Het zorgt niet alleen voor beveiliging, maar biedt ook gemak en toegang tot de ruimte. Om ervoor te zorgen dat een sectionaaldeur goed blijft werken en veilig is, is regelmatig onderhoud essentieel. In deze blog zullen we bespreken wat er gedaan moet worden bij een onderhoudsbeurt aan een sectionaaldeur.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom onderhoud belangrijk is

  Voordat we ingaan op de stappen van onderhoud, is het belangrijk om te begrijpen waarom onderhoud van een sectionaaldeur van cruciaal belang is. Onderhoud biedt de volgende voordelen:

  1. Veiligheid: Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de deur veilig blijft werken. Het vermindert de kans op ongelukken en letsel door defecte onderdelen of storingen.
  2. Betrouwbaarheid: door preventief onderhoud uit te voeren, kunt u onverwachte storingen en uitval voorkomen. Dit is vooral belangrijk als de deur wordt gebruikt voor commerciële doeleinden en bedrijfscontinuïteit essentieel is.
  3. Levensduur: Onderhoud verlengt de levensduur van de sectionaaldeur en bespaart kosten op lange termijn door vroegtijdige vervanging te voorkomen.
  4. Energie-efficiëntie: Goed onderhouden deuren zijn energie-efficiënter, omdat ze beter geïsoleerd blijven en de temperatuur in de ruimte kunnen reguleren.

  Stappen bij onderhoud van een sectionaaldeur

  1. Visuele inspectie: de eerste stap is een grondige visuele inspectie van de deur en zijn componenten. Controleer op tekenen van slijtage, roest, corrosie en beschadigingen aan de panelen, kabels, scharnieren, rails en andere onderdelen.
  2. Smering: Smering is essentieel voor een soepele werking. Smeer de scharnieren, rollen, lagers en andere bewegende delen met een geschikt smeermiddel. Zorg ervoor dat u geen overmatige hoeveelheid smeermiddel gebruikt, omdat dit stof en vuil kan aantrekken. Controleer voor u smeert de handleiding van uw deur. Sommige deuren hebben namelijk geen smering nodig.
  3. Afstelling: Controleer of de deur goed is afgesteld. Dit omvat het controleren van de spanning van de veren, de juiste uitlijning van de panelen en de correcte werking van de balansveren.
  4. Veiligheidssystemen: test de veiligheidssystemen van de deur, zoals de fotocellen en de randbeveiliging. Zorg ervoor dat deze systemen goed functioneren en in geval van obstructie de deur stoppen.
  5. Elektrische componenten: inspecteer de elektrische componenten, inclusief bedieningspanelen, kabels en schakelaars. Controleer of er geen beschadigde draden zijn en of alle aansluitingen stevig zijn.
  6. Panelen en isolatie: Controleer de panelen op beschadigingen en zorg ervoor dat de afdichtingen intact zijn. Vervang beschadigde panelen en afdichtingen.
  7. Reiniging: Maak de deur en rails schoon van vuil, stof en ander vuil. Schone rails zorgen voor een soepele beweging van de deur. Heeft uw deur een optische beveiliging zoals een lichtgordijn of optosensor? Maak ook deze goed schoon, door vuil kan het systeem na verloop van tijd minder goed gaan werken.
  8. Testen: na het uitvoeren van alle inspecties en onderhoud stappen, voert u een reeks tests uit om de juiste werking van de deur te controleren. Open en sluit de deur meerdere keren om ervoor te zorgen dat deze soepel beweegt en niet hapert.

  Frequentie van onderhoud

  De frequentie van onderhoud aan een sectionaaldeur kan variëren afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. Over het algemeen wordt aanbevolen om jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt uit te voeren. Voor intensief gebruikte deuren of deuren in veeleisende omgevingen kan vaker onderhoud nodig zijn. 

  In conclusie is regelmatig onderhoud van een sectionaaldeur van vitaal belang om veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie te waarborgen. Door de bovengenoemde stappen te volgen en jaarlijks onderhoud uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw sectionaaldeur optimaal blijft functioneren en de levensduur ervan wordt verlengd. Onderhoud is een investering in de veiligheid en prestaties van uw deur op lange termijn.

  Advertentie